fredag 14 augusti 2009

den viktiga sömnen

Idag berättar Vetenskapsradion och Netdoktors nyhetsbrev, att vissa människor har en genvariant som gör att de inte behöver sova så mycket. Så här skriver SR.se om studien:  
"Tidigare har man kunnat titta på dygnsrytmerna, och där vet man att flera olika gener är inblandade. Men inte när det gäller sömnbehov.

- Det finns ju en önskan hos många människor att vi ska sova lite mindre. Man talar om att vi sover bort tiden och så. Bland läkemedelsföretagen finns det nu en hel del forskningsprojekt som verkar för att ta fram sådana medel. Det viktiga här är ju inte bara att minska på sömnen, så att vi håller oss vakna, utan det viktiga är att minska på sömnbehovet, så att vi inte får de negativa konsekvenserna som annars uppstår, säger Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala."

Det förklarar att "supermänniskor" som Einstein och Thatcher klarade sig med bara några timmars sömn varje natt. Som blivande småbarnsmamma (och med jättedålig sömn så här i sista månaden...) vill jag också vara begåvad med denna lyxiga genvariant. Eftersom jag förmodligen inte är det får jag nog istället läsa om den här artikeln som jag skrev när jag jobbade på Netdoktor:
Bild: Netdoktor

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant! Ja den genen hade man ju gärna haft...