tisdagen den 18:e augusti 2009

Bättre mat genom dataspel


Idag skriver Netdoktors nyhetsbrev och Vetenskapsradion om en amerikanske studie där barn genom dataspel lär sig äta nyttigare mat. 30 barn i Washington delades in i två grupper, i ena gruppen fick barnen pluspoäng för att välja frukt och apelsinjuice i spelet. I andra gruppen var det chips och godis som gav pluspoäng. Efter spelet fick barnen välja vad de ville äta till mellanmål, här speglades gruppindelningen, de som hade fått pluspoäng för frukt och juice valde det före chips och godis. 

Jag tycker i och för sig att det var lite konstigt att även chips och godis gav pluspoäng. Här kan man ju istället dra på lite i fighten mot mindre bra alternativ. Varför inte skapa en stor farlig "Chips-boss" som barnet måste döda? Så får de äta frukt och grönsaker för att få extraliv. Inte bara gå och samla tråkpoäng... 

Hur som helst, slusatsen i studien var att genom att ta fram speciella dataspel för webben kan fetmaepidemin för barn motverkas. Och det tror jag också på, i alla fall att det kan bli ett steg på vägen. Barn behöver annan, roligare information än vuxna. Istället för att bara prata om och servera bra mat behöver de få upptäcka själva. Att anpassa kommunikationen till barns vardag. Kanske skulle det även funka på vuxna, med lite mer avancerade dataspel. Typ World of warcraft goes nutrition...

fredagen den 14:e augusti 2009

den viktiga sömnen

Idag berättar Vetenskapsradion och Netdoktors nyhetsbrev, att vissa människor har en genvariant som gör att de inte behöver sova så mycket. Så här skriver SR.se om studien:  
"Tidigare har man kunnat titta på dygnsrytmerna, och där vet man att flera olika gener är inblandade. Men inte när det gäller sömnbehov.

- Det finns ju en önskan hos många människor att vi ska sova lite mindre. Man talar om att vi sover bort tiden och så. Bland läkemedelsföretagen finns det nu en hel del forskningsprojekt som verkar för att ta fram sådana medel. Det viktiga här är ju inte bara att minska på sömnen, så att vi håller oss vakna, utan det viktiga är att minska på sömnbehovet, så att vi inte får de negativa konsekvenserna som annars uppstår, säger Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala."

Det förklarar att "supermänniskor" som Einstein och Thatcher klarade sig med bara några timmars sömn varje natt. Som blivande småbarnsmamma (och med jättedålig sömn så här i sista månaden...) vill jag också vara begåvad med denna lyxiga genvariant. Eftersom jag förmodligen inte är det får jag nog istället läsa om den här artikeln som jag skrev när jag jobbade på Netdoktor:
Bild: Netdoktor

onsdagen den 12:e augusti 2009

Medelhavsmat och motion bra för hjärnan

Nu har en ny studie visat att bra mat och motion är är nyttigt både för kroppen och hjärnan. Några timmars motion i veckan i kombination med medelhavsmat kan motverka Alzheimers sjukdom enligt en amerikansk studie som DN skriver om. Studien publicerades i veckans nummer av den amerikanska läkartidningen Jama och omfattade 1880 amerikaner med en snittålder på 77 år, bosatta på Manhattan. 

Forskarna bakom studien utarbetade ett system som jämförde deltagarnas kostintag med traditionell medelhavsmat. Även om Manhattan-borna knappast åt precis som greker och italienare, visade det sig att de som åt mycket frukt, grönsaker och mer enkelomättat fett än mättat fett (till exempel mer olivolja än smör) visade bäst fysiska och psykiska resultat.    

Här har Ulla Johansson, nutritionist, skrivit en bra artikel för dig som vill fördjupa dig i medelhavsmat. 

Och här kommer ett recept från mig på Ratatouille som kan ätas med pasta och parmesan eller med ett gott bröd, till exempel grekiskt lantbröd: 

Ratatouille
ca 4 port

1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 röd paprika
0,5 dl socker
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad basilika
1/2 pressad citron
salt och peppar

Skiva aubergine och zucchini och fräs i olivoljan tills de får lite färg, lägg i hackad vitlök och lök. Skär paprikan i bitar, lägg i. Fyll på med krossade tomater, socker och kryddor. Låt koka minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och häll till sist i citronsaften.

måndagen den 10:e augusti 2009

Noll alkohol för gravida men alternativ finns


Nu har det visat sig att även små mängder alkohol kan skada fostret under en graviditet. Det är en studie från Folkhälsoinstitutet som visar att barn kan få psykosociala problem även om mamman har druckit måttliga mängder vin under graviditeten (måttliga mängder= ett till fyra glas vin i veckan). Barnen i studien hade i förskoleålder problem med hyperaktivitet samt stört socialt och känslomässigt beteende. 

Bakgrunden till studien är att EU nu fokuserar på frågan om alkohol och hälsa. Sverige, som innehar ordförandeposten, kommer via socialdepartementet anordna ett expertmöte om alkohol och hälsa i september. Där kommer Folhälsoinstitutet att att presentera rapporten med förhoppning om en framtida EU-rekommendation om nollintag av alkohol för gravida.

Som ett peppande tips till alla gravida kommer här tips om god alkoholfri öl. DN skriver att dryckesbranschen har skärpt sig när det gäller att ta fram alkoholfria alternativ som lockar både när det gäller god smak och snygg design på flaskan. Det i sin tur har gjort att allt fler väljer alkoholfri öl på krogen. 

Själv kommer jag att testa Carlsbergs alkoholfria öl (på bilden ovan) om några timmar, tillsammans med kräftor och Västerbottenpaj. De alkoholfria ölsorter jag har testat tidigare har väl smakat sådär... så hoppas att den nya utlovade goda smaken stämmer. 

onsdagen den 5:e augusti 2009

Plocka superbär


Det finns fortfarande gott om blåbär i skogarna. Så ge dig ut och plocka lite av våra egna, svenska superbär. Blåbär innehåller mycket C- och B-vitamin. Dessutom finns det gott om antocyaniner i blåbär, en antioxidant som ger den blå färgen åt bären och som i hög mängd kan motverka hjärt-kärljukdom. 

Strö blåbär tillsammans med lite socker och hasselnötter i naturell fil eller yoghurt till frukost eller lyxa till det lite med den här goda marängglassen:

Blåbärsglass med maräng

4p 

2 dl färska blåbär (eller 3/4 pkt djupfrysta blåbär, ca 2 dl)

1 dl bär till garnering

2 dl crème fraiche

1 dl florsocker

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Gör så här: Mixa 2 dl bär, crème fraiche och florsocker. Ställ in i frysen.Ställ in ugnen på grill. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker. Lägg glass i botten på 4 ugnssäkra glas. Toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 min tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Garnera med färska bär.

måndagen den 3:e augusti 2009

Aktiv fritid ger bättre hälsa

Idag skriver SvD om att fritidsaktiviteter ger bättre hälsa. Att du mår bättre om du går på den där tjejmiddagen eller körsången som du annars tänkte ställa in för att du känner dig stressad. 

Egentligen ett ganska självklart faktum, att vi blir glada och mår bättre av att göra saker vi gillar. Men det är intressant att det nu är vetenskapligt bevisat. Studien på 1400 vuxna personer publicerades nyligen i tidskriften Psychosomatic Medicine: Journal of Behavioural medicine. Försökspersonerna fick ange hur ofta de umgicks med familj och vänner, åkte på semester och deltog i religiösa aktiviteter. De som var mest aktiva visade sig ha lägre blodtryck, mindre midjemått, lägre BMI och lägre nivåer av stresshormonet kortisol. De sov också bättre och var överlag mer nöjda med sitt liv jämfört med de försökspersoner som var mer inaktiva. 

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin ger en biologisk förklaring i Svd där han menar att fritidsaktiviteter stimulerar hormoner som har med återuppbyggnad och reparation att göra. Att en aktiv fritid fungerar som ett slags skydd mot stress. 

Min kommentar
Det spelar ingen roll hur nyttigt du äter, hur hårt du tränar (och varvar ner med yoga). För att må bra och motverka stress behövs också en meningsfull fritid med familj och vänner. Om du gör det du blir glad av mår du bättre. Så enkelt är det.