söndag 19 september 2010

Proteinchock


Jag har funderat över dagens kolhydratshets och gårdagens fettjakt. Som båda har lämnat proteinet i fred. Alltså, LCHF-dieter förespråkar ju ett minskat intag av kolhydrater, speciellt snabba kolhydrater. Och för inte så länge sedan var det ingen fara med kolhydrater, då togs istället lätt- och lightprodukter fram i jakten på det farliga fettet.

Förutom fett och kolhydrater är protein det tredje av våra näringsämnen som ger energi och kalorier. Protein behövs för att vi ska kunna bygga upp kroppens celler och muskler. Kanske är det muskelkopplingen, att protein associeras till uppbyggnad och träning som gör att många dietförepråkare verkar ignorera att även protein kan bidra med en hel del kalorier. Kroppen kan nämligen bara tillgodogöra sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Väger du 70 kg blir det 56 gram protein per dag. Ungefär lika mycket som finns i en tallrik fil, en kycklingfilé och en burk tonfisk. Överskottet lagras i levern och omvandlas till fett.

Jag tror att kolhydratshetsen och fettjakten leder till att vi äter på tok för mycket protein. Vilket är onödigt för både kroppen, naturen och plånboken. Fundera därför över hur mycket protein du äter under en dag och se om du kan minska ner lite.

Bild: weight.com

3 kommentarer:

Eva sa...

Intressant. Jag får nog i mig för mycket protein trots att jag är vegetarian. Äter ju mjölkprodukter och överdoserar nog lite med vegetariska alternativ till protein, typ linser, för jag vill vara på den säkra sidan.

Thomas sa...

Ja du har en viss poäng men i LCHF- dieten är proteinmängden noga beräknad. Vi vet enligt forskning att 0,8-1 gram, d.v.s. lite mer protein/dag är tillåtet. Och det här med tidigare fettjakt och alla dessa lightproduktetr var ju helt befängt. Vi behöver fett!

Karin sa...

Mycket intressant. Detta kan få en att slippa tänka på att hetsa i sig en massa protein efter träningen som vissa personliga tränare, sponsrade av proteinshake-företag, har fått en att tro att man behöver. "Annars är träningen till ingen nytta!"