tisdag 30 november 2010

Alfakaroten- nyupptäckt och livsviktigt


Igår skrev SvD om alfakaroten, ett hittills förbisett ämne som finns i till exempel pumpa och morötter och som kan minska risken att dö i förtid med 39 procent. SvD skriver att alfakaroten kan vara den felande länk som förklarar varför vissa frukter och grönsaker, men inte vitaminpiller, tycks skydda mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes enligt forskare i USA.

Min kommentar
Mycket intressant, och som min vän Anna Sjögren skrev på Facebook igår: "Beta-karoten har man vetat om länge, men varför har ingen tänkt på alfa-karoten? Alfa kommer ju före beta."

Jag tycker också att det är bra att SvD uppmärksammar hur vitaminpiller kan sakna ämnen som finns naturligt i frukt och grönt, ämnen som forskarna ännu inte har hittat eller som är svåra att återskapa kemiskt. Men som ändå är livsviktiga för oss. Slutsats: ät mer frukt och grönt!

Bild: Klimat

2 kommentarer:

Eva sa...

Åh, här ska knapras morötter (och pumpa...)Och intressant att vitaminpiller i princip kan vara verkningslösa eller i alla fall sakna fruktens och grönsakernas naturliga nyttigheter. Det kunde man ju ana, naturligt = bäst :-)

Magnus sa...

Ja, det här är ju en riktigt bra, väl genomförd studie. Jag tänker på betakaroten och studien som fick avbrytas på grund av alla de rökare som dog i lungcancer på grund av det tillskott av betakaroten som gavs. Men då var det frågan om kemiskt betakaroten (vitaminpiller) om jag minns rätt. Man kan ju aldrig överdosera genom vanlig mat.