söndag 21 november 2010

The big picture


Hundar är fantastiska. De kan söka sig hem även om de kommit vilse flera kilometer bort. De kan vakta sin husse eller matte på liv och död. Och de kan till och med rädda livet på människor genom att nosa sig till höga blodsockernivåer vid diabetes. Men ibland kan de inte upptäcka att den där lilla valpen de bär omkring överallt bara är av plast...

Min hund Dottie är skendräktig och nu har kullen utökats till två plastvalpar som hon inte lämnar ur sikte en sekund. Hon vill dessutom bara gå superkorta, tråkiga promenader och har slutat äta. Snap out of it Dottie!

Det får mig att tänka på att vi ibland går omkring och oroar oss över ett problem, kanske några kilos övervikt, kanske en smärta i ryggen eller att vi plötsligt har fått svårt att sova. Och så angriper vi problemet på det sätt vi tror är snabbaste lösningen, vi äter nyttigare, går till sjukgymnasten, tar insomningspiller. Men det vi missar är förmodligen något större, mer övergripande. Kanske är det jobbsituationen som stressar, får oss att tröstäta och ger ryggproblem. Att byta jobb skulle då vara det bästa vi kan göra för vår hälsa. Att se till helheten, the big picture kan vara avgörande.

Dotties skendräktighet får mig också att fundera över hormoner och hur de kan styra och ställa med vårt välmående. Nu tänker jag alltså mer på oss människor :) och kanske framförallt kvinnor. På livcykelns olika hormoner, vid graviditet, amning, klimakterium och stresshormoners påverkan. Ofta är det vår vikt som påverkas och ökar. Återkommer med ett inlägg om det när jag har läst på lite.

2 kommentarer:

Eva sa...

Oj, vad söt hon är, Dottie! Hoppas hon mår bättre snart. Intressant att du ska skriva om hormoner.

tina sa...

Hormoner är sannerligen intressant, jag har läst en del endokrinologi på sistone och hormoner är verkligen involverade i allt, från litet till stort.