tisdag 23 november 2010

En evighetsmaskinDN.se skriver om myten kring hamburgaren som aldrig ruttnar. Det handlar om att Mc Donald´s möjligen tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina hamburgare att de bevaras för lååång tid framåt.

Myten har cirkulerat på nätet, à la råttan i pizzan. Och i DNs artikel beskrivs ett exempel där Karen Hanrahan på sin blogg "Best of Mother Earth" visar upp en hamburgare som hon haft liggande i 14 år. Den ser fortfarande ut att komma direkt från serveringsluckan på McDriven.

Men artikeln tar hål på myten och menar att även en hemmagjord hamburgare håller länge, åtminstone flera dagar, utan att ruttna.

Och som DN skriver:

Slutsatsen blev att en hamburgare från McDonald’s, eller någon annanstans ifrån för den delen, inte ruttnar så länge den är lagom liten och har tillräckligt stor yta. Då hinner fukten dunsta och möglet har ingen chans att växa. Det finns alltså inga hemliga konserveringsmedel i McDonald’s burgare.

Det är ju genom att skära kött i tunna skivor som man sedan kan torka det. Något som mänskligheten känt till i ett par tusen år.

Bild: Gratissaker.com

2 kommentarer:

Magnus sa...

Ja, men kan det inte bero på saltet, att det är så mycket salt i Mc Donald´s mat? Salt = konserveringsmedel.

Frida Berg, presschef McDonald's sa...

Hej Magnus!

Jag kan berätta för dig att våra kött innehåller 100 procent nötkött, ingen annat. Efter grillning saltar och pepprar vi köttet lite grann för bästa smak, men absolut inte i sådana mängder att det skulle konservera köttet.

Läs gärna artikeln i DN, den beskriver förloppet på ett helt korrekt sätt. http://www.dn.se/nyheter/sverige/myten-om-hamburgaren-som-aldrig-ruttnar-1.1208012