torsdag 16 december 2010

Gör din egen müsli


Det blir både godare, nyttigare och billigare än köpta varianter. Receptet ger en mängd som fyller en 1,5 liters burk. Tänk på att burken ska ha ett tättslutande lock så håller sig müslin fräsch längre.

Stinas müsli
1 dl sötmandel/valnötter eller hasselnötter
2 dl pumpakärnor
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1 dl russin
2 msk råsocker
1 dl torkad frukt, tex aprikoser, bananer, papaya (spana in hyllan med naturgodis i mataffären)
4 msk flytande margarin
1 dl vatten


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser, utom russinen och den torkade frukten, i en bunke. Blanda margarinet med vattnet. Droppa det över grynblandningen och blanda runt. Häll ut blandningen i en långpanna. Rosta i mitten av ugnen ca 15 min. Rör om då och då. Låt kallna och rör ner russin och torkad frukt. Häll upp i en burk med tätt lock.

3 kommentarer:

Eva sa...

Bra tips men saknar hälsoeffekter som du brukar ha med i varje recept.

Stina Nordqvist sa...

Hej Eva, jag hann inte. Men det finns massor av hälsoeffekter i min müsli, fibrer från linfrön, vetekli och havregrynen. Havre innehåller även den lösliga fibersorten betaglukan vilket kan motverka hjärt-kärlsjukdom. Russin och torkade aprikoser innehåller en hel del järn och linfröna ger en viss mängd omega 3-fettsyror.

Eva sa...

Tackar! :-)