fredag 3 december 2010

Inget är förbjudet


Jag gillar inte pekpinnar och regler när det gäller mat. Som dietist tycker jag istället att all mat kan vara ok. Som Stephan Rössner brukar säga- "du kan äta allt men inte alltid". Och inte i för stora mängder skulle jag vilja tillägga.

Men att njuta av god mat och "unna sig en guldkant" då och då tycker jag är självklart. Det blir så himla tråkigt annars. Dessutom tror jag att förbud ofta får omvänd effekt. Den maten, det godiset eller vad det nu är vi förbjuder oss blir extra lockande och kanske omöjligt att motså. När vi väl faller för frestelsen kan det bli en ordentlig smäll och vi överäter av det goda. Då är det smartare att unna sig lite och oftare istället.

Livsmedelsverket håller med mig och ger klartecken att äta ca 200-300 kalorier om dagen, av vad de kallar "utrymmesmat" Översatt till sötsaker blir det cirka 7- 10 godisbitar, 2-3 chokladrutor eller 2 glas vin (men det ska vi ju inte dricka varje dag av andra anledningar...)

Så lägg ner pekpinnarna och njut lite mer tycker jag.

God helg!

3 kommentarer:

Åsa sa...

Helt rätt! Tycker jag som också är dietist. Bort med pekpinnarna!

Eva sa...

Bra fredagsinlägg. Då ska jag glatt unna mig 10 godisbitar ikväll! :-)

Anonym sa...

Bra, det borde stå klart för alla nu, att VI VET med intellektet, men ändå är så svårt. Sjukdom kan vara en orsak till att det är svårt att motionera tillräckligt och många fler orsaker......Och säg inte att vi får ta oss i kragen, för vi kanske inte har någon krage.....