onsdagen den 29:e september 2010

Ekologi enligt Kalf-Hansen


Jag minns Rune Kalf-Hansens trolleri med råvaror och smaker från år 2002. Då jobbade jag på Frukt & Grönt Främjandet och anordnade en pressträff där Rune lagade till små frukt- och gröntdelikatesser. Redan då var ekologi och respekt för naturen utgångspunkt i hans matlagning. Nyligen gav han ut en ny kokbok "Kalf-Hansens ekologiska kök" med recept som hämtar inspiration från våra fyra årstider.

Jag har skrivit om säsongsmat tidigare. Här lånar jag tips från Rune Kalf-Hansen och fyller på listan med råvaror som just nu ( i oktober) är bra för miljön, plånboken och hälsan:

Spenat
Mangold
Pak Choi
Tomat
Gurka
Broccoli
Fänkål
Kålrot
Zucchini
Lingon
Björnbär
Äpplen
Lax
Kolja
Lamm
Fläsk
Ren
Älg

måndagen den 27:e september 2010

Den svarta hälsodrycken


Visste du att kaffe kan göra dig glad, förbättra minnet och skydda mot sjukdomar? I alla fall om vi ska tro den senaste forskningen om kaffe.

Just den uppgiggande effekten av koffein kan både göra dig gladare (enligt forskning från till exempel John Hopkins och The School of Medicine i Baltimore)och skydda mot Alzheimers (läs mer om det här, i The Independent)

Antioxidanterna i kaffe kan även skydda mot övriga sjukdomar, som hjärt-kärlsjuksom och inflammatoriska sjukdomar.Kaffebönor innehåller en hel del antioxidanter av gruppen polyfenoler. Utöver de polyfenoler som finns naturligt i råkaffebönor bildas även antioxidanter rostningen av bönorna.

Mer om antioxidanter i kaffe och dess eventuella skydd mot sjukdomar kan du läsa i den här studien från The American Journal of Clinical Nutrition.

Själv har jag gått från lugn tedrickare till sliten koffeinist. Nej då, så illa är det inte. Egentligen behöver jag bara en kopp kaffe på förmiddagen för att liksom vakna. Och det handlar nog väldigt mycket om placebo för min del eftersom jag blir pigg bara av att känna doften av kaffepulvret.

torsdagen den 23:e september 2010

Ljus i mörkret


Idag är det höstdagjämning, dag och natt är lika långa och vi går mot mörkare tider. DN skriver att kaffe och ljusterapi kan hjälpa höstdeppiga. I Stockholm finns tex ljusterapikaféet Iglo vid Hornstulls strand. Men forskarna är fortfarande oeniga om ifall ljusterapi verkligen har effekt mot depression. SBU anser att denna behandling fortfarande är experimentell. Och när det gäller terapeutiska doser räcker inte heller en quick fix-fika i ljuset utan då talar vi om regelbunda ljusbehandlingar, ett par timmar om dagen. Inte ens då är det säkert att det verkligen hjälper.

Fast vi får inte glömma placeboeffekten, det som känns bra och det du tror på hjälper i alla fall.


Bild: Iglo Ljuscafé

onsdagen den 22:e september 2010

Bloggrabatt hos mig som dietist

Från och med oktober kommer jag en dag i veckan att ta emot kunder som dietist på Helheten i Hammarby Sjöstad.

Helheten är ett liten harmonisk skönhetssalong/klinik beläget precis vid vattnet (nära färjan från söder) som drivs av de driftiga systrarna och hudterapeuterna, Yvonne Söderström, Beate Endl-Wikström och Margareta Endl. De har insett att yttre och inre skönhet hänger ihop. På Helheten kan du därför, förutom att prata matvanor med mig, få en napratpatbehandling, massage eller ansiktsbehandling. Du kan också beställa tid hos Helhetens stresscoach.
Jag tror att jag kommer trivas hos gänget på Helheten eftersom jag tror att hälsa handlar inte bara handlar om vad vi stoppar i oss utan även hur mycket vi rör på oss, hur vi sover och om vi stressar. Hela livsstilen räknas.

Och du som läser det här får såklart bloggrabatt. Hör av dig till mig på: nordqvist.stina@gmail.com så lovar jag att ge dig ett bra pris som dietistkund hos mig. Hos mig får du också en skräddarsydd kostplan som passar just ditt sätt att äta.

På bilden som jag har lånat från Helhetens sida ser du de tre driftiga (och glada) systrarna. Mina blivande kollegor :)

tisdagen den 21:e september 2010

Matkassetestet fortsätter

Den här veckan testar vi matkassen från Mataffären.se (Coop). Det började inte så bra. Vi fick hem alla varor men inga recept. Det går ju att leta upp på Mataffärens hemsida men kändes ändå lite krångligt. Dessutom tycker jag att menyn var lite trist (Raggmunkar, Färsbiffar, Fisk under frasigt täcke, Flygande Jakob light) och stort minus för att det var så lite grönsaker. Även vissa tillagningsmoment kunde kortas ner och förenklas.

Priset är visserligen bättre än Linas matkasse (Mataffärens matkasse kostar 599, Linas prova på-kasse kostade ju bara 499 men går annars för 749 kr).

Betyg so far:
Linas Matkasse: 4
Mataffären.se: 2

Bild: Mataffären.se

söndagen den 19:e september 2010

Proteinchock


Jag har funderat över dagens kolhydratshets och gårdagens fettjakt. Som båda har lämnat proteinet i fred. Alltså, LCHF-dieter förespråkar ju ett minskat intag av kolhydrater, speciellt snabba kolhydrater. Och för inte så länge sedan var det ingen fara med kolhydrater, då togs istället lätt- och lightprodukter fram i jakten på det farliga fettet.

Förutom fett och kolhydrater är protein det tredje av våra näringsämnen som ger energi och kalorier. Protein behövs för att vi ska kunna bygga upp kroppens celler och muskler. Kanske är det muskelkopplingen, att protein associeras till uppbyggnad och träning som gör att många dietförepråkare verkar ignorera att även protein kan bidra med en hel del kalorier. Kroppen kan nämligen bara tillgodogöra sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Väger du 70 kg blir det 56 gram protein per dag. Ungefär lika mycket som finns i en tallrik fil, en kycklingfilé och en burk tonfisk. Överskottet lagras i levern och omvandlas till fett.

Jag tror att kolhydratshetsen och fettjakten leder till att vi äter på tok för mycket protein. Vilket är onödigt för både kroppen, naturen och plånboken. Fundera därför över hur mycket protein du äter under en dag och se om du kan minska ner lite.

Bild: weight.com

onsdagen den 15:e september 2010

Hemmets hjärta

Så här kommer köket i vårt nya hus att se ut:


Minus Burberryrutorna då. Men med Sushi Svartbets-luckorna. Hursomhelst, här kommer jag gilla att stå och röra i grytor i framtiden.

tisdagen den 14:e september 2010

Matkassetest

Jag gör lite research inför att jag eventuellt själv ska sätta ihop en matkasse åt ett företag. Den här veckan testar vi Linas matkasse, sen blir det Tastelines variant och därefter Matkomfort.

Linas matkasse verkar hittills riktigt bra, rikligt med grönsaker, spännande kryddblandningar och fina råvaror. Litet minus för att man behöver ha en hel del ingredienser hemma som honung och sambal oelek. Och så behöver man ju såklart handla frukost och annat som behövs i veckan, det är ju bara middagarna som levereras hem i kassen.

Svenska Dagbladet har skrivit den här artikeln om vad du ska tänka på när du beställer matkassar.

söndagen den 12:e september 2010

Vad gör dig glad?

Jag tycker att hälsa handlar om att bli glad. Att må bra och skratta. Så vad gör just dig glad? Fundera på det ett tag. Gör kanske en lista på det där tre sakerna som får dig att le även en grå måndag.

Överst på min lista står min bebis och min hund. Jag är ju överhuvudtaget en sucker för söta saker. Och jag är inte ensam. I oktober 2008 slog en sajt i Kalifornien besöksrekord genom att filma en hundkorg med ursöta hundvalpar. Paret i Kalifornien använde sajten som övervakning av valparna när de var på jobbet. Och fick dessutom med sig tre miljoner besökare som spenderade 1,2 miljoner timmar tittandes på de filmade valparna. Sötnosarna blev även superstars genom reportage i CNN och The New York Times.

Och självklart låg hundkorgen publicerad här, på sajten som jag besöker dagligen för min fix av söta saker:



Även på YouTube hittar du en massa sött. Som de här två till exempel.

fredagen den 10:e september 2010

Bra val för miljön, plånboken och hälsan

Idag skriver Tasteline om vilken sorts frukt och grönsaker du ska satsa på i september. Just nu är det säsong för:

- Svenska äpplen (Cox Orange, Pippin, Gravensteiner, Transparante Blanche)
- Plommon
- Päron
- Lök
- Morötter

Bra val för både miljön, plånboken, hälsan och den goda smaken.

Bild: Tasteline

torsdagen den 9:e september 2010

Både mat och medicin

Ingefära är både god som krydda och bra för kroppen. Roten härstammar från Asien och kinesisk medicin och sägs vara bra för att motverka illamående, orolig mage samt dämpa inflammationer. Ingefära innehåller också mycket fibrer och anitoxidanter men, som med all mat, är det mängden som räknas. Det kan bli svårt att uppnå medicinliknande effekter om du bara äter en liten bit, som krydda.

Jag gillar den goda, starka, lite "stingiga" smaken och brukar använda ingefära i wokrätter och i "förkylningsdrycken" som jag skrev om i förra inlägget.

onsdagen den 8:e september 2010

Snuva förkylningen

Enligt Smittskyddsinstitutet är just nu ovanligt många svenskar drabbade av rhinoviruset, alltså vanlig förkylning. Själv har jag legat däckad några dagar men börjar känna mig bättre nu.

Jag letade upp en gammal artikel som jag skrev för tidningen Sund och plockade ut några tips om hur du förebygger och lindrar förkylning:

Förebyggande tips
* Tvätta händerna ofta.
* Undvik att röra vid ögon, näsa och mun.
* Sov ordentligt.
* Motverka stress med till exempel yoga eller meditation.
* Ät bra mat som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Lindrande tips
* Håll dig varm.
* Drick mycket vatten.
* Lyssna på kroppens signaler. Trötthet, värk och feber betyder att du bör vila.
* Vid snuva kan nässpray lätta upp, men bara tillfälligt.
* Använd mjuka engångsnäsdukar. Det är mest hygieniskt och snällt mot huden kring näsan.
* Naturläkemedel kan vara värt ett försök.
* Vid halsont kan varma drycker, glass och sockerfria halstabletter kännas lenande.


Själv brukar jag också dricka grönt te med citron, riven ingefära och honung. Det lindrar och känns läkande.

fredagen den 3:e september 2010

Vardagsinspiration


Svårt att komma på vad ni ska äta till middag? Vi testade att skriva upp vad vi åt varje kväll i ca två veckor, på ett papper på kylskåpet. Och så betygsatte vi. Nu vet vi vilka vardagsrätter som går hem och så kan vi satsa på tio av dem och varva lite.

Vinnare hemma hos oss:
Hemgjorda hamburgare med egen majonnäsdressing och majskolvar i ugn.

torsdagen den 2:e september 2010

Stinas kycklingsallad


God, nyttig och enkel kycklingsallad:

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
2 mogna avokados
1/2 röd lök
1 röd paprika
2 tomater
1/2 gurka
1 paket machésallad
1 dl majs (fryst)
Salt och peppar
Grillkrydda

Limesås
2- 3 dl Matlagningsyoghurt
1 lime
1/2 röd chili
1 tesked honung
Salt och peppar

Börja med limesåsen, riv skalet av en lime, dela den och blanda i limerivet + saften av halva limen med yoghurt, chili, honung. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

Dela kycklingfiléerna i bitar, stek och krydda med Grillkrydda (ja, alltså lite fuskkrydda som faktiskt funkar väldigt bra till kyckling). Skölj och skär grönsaker + sallad. Tillaga majsen i micron med lite vatten på ett par minuter. Blanda kyckling och grönsaker, servera med limesås.

För dig som är extra hungrig passar det bra att lägga till ett par portioner bulgur eller cous cous (tillred samtidigt som du steker kycklingen).

Hälsoeffekter
- Kyckling innehåller högvärdigt protein (alla essentiella aminosyror) och är också en bra källa till zink.
- Avokado innehåller en hög mängd Omega 3-fettsyror, E- och A-vitamin.
- Röd paprika ger mycket C-vitamin och betakaroten.
- Det här är överhuvudtaget en maträtt med mycket fibrer och lågt GI (GI-värdet sänks tex av det relativt höga proteininnehållet från kycklingen och av det låga pH-värdet i matlagningsyoghurten).