tisdagen den 30:e november 2010

Alfakaroten- nyupptäckt och livsviktigt


Igår skrev SvD om alfakaroten, ett hittills förbisett ämne som finns i till exempel pumpa och morötter och som kan minska risken att dö i förtid med 39 procent. SvD skriver att alfakaroten kan vara den felande länk som förklarar varför vissa frukter och grönsaker, men inte vitaminpiller, tycks skydda mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes enligt forskare i USA.

Min kommentar
Mycket intressant, och som min vän Anna Sjögren skrev på Facebook igår: "Beta-karoten har man vetat om länge, men varför har ingen tänkt på alfa-karoten? Alfa kommer ju före beta."

Jag tycker också att det är bra att SvD uppmärksammar hur vitaminpiller kan sakna ämnen som finns naturligt i frukt och grönt, ämnen som forskarna ännu inte har hittat eller som är svåra att återskapa kemiskt. Men som ändå är livsviktiga för oss. Slutsats: ät mer frukt och grönt!

Bild: Klimat

fredagen den 26:e november 2010

Varm, stark och god


Tomatsoppa med ingefära och kikärtor
4p

1 burk Kikärtor (eller ca 2-3 dl hemlagade, kokta)
1 burk passerade tomater
2 morötter
3 potatisar
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 bit ingefära (ungefär lika stor som en valnöt)
1 tsk Tomatpuré
1 krm- 1 tsk Sambal Oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)
1 kruka färsk basilika
Salt och peppar
Rapsolja

Skala och skiva potatisarna och morötterna. Hacka vitlök och lök och fräs löken i lite rapsolja + Sambal Oelek. Lägg i potatisarna och morötterna. Häll över passerade tomater, fyll burken två gånger med vatten och häll i (alltså häll i ca en liter vatten). Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och sedan sjuda cirka 15 min. Blanda i färska basilikablad. Mixa soppan slät med stavmixer. Lägg i kikärtorna och garnera med basilikablad. Klart!

Hälsoeffekter
När det gäller smak får du en bättre smakeffekt om du tillsätter Sambal Oelek (eller chili, curry eller annan stark krydda) i het olja eftersom smakämnena bättre frigörs på så sätt (fett är en smakbärare).

Kikärtor har lågt GI-värde, innehåller mycket fibrer, protein och vitaminer (speciellt folsyra) mineraler (framförallt järn och kalcium). Morötter innehåller mycket fibrer och betakaroten (förstadium till vitamin A)och ingefära kan ha viss effekt på immunförsvaret, läs mer i mitt tidigare inlägg om ingefära.

torsdagen den 25:e november 2010

Hälsa ut i tåspetsarna


Just nu skriver jag en artikel om medicinsk fotvård.Efter research och efter att själv ha fått prova på en behandling kan jag bara konstatera att min mormor hade rätt. Hon brukade nämligen alltid säga:

"Som du mår i fötterna mår du i hela kroppen."

Jag tror att du håller med mig efter en vinterdag i för kalla skor eller en helkväll i för höga klackar.

Och allra viktigast när det gäller hälsa och fötter är fotvård vid diabetes. "Den diabetiska foten" är ett begrepp som beskriver hur ett långvarigt, högt blodsockerpåslag kan ge perifer nervskada. I kombination med sämre blodcirkulation ger det diabetiker sämre känsel i fötterna och risk för att utveckla fotsår. Som tur är har alla diabetiker rätt till medicinsk fotvård och/eller att någon ser över deras fötter en gång per år.

Läs mer i Tidningen Apoteket, decembernumret. Oemotståndlig cliffhanger, eller hur?

onsdagen den 24:e november 2010

De tre bästa matbloggarna

Det här är ingen matblogg. Då och då dyker det upp ett recept där jag tar upp hälsoeffekter av maten, vilka vitaminer/mineraler eller andra näringsämnen det finns gott om i just den rätten.

För även om jag är dietist och älskar mat ( i alla fall att äta den...) så är jag inte helt inne på matlagning utan är mer intresserad av effekterna, vad som händer i kroppen av maten vi äter. Dessutom tror jag att det är så mycket mer i vår livsstil som påverkar hur vi mår, inte bara matvanor utan också hur mycket vi rör på oss, hur vi sover och om vi stressar.

Som tur är finns det andra som är så mycket bättre på det här med matbloggande. Här ser ni mina favoriter:

Mat.Såklart.

Pickipicki.se

och till sist något sött också:

Söta saker

Visdomsord från kontoret- del 2

tisdagen den 23:e november 2010

En evighetsmaskin



DN.se skriver om myten kring hamburgaren som aldrig ruttnar. Det handlar om att Mc Donald´s möjligen tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina hamburgare att de bevaras för lååång tid framåt.

Myten har cirkulerat på nätet, à la råttan i pizzan. Och i DNs artikel beskrivs ett exempel där Karen Hanrahan på sin blogg "Best of Mother Earth" visar upp en hamburgare som hon haft liggande i 14 år. Den ser fortfarande ut att komma direkt från serveringsluckan på McDriven.

Men artikeln tar hål på myten och menar att även en hemmagjord hamburgare håller länge, åtminstone flera dagar, utan att ruttna.

Och som DN skriver:

Slutsatsen blev att en hamburgare från McDonald’s, eller någon annanstans ifrån för den delen, inte ruttnar så länge den är lagom liten och har tillräckligt stor yta. Då hinner fukten dunsta och möglet har ingen chans att växa. Det finns alltså inga hemliga konserveringsmedel i McDonald’s burgare.

Det är ju genom att skära kött i tunna skivor som man sedan kan torka det. Något som mänskligheten känt till i ett par tusen år.

Bild: Gratissaker.com

måndagen den 22:e november 2010

Prisvärda matkassar på nätet?



Nu har tidningen Privata Affärer (nätversionen) gjort en jämförelse mellan olika matkassar på nätet. En väldigt seriös undersökning där de har köpt hem sju olika kassar och vägt upp samtliga ingredienser och räknat ut prispåslag jämfört med att handla i butik. Det handlar alltså om middagskassar, nättjänster som erbjuder kassar recept och ingredienser till 4-5 middagar, oftast för 4 personer.

Coops Mataffären.se visar sig vara mest prisvärd med ett påslag på 78 kr och Tasteline låg sämst till med 246 kr extra.

Här ser ni min egen, mindre seriösa undersökning. Och här. Det slutade faktiskt med att jag la ner jämförelsen eftersom vi tyckte det var tråkigt att inte själva kunna styra över vilken middag vi ville laga + att det tog så mycket längre tid än att svänga ihop det vi är vana vid. Dessutom, Coops matkasse som vann testet var enligt mig väldigt tråkig, innehöll både för lite grönsaker och fantasi.

Bild: Mataffären.se

söndagen den 21:e november 2010

The big picture


Hundar är fantastiska. De kan söka sig hem även om de kommit vilse flera kilometer bort. De kan vakta sin husse eller matte på liv och död. Och de kan till och med rädda livet på människor genom att nosa sig till höga blodsockernivåer vid diabetes. Men ibland kan de inte upptäcka att den där lilla valpen de bär omkring överallt bara är av plast...

Min hund Dottie är skendräktig och nu har kullen utökats till två plastvalpar som hon inte lämnar ur sikte en sekund. Hon vill dessutom bara gå superkorta, tråkiga promenader och har slutat äta. Snap out of it Dottie!

Det får mig att tänka på att vi ibland går omkring och oroar oss över ett problem, kanske några kilos övervikt, kanske en smärta i ryggen eller att vi plötsligt har fått svårt att sova. Och så angriper vi problemet på det sätt vi tror är snabbaste lösningen, vi äter nyttigare, går till sjukgymnasten, tar insomningspiller. Men det vi missar är förmodligen något större, mer övergripande. Kanske är det jobbsituationen som stressar, får oss att tröstäta och ger ryggproblem. Att byta jobb skulle då vara det bästa vi kan göra för vår hälsa. Att se till helheten, the big picture kan vara avgörande.

Dotties skendräktighet får mig också att fundera över hormoner och hur de kan styra och ställa med vårt välmående. Nu tänker jag alltså mer på oss människor :) och kanske framförallt kvinnor. På livcykelns olika hormoner, vid graviditet, amning, klimakterium och stresshormoners påverkan. Ofta är det vår vikt som påverkas och ökar. Återkommer med ett inlägg om det när jag har läst på lite.

torsdagen den 18:e november 2010

Vaccin mot typ 1 diabetes

Sverige är just nu först i världen med att testa ett försöksvaccin på barn med diabetes :)

onsdagen den 17:e november 2010

Så får du i dig D-vitamin

Solljus är en naturlig källa till D-vitamin, kroppen bildar D-vitamin av sig själv när huden träffas av ljus (till exempel i ansiktet och på händerna).Det behöver inte vara fråga om strålande solljus, vi kan bilda D-vitamin även om det är molnigt ute. Men vi behöver vistas i ljuset tillräckligt länge, cirka 10-20 minuter för att kroppen ska hinna bilda D-vitamin. Ju molnigare det är desto mer tid ute behövs.

Därför är det en bra idé att gå en promenad när det är (mer eller mindre) ljust ute, på förmiddagen eller vid lunchtid. Ljuset piggar också upp allmänt eftersom det har inverkan på regleringen av melatonin, kroppens sömnhormon.


Eftersom ljus ändå är en bristvara just nu kan det vara bra att även satsa på D-vitaminrik mat, som:

- fet fisk
- D-vitaminberikad mjölk (mellan- lätt- och minimjölk)
- D-vitaminberikat matfett




D-vitaminhalt i µg (mikrogram) för olika livsmedel (källa: Livsmedelsverket):
  • Bläckfisk 1,3 µg/100 g
  • Böcklingfilé 19,1 µg/100 g
  • Inlagd sill 11,27 µg/100 g
  • Hälleflundra 9 µg/100 g
  • Kaviar 2,5 µg/100 g
  • Löjrom 7 µg/100 g
  • Lax 12,5 µg/100 g
  • Sardiner i olja 15 µg/100 g
  • Makrill 3,9 µg/100 g
  • Räkor 0,5 µg/100 g
  • Röding 10 µg/100 g
  • Rödspätta 3 µg/100 g
  • Senapssill 5,7 µg/100 g
  • Stekta fiskpinnar 0,87 µg/100 g
  • Tonfisk 4,5 µg/100 g
  • Torsk 1 µg/100 g
  • Ål 48 µg/100 g
  • Kantareller 2,5 µg/100 g
  • Ägg 1,4 µg/100 g
  • Äggula 4 µg/100 g
  • Bacon 0,5 µg/100 g
  • Entrcote 0,8 µg/100 g
  • Fläskkött 0,6 µg/100 g
  • Kalkonkött med skinn 1,4 µg/100 g
  • Kycklingfilé 0,5 µg/100 g
  • Nötfärs 0,5 µg/100 g
  • Nötkött 0,5 µg/100 g
  • Standardmjölk 0,02 µg/100 g
  • Lättmjölk 0,4 µg/100 g
  • Mellanmjölk 0,45 µg/100 g
  • Åsens lantmjölk 0,02 µg/100 g
  • Smör 0,6 µg/100 g
  • Margarin 7,5 µg/100 g
Så här skriver Livsmedelsverket om vilken effekt D-vitamin kan ha på vår hälsa:

"Det finns forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan ha betydelse för risken för tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. D-vitaminbrist har också satts i samband med tillstånd som kronisk smärta, autism och depression, men det vetenskapliga underlaget är ännu svagt."

måndagen den 15:e november 2010

Fokusera på det positiva

Idag är det grått, regnigt och november. MEN jag har en god latte i min hand och sitter inne på ett varmt kafé med tända ljus. Visserligen med tre små skrikande 8- månaders bebisar vid bordet bredvid, när jag för en gångs skull kom iväg utan barn. Men latten är god som sagt och jag slipper regn och rusk i 20 minuter. Det går alltid att hitta små ljuspunkter.

onsdagen den 10:e november 2010

Liten näringsskola del 3- protein


Protein är kroppens byggstenar och bygger upp våra celler. Det behövs också för att tillverka kroppens hormoner och enzymer.

Protein är uppbyggt av mindre delar som kallas aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror, åtta av dem är essentiella, det betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem utan vi behöver tillföra dem genom mat. Kött, fisk, ägg, fågel och vegetariska alternativ som till exempel linser, kikärtor och sojabönor innehåller mycket protein.

Vi behöver få i oss cirka 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Äter vi mer än så (vilket de flesta av oss gör) kan överskottet omvandlas till glukos (den enklaste formen av kolhydrater) och användas som bränsle. Om vi inte behöver mer energi/bränsle går omvandlingen vidare till glukogen (en mer komplex form av kolhydrater, kroppens långtidsbränsle) som lagras i levern eller till fett som lagras i underhuden. Vi kan alltså gå upp i vikt om vi äter mer protein än vad vi behöver.

Läs mer om protein i mitt tidigare inlägg: proteinchock.

Bild: Expertpanelen.se

måndagen den 8:e november 2010

Gentesta din hälsa på nätet


Idag skriver SvD (papperstidningen, Näringsliv) om gentester på nätet. Om hur metoden blir allt mer fullständig, etablerad och billig. Inom några år kommer de flesta av oss att kunna ta reda på sin hälsoprofil genom att testa sitt DNA på nätet. Då kan vi upptäcka eventuella risker att utveckla bröstcancer, diabetes, Alzheimers eller hjärt-kärlsjukdom. Vi kan också ta reda på mer estetiska aspekter som risken för att bli skallig eller om du har snabba eller långsamma muskelfibrer (vilket i sin tur kan avslöja vilken sorts träning som passar bäst för dig).

Debatten kring gentesterna har bara börjat ta fart och handlar å ena sidan om att vi kanske inte vill veta. I alla fall när det gäller sjukdomar som vi inte kan göra så mycket åt. Å andra sidan menar många att vi genom gentester kan förebygga och i vissa fall eliminera många sjukdomar. Visar det sig att du ligger i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom kan du direkt se över dina matvanor och börja motionera mer.

- Det finns ingen tvekan om att gentester kommer på bred front. Men personligen tycker jag att de bör ske i sjukvårdens regi, säger Åke Borg, professor i experimentell onkologi vid Lunds universitetssjukhus, till SvD. Han menar att kommersiella on line-gentester kan förvirra och skrämma upp i onödan. Men får mothugg av bland andra George Church, professor i genteknik vid Harvard, som tror att gentester på nätet kan hjälpa människor att få en säker diagnos och att individen själv har rätt att få välja om de vill veta eller inte. För är det inte du som ska äga informationsrätten till just ditt DNA?

En lösning, som diskuteras i artikeln, är kräva av gentestföretagen att de erbjuder medicinsk rådgivning i samband med testet.

Min kommentar
Som Eva Regårdh skriver i artikeln i SvD, tror jag också att det inom en tioårsperiod kommer bli lika vanligt att ha sin hälsoprofil, via DNA, på nätet som vi idag betalar räkningar på samma ställe. Och det är ju jättebra tycker jag som dietist. Inte minst med tanke på vilka fina jobbmöjligheter det öppnar upp för mig och mina kollegor...

torsdagen den 4:e november 2010

Ett steg närmare att bota virus


Som en fortsättning på gårdagens inlägg om förkylning och motion rapporterar SVTs Vetenskapsnyheter idag att forskare nu har kommit närmare gåtan om hur virus kan botas.

I en studie vid medicinska fakulteten i Cambridge har man funnit att kroppens immunförsvar kan förstöra ett virus trots att det redan hunnit infektera kroppens celler. Den nya upptäckten gör det möjligt att utveckla läkemedel som ökar cellens förmåga att försvara sig mot virus. Det i sin tur betyder att alltifrån vanliga förkylningar och vinterkräksjukan till fästingburen hjärnhinneinflammation och polio skulle kunna botas i framtiden.

Forskarna i Cambridge har upptäckt ett visst protein inne i cellen, TRIM21 som känner igen de antikropparna som följer med viruset in i cellen. Genom att öka halten av TRIM21-protein skulle cellen kunna försvara sig mot viruset och bekämpa det innan det tar över cellens produktion av arvsmassa. Enligt SVTs Vetenskapsnyheter skulle TRIM21-protein till exempel kunna tillföras med hjälp av nässpray.

Här hittar du nyhetens ursprungskälla, i The Independent.

Min kommentar
Om proteinmetoden fungerar skulle det kunna innebära ett revolutionerande försvar mot en mängd olika (alla?) virusinfektioner. Jag tycker det är konstigt att inte HIV-virus nämns i studien. Att vara nära ett botemedel mot HIV är ju verkligen breaking news. Men kanske fungerar HIV-virus annorlunda, kan TRIM21-proteinet hjälpa även här?

Bild: SVT (Svininfluensavirus)

onsdagen den 3:e november 2010

Slipp förkylning genom motion

Igår skrev SvD om att motion kan stärka immunförsvaret och hålla dig frisk från förkylningar (har letat efter länk men hittar inte, själv läste jag nyheten i papperstidningen.) Men helst ska du i så fall träna konditionsinriktat minst 20 minuter minst två gånger i veckan och vara relativt vältränad.

Det som händer i kroppen är att regelbunden motion ökar antalet vita blodkroppar. Framförallt förhöjs produktionen av så kallade T-celler (som aktiverar immunförsvaret) och B-celler, som hjälper till att producera antikroppar mot främmande organismer samt cytokinfunktionen, som är en del av immunförsvaret.

Mer om det hittar du hos Smittskyddsinstitutet som även förklarar "Öppet fönster-teorin" här (om att vi direkt efter ett hårt träningspass har tillfälligt nedsatt immunförsvar, då är vi mer mottagliga för infektioner).

Själv har jag hamnat i något av ett moment 22-läge när det gäller träning och förkylning. Jag vill träna, hade precis kommit igång efter min förkylning för cirka en månad sedan, för att igår drabbas av en ny halsont/snuva-känsla. Livet som småbarnsförälder... Så det är bara att boka av veckans träningspass och låta kroppen läka igen... De dagliga hundpromenaderna blir dock en liten tröst i förkylningsmörkret.