torsdag 13 januari 2011

Probiotika och antibiotika

Apropå probiotika (se förra inlägget) så passar jag på att publicera en text här som inte kom med av utrymmesskäl i min artikel om infektioner och antibiotika i Tidningen Apoteket (senaste nr).

Antibiotika kan störa tarmens ekosystem
En nackdel med antibiotika är att det även kan slå ut skyddande, snälla bakterier i tarmen och därmed rubba balansen och störa vårt immunsystem.

Elisabeth Norin är docent vid Karolinska Institutet och har tarmflora och skyddande probiotiska (goda) bakterier som specialområde. Hon menar att tarmfloran i allra högsta grad påverkar vårt immunförsvar.

- Tarmslemhinnans yta är oerhört stor, om du vecklar ut den täcker den ungefär en fotbollsplan. Det ger därför en enorm kontaktyta med vårt immunsystem, säger Elisabeth Norin.

Tarmsystemet är känsligt för störningar. När det gäller antibiotika kan en kur slå ut många av de goda bakterierna och därmed ge möjlighet för oönskade bakterier att växa till. Hur stor skadan blir beror på vilken sorts antibiotika det rör sig om och hur känsliga vi är. Vi kan uppleva störningarna som mag-tarmproblem och diarré.

- Antibiotika kan i många fall störa hela tarmens ekosystem, säger Elisabeth Norin.

Som tur är kan mag/tarm-kanalen återhämta sig relativt snabbt efter en antibiotikakur. Elisabeth Norin menar att det är svårt att generalisera men tippar på att det tar upp till någon eller några veckor för tarmsystemet att vara i form igen.

Hjälper probiotika, snälla bakterier i mat eller som piller, under en antibiotikakur?

- Nja, tarmssystemet återhämtar sig ändå genom att vi tillgodogör oss goda bakterier från miljön. Vi har 1000 olika sorters arter av goda bakterier i tarmen och när du äter mat med probiotika får du ofta bara i dig en art. De flesta stannar dessutom inte kvar utan går rakt igenom. Men man kan väl säga att det kan hjälpa lite grann, säger Elisabeth Norin.

Mer information finns i ”Magen, Bakterier, buller och brak” en populärvetenskaplig bok skriven av Karolinska Institutets forskare, University Press (som jag har bloggat om i tidigare inlägg)

Nya tag i Stora Kom i form-projektet utlovas imorgon...

Inga kommentarer: