torsdag 6 januari 2011

Smalare än du tror?Kom i form-projektet, steg 2:

Reality-check
Är du så överviktig som du tror? Vad säger rekommendationen, behöver du över huvudtaget gå ner i vikt och i så fall hur mycket? Eller är det kanske värre än du tror, ligger du i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom, diabetes och andra komplikationer av fetma?

Svar på de här frågorna får du genom att räkna ut ditt BMI, Body Mass Index. Är du vass på huvudräkning gör du det själv genom att dela vikten upphöjt till två med längden i centimeter (tex 64 upphöjt till två delat med 168). Annars kan du få uträkningshjälp på nätet, till exempel här, från Netdoktor. Är du normalviktig hamnar du på ett värde mellan 19-25, vilket också är vad du bör sträva efter om du vill gå ner i vikt. Så laborera lite med drömvikten och se vad du får fram, hur hälsosamt ditt mål är.

BMI stämmer inte alltid, till exempel inte om du är vältränad och har hög muskelmassa. Muskler väger mer än fett. Här kan en kroppsfettsmätning, till exempel i en bodpod (en slags apparat som scannar av andel fett och muskler i kroppen) ge en mer exakt bild av läget.

Ett annat mått på eventuell övervikt är midjemått.Bukfett, när fettet samlas kring midjan, anses speciellt farligt ur hälsosynpunkt eftersom det ger större risk för komplikationer som hjärt-kärlsjukdom, diabetes etc. Mät ditt eget midjemått genom ett måttband som du placerar kring naveln. Följande resultat gäller för:

Kvinnor
Under 80 centimeter = Bra
Mellan 80-88 centimeter = Se upp
Över 88 centimeter = Hälsorisk

Män
Under 94 centimeter = Bra
Mellan 94-102 centimeter = Se upp
Över 102 centimeter = Hälsorisk

Källa: WHO

Bild: Må bra

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men jag gillar inte att gå efter BMI. Tycker att jag känner mig alldeles för tjock även om jag ligger på BMI 25. Kan de tverkligen stämma (även för icke elittränade)?

Eva sa...

Svar till anonym, ovan: Jo BMI stämmer enligt WHO´s beräkningar som bygger på forskningstudier e.t.c.

Jag tycker att det är bra att ha något att utgå ifrån.

Sedan är det ju så att tycker man att man är tjock när man har BMI 25kan det ju bero på att har orealistiska förväntnignar på sig själv. Som Stina ju påpekar :-)

Stina Nordqvist sa...

Tack Eva! Jag instämmer till fullo :)