måndag 7 februari 2011

När behövs kosttillskott?De allra flesta täcker sitt behov av vitaminer och mineraler genom vanlig mat. Då behövs inte komplettering i form av kosttillskott, vitamin- och mineraltabletter. DN har skrivit en bra artikel om det här: Vitaminer inte lika nyttiga som du tror.

Men det finns tillfällen när extra tillskott kan vara bra, det gäller till exempel vid vissa sjukdomar och vid graviditet och amning. Bebisar och små barn behöver extra tillskott av vitamin D ((D-droppar) Och om du är vegan eller äldre (och har svårt att få i dig vitamin B12 via maten). Det kan också gälla dig som går ner i vikt och drar ner mycket på maten eller rättare sagt, slarvar lite mer maten. För det går mycket väl att få i sig alla vitaminer och mineraler du behöver genom maten även när du går ner i vikt, speciellt om du satsar lite extra på fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Men för dig som av någon anledning inte gör det och vill vara på den säkra sidan kan en multivitamin- och mineraltablett vara bra. Mitt råd är alltså i så fall att satsa på multipreparaten, som innehåller en bra balans av samtliga mikroämnen. Experimentera inte på egen hand genom att bara lägga till exmepelvis enbart zink (då kan du gå miste om järn som binder till samma ställe på de röda blodkropparna för att kunna tas upp av kroppens celler. Järn och zink konkurrerar alltså.) Generellt gäller också att vattenlösliga vitaminer (C och B-vitaminer) är relativt ofarligt att överdosera eftersom vi bara kissar ut överskottet medan fettlösliga vitaminer, A, D, E och K lagras i levern, här ska du vara mer försiktig. Och du kan aldrig överdosera genom vanlig mat.

PS. På bilderna ser ni vitaminer från Familjeapoteket.se (och min dotter, den lilla vitamingranskaren). Jag ska under en period testa dem och jämföra med övriga preparat. Återkommer till det.

1 kommentar:

Eva sa...

Gud så bra att du skriver om det här. Jag undrade just om kosttillskott vid viktminskning. Men hur är det med omega 3?