torsdag 10 februari 2011

Därför funkar inte LCHF i längden


Jag har fått många frågor och kommentarer om LCHF (Low Carb High Fat), metoden som känns mer som en religion än en bantningsmetod. Jag tycker att många förespråkare för LCHF är närmast fanatiska i sitt budskap- det är DET HÄR och INGET annat som gäller! Absolut inte Dietister och Livsmedelsverket och vårt kostbudskap som bygger på fyra års universitetsstudier och åratal av koststudier, forskning och välbeprövade rekommandationer. För du ska inga gudar hava jämte LCHF...

Nu tänker jag nog främst på Fettdoktorn Annika Dahlqvist och hennes followers. Fettdoktorn som för övrigt blev utsedd till Årets Förvillare av förening Vetenskap och Folkbildning (vilket bland annat tidningen Filter skriver om i en intressant artikel.)

Så här tänker jag:
Det är inget nytt under solen, de olika bantningsmetoderna går i cykler. Atkins- och Flygvärdinnemetoden lanserades på 70-talet då kolhydrater skulle undvikas till förmån för fett. Sedan kom low fat-vågen på 80-talet, med fruktmetoden Fit for Life, alla lightprodukter osv. Vad alla metoder har gemensamt är att de håller drömmen om en quick fix vid liv. En snabb lösning som ska ge drömvikten tillbaka (och gärna lycka och ett fantastiskt liv på köpet)

Och visst du kan banta med chips och cola på samma sätt. Det det handlar om är kalorireducering, balansen mellan in- och utag. Problemet är att det är svårt att förtsätta äta så här under en längre period, dels kanske du tröttnar på den fettstinna maten dels kan ditt hjärta och dina blodkärl protestera eftersom fettet från den här typen av mat ofta ger åderförkalkning.

Dessutom behövs kolhydrater för att fett ska förbrännas fullständigt i kroppen. Och vår hjärna behöver 100 gram kolhydrat per dag för att fungera.

Ett annat välkänt faktum är att långtidsstudier saknas eller innehåller felaktigheter när det gäller LCHF (här hävdar förespråkarna dock ivrigt motsatsen men har svårt att bevisa det).

Det som fungerar i längden är däremot små justeringar enligt välbeprövade traditionella kostråd. Förändra lite i taget så att du hittar nya livsstilsvanor som passar dig och som håller. Gärna livet ut.

Bild: Atkins-diet-plan-guide.com

16 kommentarer:

Anna sa...

Helt rätt, jag är verkligen inne på din linje Stina, och så är jag ju dietist också :-)

Maria sa...

Jo men är det helt fel med en quick fix då? Jag menar självklart vill man ju hitta matvanor som funkar i längden men ibland kan man ju även bara vilja gå ner snabbt i vikt. Inför ett bröllop t.ex.

Anonym sa...

Intressant att få höra din syn på saken. Men när det gäller Annika Dahlqvist är ju ett faktum att hennes diabetspatienter har gått ner i vikt och inte haft problem med hjärta och kärl. Där har hon i viss mån ändå lyckats.

Anonym sa...

LCHF är ju vad jag vet inte alls en quick fix. Den som jag pratade med som lyckats med den dieten (vilket det egentligen inte är - det är mer "ät som vi gjort i tusentals år") tog det c:a 6 mån innan hon fick det att funka. Men trägen vinner.

vegoLCHF sa...

Hitta gärna fel i filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE

Ingela sa...

Stina!
Du behöver bättra på dina kunskaper lite!
Du skriver att LCHF är mer som en religion än en bantningsmetod. Jag kan tala om att den inte är något av detta. Att vi som äter LCHF verkar lite fanatiska kan säkert bero på att vi har upptäckt hur dj-a lurade vi alla har blivit av myndigheter och andra i alla år. Då känner man instinktivt att man måste berätta om detta för resten av världen; o)
Skryt inte om 4 års universitetsstudier när du är så ovillig att ta till dig ny kunskap.
Personligen så högaktar jag Annika för hennes mod och envishet att försöka föra fram sanningen om hur lurade vi är allihop. Samt att hon delger sina diabetes patienter det som alla läkare borde berätta för sina patienter, nämligen att man bör utesluta så mycket kolhydrater man kan när ens kropp inte klarar av att ta hand om det.
Du tycks tro att LCHF är en ”modediet” men jag kan tala om att det är en livsstil som är här för att stanna. Och ja, för väldigt många är LCHF en ”quick fix” då den gör att många går ner mycket och snabbt i vikt. Till på köpet får man också en massa andra hälsofördelar.
Har du överhuvudtaget bemödat dig om att sätta dig in i vad det handlar om? Antar INTE!
Själv har (hade?) jag psoriasisartrit, IBS och en ganska rejäl övervikt. När jag äter LCHF så blir jag väldigt mycket bättre i min PsoA, min mage blir lugn och glad och jag gå ner i vikt. Eller menar du att jag är en drömmare som hittar på detta?
Dessutom har mina kolesterolvärden blivit väldigt mycket bättre idag än var de var för ett par år sedan då jag gick på en viktgrupp på min vårdcentral. Där fick jag rådet att minska på fettet, äta mer kolhydrater och RÖRA på mig mer… suck! Och inte f-n gick jag ner i vikt heller…
Du skriver också att man kan banta på chips och coca cola, det handlar bara om kalorier in/ut… Är du månne släkt med mr hallonbåtar?
Jag föreslår att du läser kapitlen som handlar om förbränningen i kroppen ett par gånger till. Antalet kalorier i ett livsmedel får man fram genom att elda detta livsmedel i en ugn. Min kropp är ingen ugn, är din det?
Sen får du gärna förklara för ett ”dumhuvud” som mig hur det kan behövas kolhydrater för att fett ska förbrännas fullständigt i kroppen. Kolhydrater in = Höjt blodsocker = högre insulin = fettinlagring och noll fettförbränning….
Så får du också förklara pedagogiskt varför hjärnan behöver exakt 100 gr kolhydrater/dag för att fungera?
Välkommen in på kostdoktorn.se och läs om Mattias Ribbing. TROTS att han lever på LCHF så innehar han alla 18 officiella minnesrekord i Sverige.
Må så vara att det saknas långtidsstudier för lågkolhydratskost (trots att vi ätit så i tusentals år). Men det saknas faktiskt inte långtidsstudier för dagens kostråd! Faktum är att de senaste ca 50 åren så har fettman ökat katastrofalt mycket, diabetes, cancer och andra sjukdomar ökar i en ruskig fart… Vad tycker du om det? För ca 50 år sedan började man införa dagens fettsnåla kostråd… Hmm, undrar vad det kan bero på…?
Du avslutar ditt inlägg med att det saknas långtidsstudier eller att de innehållar felaktigheter….. snälla du, kontakta i så fall Dr Andreas Eenfeldt för klarhet. Jag är säker på att han gärna hjälper dig att reda ut detta.
Personligen tycker jag att det ganska obehagligt att det finns dietister, som faktiskt ska hjälpa människor i nöd, som har en sån oprofessionell inställning. Må vara att du har en universitetsutbildning i 4 år (jag är inte imponerad!) men det betyder inte att du är fullärd. Om man vill vara professionell i sitt yrke så förkovrar man sig hela tiden. Ibland kanske man får inse att det man lärde sig en gång faktiskt inte är den allsmäktiga sanningen.
Du ska inga andra gudar hava jämte tallriksmodellen…
PS.Filmsnutten i föregående inlägg var väldigt bra. Titta på den ;o)

Elisabeth sa...

Kan bara instämma med föreg talare och tillägga - Har följande studier totalt gått dig och dina likar förbi? Skrämmande tycker jag.

1: 2-årig uppföljning av 322 överviktiga eller feta israeler där fettsnål kost var signifikant sämre både för viktnedgång och kolesterolvärden. Publicerad i NEJM, en av de högst ansedda medicinska tidskrifterna.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681

2: Cochrane studie som konkluderar följande "Participants receiving the low glycaemic index or load diet lost a mean of one kilogramme more than those on comparison diets. Lipid profile also improved more in participants receiving the low glycaemic index or load diet. No study reported adverse effects, mortality or quality of life data." http://summaries.cochrane.org/CD005105/low-glycaemic-index-or-low-glycaemic-load-diets-for-overweight-and-obesity

3: En studie publicerad av JAMA och en av de största som någonsin gjorts för att bevisa att högt fettintag = ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Gissa vad? De misslyckades!
http://jama.ama-assn.org/content/295/6/655.abstract

Dessa är bara tre av väldigt många fler som visar liknande resultat. Kan du komma med några vetenskapligt väl underbyggda motargument? Eller en enda lika stor, välgjord studie som visar något annat? Väntar med spänning.

med vänlig hälsning Elisabeth

Åsa sa...

Jag håller med Ingela till 100 %. Jag började med LCHF-kost i påskas ifjol och har, förutom att tappa 10 kg, även sluppit min IBS och svullna och gasiga mage. Jag har under många år ätit som dietisterna säger; mycket grönsaker, frukt, endast fullkornsfiber, lite fett, motionerat hårt flera gånger i veckan, ätit sötsaker mycket sällan. Vad hände, jo, jag har fått allt större problem med magen och gått stadigt upp i vikt ca 2 kg i året och kilona har placerat sig speciellt på magen och runt midjan. Mycket farligt för mig som kommer från en släkt med högt blodtryck. Min faster började med LCHF för två år sedan på grund av sitt höga blodtryck och kunde ganska snabbt efteråt sluta med sina blodtryckstabletter.

Jag mår så jävla bra idag; energin är på topp; tränar nuförtiden till och med 6 gånger i veckan, magen fungerar som en klocka, äter bara 3 gånger om dagen för får inga blodsockerfall och blir inte sugen på att småäta. Dessutom, att hålla fram hur mycket fett vi LCHF:are äter visar bara på okunskap. Jag äter inte mer fett och smör än en normalviktig person äter som inte behöver banta. I och med att maten innehåller mer fett så äter man automatiskt mindre då man blir snabbare mätt. En stor skillnad för mig som gått från nästan 0 fett till normalt intag av fett. Jag äter lika mycket kött och grönsaker som tidigare, med den skillnaden att jag inte äter grönsaker med mer än 5 g kolhydrater/100 g vilket är tillräckligt många olika grönsaker för mig. Det enda jag ångrar är att jag inte fick reda på den här kosten för 10-20 år sedan, tänk så mycket ångest jag sluppit!

KNJ sa...

Läs på tack!

Var står det att hjärnan behöver 100 g kolhydrater? Ingenstans! Däremot behövs 100 g glukos, det behöver du inga kolhydrater för, det kan kroppen tillverka utan tillförsel av kostkolhydrater.

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med vad som skrivits i de tio eller tolv senaste kommentarerna.
Det är dags för dig och många av dina gelikar att börja ta till sig av både forskning och verklighet och eget tänkande i stället för att bara upprepa gamla "kunskaper" som har medverkat till många människors rent ut sagt eländiga fysiska och psykiska mående.
Jag har under många år(är nu 51) undrat vad som är fel i min kropp.Jag fick svaret när jag började med lchf för snart ett år sedan. De flesta av mina besvär försvann och resterande blev mycket lindrigare.Som då oförklarliga exem, återkommande svampinfektioner,smärtsamma magkramper och gasbesvär,störd nattsömn,inflammerat tandkött, besvärlig allergi mm mm. Jag ser nu framtiden mycket ljusare vad det gäller min hälsa och tackar alla de som jobbar hårt för att sprida kunskapen om kosten som gör oss friska eller får oss att slippa många sjukdomar som helt klart är kostrelaterade.
Ge dig själv och andra människor möjligheten till enn bättre liv!

Anonym sa...

inte vidare smart att skryta med 4 år utbildning när du inte ens verkar ha lärt dig näringslära på basic nivå,pinsamt

Anonym sa...

Ingela! Så fullkomligt bra formulerat. Du sätter hammaren på spiken i varje mening. Sen håller jag med dig till fullo att man fan blir vansinnig och mörkrädd att det finns sådana här dietister kvar år 2012. Fattar du inte Stina att ni ansvarar för liv (som ni, enligt min mening, fördärvar med värdelösa råd som lett hela västvärldens till en fetmaepidemi). En sak ska du veta Stina att mig har du och "din sort" fördärvat för sista gången. 8 månader in i LCHF har jag gått ner 18 kilo, aldrig vägt så här lite, mår bättre än någonsin i mitt liv. Känner mig starkare, piggare ja tom smartare.

Vakna upp Stina, dra upp strutshuvudet från sanden och hjälp dina patienter med att först och främst uppdatera din föga imponerade "4 åriga universitetsutbildning"

Stina Nordqvist sa...

Hej alla LCHF-troll!

Jag har svarat i ett nytt inlägg:

http://stinaslillagrona.blogspot.com/2012/01/balgetingarna.html

Gräddkanna-Johanna sa...

men snälla lilla Stina, kan du inte ens försöka ta till dig något av vad lchf-ätarna försöker förklara för dig?

Varför är man ett troll när man beskriver de hälsovinster man fått av en god och näringsrik kost?

Mjöl, potatis, socker = näringsfattig mat. Den slopar vi lchf-are.

Blomkål, broccoli, mjölksyrade grönsaker, selleri och ibland lite bär + smör, kokosfett och andra goda fetter + ägg, fisk och - många gånger grönbetes- kött = näringstät mat. Den äter vi lchf-are.

Vad är det för konstigt och farligt med det? Varför blir du så upprörd? Som dietist borde du ju jubla över att så många blir friska och glada av god mat.

Anonym sa...

Stina

Här finns en artikel om hjärnan och ketoner, jag hoppas du orkar läsa texten för den är väldigt bra.

http://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201104/your-brain-ketones

kort sagt så är det glukos som hjärnan behöver inte kolydrater, och för att bilda glukos behöver man inte kolhydrater. Kroppen kan producera detta genom något som kallas för "glukoneogenes" "

Här kommer ett urdrag från texten

"It is true that some parts of some brain cells can only burn glucose, but fortunately our bodies can turn protein into glucose through a process known as gluconeogenesis. This fact means that while there are essential requirements for both fat or protein (meaning we would die without eating at least some fat and at least some protein), we can live quite happily while consuming no carbohydrate at all. That's not saying there aren't some disadvantages or side effects to a so-called "zero carb" diet, but it won't cause the massive health problems and death that consuming zero fat or zero protein would.

All of us who are metabolically healthy will shift into some amount of ketosis, typically overnight while we are sleeping. If your breath is a little funky when you wake up, and your urine smells a bit strong, you may well be in ketosis, which, unless you are a poorly controlled diabetic (a different kind of pathologic ketosis occurs in uncontrolled diabetes), being in ketosis in the morning is a good sign of a healthy metabolism."

Anonym sa...

Det var intressant att läsa. Fram tills att du påstod att kolhydrater är essentiellt...