torsdag 3 februari 2011

Mormors skorpor


Min mormor Gunnel brukade baka världens godaste skorpor. Här får ni receptet. Perfekt som lite nyttigare alternativ till bullen eller kakan till kaffet.

5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
3 msk socker
1/2 tsk salt
4 tsk bakpulver
250 g smör
2 1/2 dl filmjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, smula över smöret, tillsätt därefter filmjölken och forma till en deg. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock. Tag med runt mått ut kakor (jag brukar använda ett litet glas). Grädda ca 12 min i ugn. Ta ut och låt svalna någo på bakpapper, dela kakorna så det blir två halvor av varje, lägg tillbaka på plåtar och rosta högt uppe i ugnen ca 5-7 min, Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar med ugnsluckan på glänt tills de har svalnat.

Nu ska jag baka de här skorporna och tänka på min mormor som var en väldigt fin, stark och glad person, egenskaper som min dotter verkar ha ärvt, det här med att vara stark och glad. Och så har de samma blå nyans på ögonen.

1 kommentar:

Jennie sa...

Fint skrivet om din mormor. Verkar vara goda skorpor också.