onsdag 2 mars 2011

Texas chili and beans


Hett, gott och ganska nyttigt. Tricket är porter och Chipotle.

4 p
1 kg högrev
150 g strimlad bacon
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2 flaskor Carnegie Porter mellanöl
2 burkar stora vita bönor
1/2 hackad röd chili
3 msk chilipulver
1 msk Chipotle Chili Paste
En nypa kanel
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
Rapsolja (att steka i)
Salt

Gör så här: Hacka lök och paprika. Bryn kött + bacon i olja, lägg i löken och paprikan, lägg i alla starka kryddor (som är fettlösliga) Häll på och täck upp med öl. Tillsätt resten av kryddorna (oregano och salt), låt sjuda minst en och en halv timme (gärna längre), tills köttet faller isär i små trådar. Tillsätt bönorna mot slutet.

Servera med en klick gräddfil och ett gott bröd.

Hälsoeffekter
Det här är mat med lågt GI-värde. Köttet ger protein och järn. Bönorna, löken och paprikan ger fibrer (prebiotisk effekt) och antioxidanter. C-vitamin får du från paprikan och chilin. Chili innehåller dessutom ett ämne, capsaicin, som kan fungera både fettförbrännande och smärtlindrande.

Tack till Erik (min killes kompis) för receptet :) Salvian på bilden har inget att göra med rätten i verkligheten. Det blev bara så brunt utan...

1 kommentar:

Maria sa...

Mmm... gud så gott! Trots salviakvisten ;-) (det är så jäkla svårt att få till snygga matfoton ju...)