onsdag 2 mars 2011

"Fettdieten som slammar igen dina blodkärl"

Så skriver Expressen på löpet idag. Det är förstås LCHF det handlar om och två nya forskningsrapporter från Oxford University och Harvard School of Public Health som larmar om risken att drabbas av hjärt- kärlsjudom och diabetes typ 2 av den höga andel mättat fett som finns i LCHF-maten.

Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund är intervjuad i artikeln. Hon menat att det är intressant att forskning nu kan påvisa samband mellan mättat fett och diabetes typ 2, vilket inte har kunnats göra tidigare. Att LCHF tvärtom skulle motverka typ 2 diabetes har annars varit en av fettdoktorn och LCHF- förespråkaren Annika Dahlqvists käpphästar.Som hon kanske behöver släppa nu.

Även koncentrationssvårigheter och dåligt humör märktes bland de försökspersoner som gick på LCHF-diet.Kanske en förklaring till artikelns alla arga kommentarer och blogginlägg...

Så här resonerar annars jag kring LCHF.

6 kommentarer:

Anna sa...

För en gångs skull skrev Expressen något riktigt bra ;-)

Anonym sa...

Problemet här är ju att studien varade i fem dagar och skedde precis när folk bytte kost - det säger ju sig självt att kroppen reagerar konstigt vid en sån period.

Anonym sa...

Artikeln i Expressen är tyvärr ännu en i raden av riktigt dåligt underbyggda artiklar vars enda syfte har att sälja lösnummer. Och då verkar alla medel vara tillåtna. Att dra slutsatser från en sk "studie" som pågått i fem (!) dagar faller på sin egen orimlighet. Och det finns inga välgjorda studier som påvisar att kärlen slammas igen av mättat fett. Det är gammal skrock baserat på gamla dåligt genomförda studier och i vissa fall även rent forskningsfusk. Det har nyligen gjorts flera internationella revisioner av dessa studier och man har då konstaterat att studierna var undermåliga och att man dragit fel slutsatser. Mättat fett gör oss inte sjukare och det finns inget samband mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar. Och många diabetiker har fått ett betydligt friskare liv med mindre mediciner tack vare LCHF. Även svenska Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratkost (LCHF) för behandling av övervikt och diabetes typ 2 fastslår eftersom behandlingen är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Jag är själv allätare men jag tycker det är tragiskt att så många vägrar att ta in ny kunskap. Bara för att vi vräkt i oss socker, bröd och pasta i 50 år behöver inte det vara det mest hälsosamma för oss.

Anonym sa...

Stärkelse är dåligt, Protein och fett är bra. Så enkelt är det. Sen är det synd att nån från dietisternas riksförbund inte förstår att och kolhydrater är det sämsta en diabetiker kan äta.

Och nej mättat fett är inte farligt för hjärtat, det är en myt som lever kvar.

Anonym sa...

Det var väl länge sedan vi slutade att tro på vättar och troll. Är det inte dags att också kasta bort den gamla myten att mättat fett är farligt? Modern vetenskap har ju redan visat oss att det inte är farligt. Här är ett exempel:
http://www.youtube.com/watch?v=7CioV12LYv8&feature=related

Eller gå till Youtube och sök på Fredrik Nyström "Mättat fett är bra". Där finns mer intressant material av honom, bl a föreläsningar om mättat fett.

Jag litar mer på Nyström och hans kollegor än på dietister och dåligt pålästa journalister som Expressens Anna Bäsén. Hennes artikel är ett bra exempel på att hon överhuvudtaget inte vet vad hon pratar om. Pinsamt Expressen!

Malin Nilsson sa...

Måste säga att det är otroligt att folk fortfarande inte inser att de blivit förda bakom ljuset under lång tid. Att äta låg fett mat, mycket kolhydrater och annat som skapar en blodsocker kurva som hoppar är bara idioti. Anledningen till att det börjar bli hätsk stämning kring denna maten är för att alla tvunget måste bevisa att det är sååå fel. Kolla humöret på någon person som går på lågkalori kost så skall du se på dåligt humör och mående.

Det som det däremot finns är mycket studier kring lågkolhydrat kost som faktiskt hjälper folk med dagens folksjukdomar. Det är många läkare som faktiskt står bakom denna kost för det (tvärtemot vad alla säger) finns studier (längre än några veckor) som faktiskt visar resultat. Det är bara det att de flesta Svensson inte vet hur man skall veta hur en studie faktiskt är statistisk signifikant.
De som vill få sig en tankeställare kan läsa "Matrevolutionen" av Andreas Eanfeldt.