måndag 21 mars 2011

Pillerbluffen

Nu varnar Livsmedelsverket och Läkemedelsverket för kosttillskott på nätet. Speciellt bantningspiller som innehåller Synephrine, Acetylcystein, grönt te-extrakt och vitpilsbark som kan ge stresshormonpåslag, påverka hjärta och kärl samt ge lever- och nervskador. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har granskat 43 kosttillskott som säljs på svenska webbsidor. 30 av de 43 granskade produkterna innehåller substanser som kan vara hälsofarliga.

- Av det vi sett i vår undersökning är internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning oseriös. Antingen struntar försäljarna i att ta sitt ansvar eller så saknar de kompetens att göra det. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad man köper och risken att bli lurad eller till och med skadad är stor, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Så här säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet:

- Vi är inte förvånande över resultaten, kunskapen om vilka medicinska påståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel är generellt sett låg.

Förutom hälsorisker blir vi även lurade på pengar. Idag lägger vi 2 miljarder på kosttillskott enligt gårdagens inslag i SVT Rapport. I många fall på produkter som alltså inte fungerar eller gör oss sjuka. What a waste...

Inga kommentarer: