tisdag 26 april 2011

Ofarligt med högt kolesterol?

Apropå ägg och kolesterol (se tidigare påskinlägg) så skriver flera läkare och forskare en debattartikel i DN idag om att högt kolesterol inte är så farligt som vi har trott. I alla fall inte för friska män och kvinnor.

Idag behandlas över en halv miljon svenskar med statiner för högt kolesterol, nu visar nya studier från Cochrane Collaboration att behandling med statiner enbart har effekt för män som tidigare genomgått en hjärtinfarkt och som därmed behöver sänka sitt kolesterolvärde. Debattartikeln ifrågasätter faran med högt kolesterol och tar även upp risken med de biverkningar statiner kan ge, där cancer inte är ovanligt.

Min kommentar
Intressant med genusperspektiv när det gäller forskning och behandling. Och ifrågasättandet av vilka försökspersoner som egentligen deltar i studier och hur dessa resultat ofta felaktigt generaliseras. Hur ofta sker det här? Inom vilka andra behandlingsområden och läkemedel?

När jag pluggade till dietist fick vi lära oss att det var viktigt att få en jämn balans mellan det "onda" LDL-kolesterolet och det "goda" HDL-kolesterolet. Det enda sättet att öka kroppens nivåer av HDL-kolesterol på naturlig väg (och därmed sänka LDL-nivåerna) är genom motion. Garanterat biverkningsfritt, om inte träningsvärk räknas då.

1 kommentar:

Medicin Bloggen sa...

Intressant läsning