måndag 18 april 2011

Springtips

Jag är dessvärre fortfarande inte helt frisk från envis förkylning men i tankarna studsar jag fram på min löpsträcka i skogen.

Eftersom jag inte vill skada mig och har lite klen rygg efter graviditet + bära på bebis/barn, har jag bett om tips från min naprapat om skonsam löpning. Det här ska man tänka på som löparrookie:

Bra skor
Som ger stöd och avlastar foten både fram och bak. Prova gärna ut med hjälp av expert (till expempel på Löplabbet eller annat liknande ställe). Köp inte för små skor, låt det vara minst 1-11,5 cm luft längst fram i skon.

Börja lugnt
Och trappa upp långsamt. Annars finns risk för sträckning och skador (se skonsamt löpprogram i tidigare inlägg, C25K, om växelvis gång/löpning)

Rätt teknik
Försök ta lugna andetag som syresätter ordentligt, andas med magen (kan bli svårt när du blir anfådd men så lugnt som möjligt). Håll ryggen sträckt, sänk axlarna, lyft blicken och låt armarna pendla vid sidorna (inte framför kroppen).

Och så ett dietistråd från mig:

Ät rätt
Tänk 1,5 timmars regeln, låt det gå minst 1,5 timmar mellan ett mål mat eller mellanmål tills du springer. Det är svårt och obehagligt att springa om du precis har ätit. Efter löppasset bör du helst äta något så fort som möjligt, kanske bara en banan (som är rik på kalcium vilket har förbrukats i musklerna under löpningen) och därefter (inte mer än 1,5 timme efter) äta en måltid som innehåller både protein, fett och kolhydrater. Till exempel tonfisk, pasta, grönsaker och en olja/vinägerdressing. När det gäller vatten kan du dricka ett glas innan träning och ett-två direkt efter (om du bara tränar 20-30 min behöver du inte fylla på under passet).

1 kommentar:

Anna sa...

Tack för bra tips!Jag springer sedan länge men lärde mig ändå nytt nu, t.ex det där med armarna vid sidan av kroppen. Och banan ska jag genast tugga i mig direkt efteråt :-)