måndag 4 april 2011

Utlandsfödda behöver mer D-vitamin

Idag skriver DN om att utlandsfödda behöver extra mycket D-vitamin här i solfattiga Sverige. De kan därför behöva nya kostråd när det gäller D-vitaminrik mat.

Även svenska barn och tonåringar kan behöva mer D-vitamin, vilket skulle kunna motverka trötthet, depression, och autoimmuna sjukdomar. Läs mer här , i mitt tidigare inlägg om det.

Förutom solljus får vi i oss D-vitamin genom att äta mer av:
- Fet fisk, minst 2 gånger i veckan
- D-vitaminberikad lättmjölk eller lättfil, minst 2 dl om dagen
- D-vitaminberikat margarin

4 kommentarer:

Marie sa...

Måste fråga, hur är det med vanlig fet mjölk då, innehåller inte den D-vitamin? Innehåller lättmjölk mer D-vitamin (p.g.a berikning?)

Stina Nordqvist sa...

Hej Marie, vad bra att du frågar, det här är något jag har funderat över själv.

Svarar i nytt inlägg om detta som snart dyker upp här i bloggen.

Johan sa...

Nu är det ju inte kategorin "utlandsfödda" som är i riskzonen. Utan mörkhyade, svarta människor.
Och istället för kostrekommendationer kan man ju börja med att rekommendera dem att lätta lite på klädseln. Man behöver inte vara professor i fysiologi för att förstå att man inte får tillräckligt med solljus om man går i heltäckande kläder året runt.

Ratatosk sa...

Problemet för de mörkhyade är att deras mörka pigment är anpassat för sydligare breddgrader. Det räcker inte med att lätta på klädseln för att det ska ordna upp sig. Vi "rödlätta" nordeuropeer hör inte hemma på savannen, för vi är anpassade efter våra soltimmar här. Det är samma sak fast tvärtom med de mörkhyade. Att de dessutom i vissa fall använder burka och niqab och liknande, underlättar ju inte problemet heller. Men försök att få en burkaklädd tjej att lägga sig i bikini på stranden... Lycka till! ;)