fredag 8 april 2011

Varm sallad med svarta bönor

God, nyttig och snabb sallad med både asiatisk hetta och och sval sälta.

4 p
2 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1 kruka färsk koriander
1/2 röd chili
2 burkar svarta bönor
1 paket fetaost
1 burk matlagningsyoghurt
1 lime
1 påse färsk bladspenat
salt och peppar

Hetta upp oljan och chilin, fräs hackad vitlök och ingefära. Skölj babyspenaten och bönorna (för att få bort burkspadet). Lägg i bönorna i chili/vitlöks/ingefärsfräset och rör runt, sakta och peppra. Mosa fetaost, matlagningsyoghurt, salt och peppar.

Placera babyspenat och bönröra på tallrikar, toppa med färsk koriander och lägg på en klick fetasås. Servera med gott bröd till.

Klart!

Hälsoeffekter

Det här är en sallad med lågt GI och bra fiber- och järninnehåll (från bönorna och spenaten.) Fetaosten och matlagningsyoghurt ger protein, kalcium och lågt pH som ytterligare säker GI-värdet. Bönorna, vitlöken och spenaten ger även en prebiotisk effekt. Ingefära, chili och vitlök kan (i höga doser) ha antiinflammatoriska effekter och höja ämnesomsättningen.Tveksamt om doserna i det här receptet har den effekten, men det är ju gott i alla fall :)

Inga kommentarer: