tisdag 21 juni 2011

Kostvanor orsakar glutenintolerans?

Idag skriver SvD om en ny studie som visar att kostvanor och tidig introduktion av gluten till små barn kan ha ett samband med ökat antal svenska barn som blir glutenintoleranta. Åtminstone tidigare, vid en lägre ålder, jämfört med andra länder.

SvD skriver att i slutet av 1980-talet femdubblades plötsligt antalet nya fall av glutenallergi bland barn i Sverige. Kostråden till nyblivna föräldrar ändrades, så att barn skulle börja äta gluten i små mängder för att hinna vänja sig vid ämnet. Samtidigt minskades mängden gluten i den välling som ges till de minsta barnen. Efter det sjönk antalet barn med glutenintolerans till samma nivå som tidigare.

Min kommentar
Rubriken är något missvisande, studien visar att kostvanor kan ha en koppling men att även en viss genuppsättning ökar risken att utveckla glutenintolerans.

"Särskilt drabbade är barn som har en dubbel uppsättning av en viss riskgen. För dem är risken att utveckla glutenintolerans sju gånger större än för dem som saknar dessa gener." Skriver SvD.

Jag tror också att flera faktorer samverkar och att man ännu inte är helt säker på riskfaktorer och bakomliggande orsaker till glutenintolerans, fler studier behövs. Tills dess tycker jag att man ska följa de råd BVC och Livsmedelsverket ger kring introduktion av gluten till små barn:

"När du börjar ge smakportioner bör du också ge ditt barn mat med gluten så att barnet får vänja sig vid små mängder gluten medan det får den mesta av näringen genom bröstmjölken. Det är viktigt att gluten introduceras långsamt under pågående amning.

Gluten ingår i livsmedel som innehåller vete i någon form. Det finns också lite gluten i korn, råg och havre. I havre rör det sig dock om minimala mängder. Därför är det viktigt att barnet även får prova vete, korn eller råg i till exempel gröt, bröd eller pasta."

7 kommentarer:

Eva sa...

Intressant, jag tror också på att många faktorer samverkar. Och dumt om många nu blir rädda för att ge sina småbarn gluten...

Annelie sa...

Om man inte kan amma då? :-(

Stina Nordqvist sa...

Hej Annelie, amning/bröstmjölk kan ha en viss skyddande, autoimmun effekt vid introduktion av gluten men det kan gå jättebra ändå, utan amning. Du gör på samma sätt, när du börjar med smakportioner, ge även lite mat med gluten, tex barngröt och/eller små bitar av vitt, mjukt bröd.

Björn Johansson sa...

Till skillnad mot vete, råg och korn innehåller havret i sig inte gluten. Däremot kan havren i de "vanliga" havreprodukter som säljs vara kontaminerad (förorenad) av något av de gluteninnehållande sädesslagen.

För glutenintoleranta säljs därför specialhavre som är odlad och hanterad under kontrollerade former för att garantera att den är helt glutenfri.

Stina Nordqvist sa...

Tack Björn :)

Micke.S sa...

Den efterlängtade boken om kopplingen mellan kosten och våra moderna sjukdomar är nu klar, rekommenderas varmt !

http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

Stina Nordqvist sa...

Micke S är din blogg och bok om "dom vita gifterna" ett skämt? Bara detta att du som författare kallar dig "Micke Skribent" och har noll koll på grammatik. Hjälp...