onsdag 10 augusti 2011

Dyr och dum "utrensning"

Idag berättar redaktionen på vetenskapsradion att det inte finns några vetenskapliga belägg för att tarmsköljning är bra för hälsan. Tvärtom är det farligt. Vattnet drar ut viktiga elekrolyter, speciellt förlusten av kalium kan vara direkt livsfarligt och störa hjärtats funktion.

Dyrt är det också. Över 500 kr verkar de flesta "tarmsköljningsterapeuter" ta.

Väldigt obekvämt misstänker jag också att det är... Och så tänker jag direkt på att det måste vara totalt jättedumt för vår tarmflora och störa den viktiga balansen för magens goda bakterier.

Stor varning för tarmsköljning alltså. Vi har en njure och en lever som sköter "rening av kroppen" och "utrensning av farliga gifter och kemikalier" åt oss. Helt naturligt. Det innebär även att allt tjafs om detox, att viss mat skulle vara "utrensande", är nonsens.

4 kommentarer:

Anonym sa...

TVÅ njurar och en lever, om man ska vara petig :)
Bra att fler uppmärksammar skumma behandlingar som denna!

Stina Nordqvist sa...

Ha ha, just det! Vanligtvis TVÅ njurar ja. Tack för att du rättade.

Markus sa...

Givetvis är det organismen själv som svarar för "detoxen", inte minst genom njurarnas och leverns arbete. I den bemärkelsen är det kanske obefogat att säga att viss typ av mat skulle vara utrensande. Det handlar väl snarare om att ÖVERKONSUMTION av (speciellt ohälsosam) mat på sikt överbelastar organismen, vilket torde sänka den funktionella kapaciteten i systemet, med konsekvenser bl.a. för den naturliga "detoxförmågan", som då släpar efter. Detta speciellt i kombination med stress och diverse osunda vanor som sänker energin i systemet.

Och omvänt: ju mer hälsosam mat man äter, inte minst frukt och grönt, desto mindre belastning på systemet - och därmed blir det lättare för organismen att upprätthålla en normal "detox" i systemet.

Detta är åtminstone för mig ett rimligt synsätt.

Sen är jag inte helt säker på att det måste vara 100% nonsens att viss typ av mat I SIG skulle kunna bidra till utrensning. Kanske finns det på kemisk nivå vissa substanser som underlättar för detta arbete? Jag läste för länge sedan att grapefrukt är en bra "kärlrensare". Vet inte vilken forskning som eventuellt ligger bakom det påståendet. Men kanske vissa naturligt förekommande substanser agerar konstruktivt på cell- och vävnadsnivå även i detta sammanhang? Och hur är det egentligen med fibrer, är det inte så att fibrer har en förmåga att binda vissa icke-önskvärda substanser till sig, så att de inte absorberas av kroppen? Rätta mig om jag har fel. ;)

Stina Nordqvist sa...

Hej Markus, tack för din kommentar. Håller med i mycket av det du skriver men vänder mig emot just att framhålla viss mat som "utrensande". Blir så lätt att man tänker i termer av magisk quick fix då om du förstår vad jag menar. Det handlar ju om helheten, även hur du lever, rör dig/motionerar osv, i övrigt.

Det du skriver om grapefrukt får mig att tänka på pektin som även finn si lingon. Se dagens inlägg om det med referens till Läkartidningen:

http://stinaslillagrona.blogspot.com/2011/08/tysslingar.html