torsdag 22 september 2011

Höstsoppa


Nyttig, god och värmande i höstrusket. En soppa som dessutom nästan lagar till sig själv i ugnen. Superenkelt.

1 fänkålshuvud
2 röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 burk svarta linser
1 paket fetaost
Lite fryst majs
Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp fänkål, paprika och lök i mindre bitar, bre ut på en långpanna, pressa vitlöksklyftan och fördela över. Salta och peppra. In i ugnen i ca 20 min.

Häll därefter i alla ugnsgrönsaker i en stor kastrull tillsammans med krossade tomater. Låt koka ihop en stund, mixa därefter med stavmixer. Toppa med majs, bönor och sist: smulad fetaost.

Klart!

Nyttig fänkål
Fänkål är en liten hälsobomb av fibrer (prebiotika) som stimulerar matsmältningen och antioxidanter som stärker immunförsvaret. Sägs även vara slemlösande och därför bra vid förkylning men oklart vilka ämnen i fänkålen som ger den effekten...

1 kommentar:

Anna sa...

Tack för recept med fänkål! Det enda som funkar mot min magkatarr är ett te med fänkål, så jag tror verkligen på att det är bra för matsmältningen.