måndag 24 oktober 2011

Viktminskning utan quick fix

Idag skriver DN klokt om fetma och viktminskning.

Tyvärr går vi inte framåt i kampen mot fetman. Alltfler tror sig hitta lösningen i LCHF men faktum är att överviktssiffrorna bara ökar. Idag är 40—50 procent av svenskarna överviktiga eller feta. Nästan hälften av vår befolkning alltså.

- Fetman är ett problem. Och inte ser det ljusare ut i framtiden. Det forskas mycket, men någon mirakelmedicin eller magisk diet syns inte till, säger Stephan Rössner till DN.

Han menar att en bra kost, beteendeförändringar och motion är det enda som fortfarande gäller. Tack för det Stephan. (Observera här att en bra kost INTE = LCHF).

En liten tröst i fetmamörkret kan vara att små steg i rätt riktning ger stor utdelning. Stephan Rössner menar att även en liten viktnedgång på fem procent förbättrar både blodsocker, blodfetter och blodtryck.

Här har jag skrivit mer om bra mat (enligt mig).

3 kommentarer:

Drabant sa...

Jag tycker du gör en konstig paralell till LCHF.
Den totala fetman kan självklart öka, även om en liten del av befolkningen har lyckade resultat att minska sin vikt med en specifik diet. Därmed kan mycket väl LCHF vara lösningen även om alla andra fortfarande häller sig i socker i tid och otid.

Stina Nordqvist sa...

Min poäng var att lchf och andra dieter inte fungerar i längden utan att bra, balanserad mat, beteendeförändring och motion är det som hjälper vid gäller viktminskning. Vilket även Stephan Rössner poängterar i DN- artikeln.

Gräddkanna-Johanna sa...

Det är Stephan Rössner som anser att man kan banta med hallonbåtar - allt i enlighet med kalori in, kolori ut - teorin.