onsdag 23 november 2011

Baka bröd

Igår bakade vi surdegsbröd. Eller vi och vi... Det var faktiskt mest David som bakade och jag som åt... Gott var det i alla fall. Vi fuskade lite och använde jästmix och receptet som stod på baksidan.

Surdeg är speciellt bra för järnupptaget eftersom det spjälkar futinsyra som annars hämmar kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn i råg- och fullkornsbröd.

Recept surdegsbröd
1 påse Bagarens jäsmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten

Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här:
Börja med skållning: koka upp vatten och slå det över rågmjölet. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

Degberedning:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, olja, sirap och skållning. Knåda ihop till en elastisk, smidig deg i ca 15 min.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1timme, i en bunke täckt av plast.

Dela degen i två delar och forma två limpor. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.

Sätt ugnen på 240 grader, sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden. Sätt in bröden i 240 grader och baka färdigt i 210 grader i ca 30 min. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

Eva sa...

Ser gott ut!