onsdag 30 november 2011

Köttfri måndag

... har nu en Facebooksida som ofta uppdateras och som du hittar här. Bra initiativ och intressanta nyheter kring köttdebatten.

Det här borde ju vara ett måndagsinlägg inser jag nu men kanske bättre att posta det idag så har man flera dagar på sig att fundera ut en god vegetarisk rätt. Själv kommer jag nog köra på den här goda, nyttiga och billiga soppan. Recept + bild kommer från Ewerman AB, gamla Frukt & Grönt Främjandet:


Tomatsoppa med ingefära
4 port.
1   gul lök
1   morot
2   potatisar
1 msk   smör eller olja
1 bit   ingefära
6   tomater
6 dl   grönsaksbuljong
2-3 msk   färsk basilika
2 msk   tomatpuré
0,25 krm   svartpeppar
salt  
2 dl  kokta kikärter (eller från burk)

Gör så här:
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och skär morot och potatis i tärningar. Skala och finhacka ingefäran. Fräs hacket i en gryta.

Skålla och skala tomaterna. Lägg dem i grytan. Tillsätt buljong. Koka under lock ca 10 minuter.

Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt hackad basilika och tomatpuré. Smaka av med peppar och salt.

Lägg i kikärter och hetta upp.3 kommentarer:

Eva sa...

Bra och viktigt initiativ. Ikväll blir det vegetarisk lasagne hos oss.

Wille sa...

240 kalorier per portion. Vem klarar sig bra på det? Dessutom inte så näringsrikt eftersom flera näringsämnen saknas helt och andra inte når upp till det man rekommenderas att äta. Många kommer nog att hamna med fingrarna i den berömda godisskålen innan kvällen är över.

Stina Nordqvist sa...

Wille, jag blir jättemätt på en portion. Kan ha att göra med att kikärtorna har lågt GI som mättar länge. Dessutom, vilket jag borde ha skrivit i inlägget bör man servera soppan med ett gott bröd + ost. Då blir du garanterat proppmätt.