torsdag 8 december 2011

Årets folkhälsorapportIdag skriver DN om årets folkhälsorapport för Stokholms län. Den utförs genom att 31 000 personer i Stockholm var fjärde år svarar på en enkät med ett hundratal frågor.

Den goda nyheten är att vi lever längre och får fler friska år. Medellivslängden har ökat, antalet hjärtinfarkter och fall av stroke har minskat samtidigt som den självskattade hälsan har förbättrats.

Även fetma hos barn har sjunkit något, åtminstone bland fyraåringar medan övervikt och fetma dessvärre ökar hos vuxna.41 procent av männen och 25 procent av kvinnorna uppger att de är överviktiga medan 11,7 procent av männen och 10,6 procent av kvinnorna tycker själva att de är feta.

En annan dålig nyhet är att psykisk ohälsa ökar bland ungdomar, särkilt bland unga kvinnor där drygt 30 procent av kvinnor mellan 21-24 år uppger att de har problem med nedstämdhet, oro och sömn.

DN skriver också om att landstinget i Stockholm har en konkret handlingsplan för att förbättra medborgarnas hälsa. Bland annat ska stockholmarna förmås att idrotta, det förebyggande arbetet i skolan och inom vården ska bli bättre. Primärvården får därför ytterligare 15 miljoner kronor nästa år för hälsosatsningar (Hmm... här borde ju vi dietister få en stor del av kakan tänker jag...) Och, som Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd FP, kommenterar till DN- vi får inte glömma individens eget ansvar, det gäller även att kunna lyssna på, ta till sig och anpassa hälsoråden till den egna livsstilen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt synd att de fortsätter använda BMI för att mäta övervikt.. BMI säger absolut ingenting om i vilket skick kroppen är, ingenting om du är över- eller undertränad, ingenting om hur mycket fett man har på kroppen.

iggz sa...

Tror du att Stockholms ökande BMI beror på en explosion av bodybuilding? För många muskelberg i kontorslandskapen? BMI är ett utmärkt verktyg för att mäta förändringar i andelen överviktiga i en stor population. Att ta reda på om en enskild person har hälsosam vikt är ingen konst, vi har ju ögon. Men också totalt ointressant i det här sammanhanget.