tisdag 6 december 2011

Matbloggar både berör och stör

Det blev en riktigt bra debatt igår på Berns med Skafferiet (se gårdagens inlägg). Lotta Lundgren och Melker Andersson hade olika åsikter om det mesta och då blev det ju roligt att lyssna.

Jag lärde mig en massa nytt under kvällen, bland annat att:

  • Var tionde svensk följer en matblogg
  • Sverige har mest matbloggare i världen (men i ärlighetens namn kanske fler som bloggar än som läser...).
  • Näst efter mode är mat det ämne vi svenskar allra helst bloggar om.

Lotta Lundgren menade att matbloggen blir ett utvecklingsverktyg, du kartlägger och får koll på dina färdigheter i köket samtidigt som du söker mer kunskap vilket gör din matlagning bättre och bättre.Här höll inte Melker Andersson med alls. Han menade att sorgligt många matbloggare saknar både kunskap och självkritik.

Debattpanelen kunde dock enas om att matbloggandet och sociala medier som Facebook och Twitter har satt en helt ny, nödvändig press på den offentliga maten. Här nämndes till exempel Camilla Sparrings matuppror.

Lotta Lundgren kommenterade också vad hon kallade "den mörka sidan av matbloggandet", nämligen alla LCHF-bloggar med fanatiska kostråd och pekpinnar.

- Kostrådgivningen har flyttat ut på nätet. En diskussion på Familjeliv.se kan få större genomslag än en rekommendation från Livsmedelsverket. Här sker också en ansvarsförskjutning, övervikt är inte individens fel utan LCHF-arna anser sig vara lurade av svenska staten, sa Lotta Lundgren.

Här menade debattpanelen att till skillnad från vanlig journalistik och "gammelmedia" saknar bloggar en högre instans att överklaga till. Men som med det mesta på nätet finns en självsanerande funktion. Som tur är.

Inga kommentarer: