onsdagen den 30:e mars 2011

Natur ger bättre hälsa


Visste du att det är vetenskapligt bevisat att vi mår bättre om vi regelbundet är ute i naturen? Det är miljöpsykologen Roger Ulrich, professor vid Texas A & M University i USA som tillsammans med forskarekollegor har visat att frisk luft, sol och gröna miljöer (skog) dämpar stresshormonpåslag, blodtryck och puls.

Dessutom ger skogs- havs- och bergsmiljö en psykologisk trygghetskänsla, kanske beroende på att det är miljöer som påminner om de vi levde i för länge sedan. Människokroppen är ju fortfarande konstruerad på samma sätt som på stenåldern.Här kan du läsa mer om Roger Ulrichs teori.

Här i Stockholm är det lätt att ta sig ut till naturområden, för dig som vill ha hjälp på traven ordnar Naturskyddsföreningen naturvandringar året om, info finns på den här sidan.

tisdagen den 29:e mars 2011

Ekokalas



Ikväll ska jag på ekokalas och fira att webbtidningen LivingGreen fyller 2 år.

LivingGreen.se är alltså ett grönt webbmagasin som skriver för medvetna kvinnor i Norden (enligt egen presentation). Deras mål är att inspirera fler att göra gröna val i sin vardag.

När det gäller ekotänk och mat tycker jag att många krånglar till det. Det är koldioxidutsläpp hit och närodlat dit. Viktigast och enklast att komma ihåg är att ta tillvara på maten, släng inte i onödan. Här tycker jag att Lantmännen har gjort en bra kampanj och en bra receptbok. Som kanske hade blivit ännu bättre och om recepten hade varit webbaserade (även om papper + frakt är genomtänkt och miljövänligt.)

måndagen den 28:e mars 2011

Magskola på torsdag

På torsdagkväll är det dags för 2,6 miljonerklubbens magskola här i Stockholm.

Tanken med magskolorna är att:
- Öka kunskapen om magens viktiga roll för välbefinnande och balans
- Understryka vikten av bra kostvanor och motion

När, var, hur?
Stockholm – 31 mars, Summit, Grev Ture Lounge, kl.17.00-20.00

Innehåll
- Magen mitt i kroppen (gastroenterologen pratar om magens funktion och hur magen samverkar med kroppen i övrig)
- Magen i konsten (Konstvetare pratar om kvinnobilder under olika epoker).
- Nutritionist pratar om kost, hälsa och motion.Fråga experten om din mage.

Vill du gå i magskola?
Det finns platser kvar. Anmäl dig här.

Själv kommer jag att vara där så då kanske vi ses IRL :)

Lunch i lucka


Idag blev det lunch från thai- kiosken vid Vita Bergs-parken. Perfekt när hunden är med.

Betyg på maten: 3 +
Hyfsat krispiga grönsaker och lagom hetta i woken men lite tunn kryddning i övrigt.

fredagen den 25:e mars 2011

Fredagsmys med GI-våffla


Idag är det den officiella våffeldagen = inspiration till fredagsmyset (ett ord som jag för övrigt har haft svårt för men plötsligt använder helt automatiskt. Liksom ingen idé att kämpa emot fredagsmyset längre...)

När jag jobbade för Arla.se tog vi fram ett våffeltema som blev jättebra. Här finns allt i våffelväg: söta, salta, frasiga och matiga våfflor. Just matvåfflor funkar jättebra om man som jag har ett litet 1,5-årigt barn hemma som kan vara petigt med maten.

Och för att det här inlägget ska passa in på en hälsoblogg tycker jag att vi lyfter ut den här GI-våfflan med dinkelmjöl.Visste du att dinkel även kallas gammelvete och har ett extra högt proteininnehåll?

GI-våfflor med dinkel
8-10 st
100 g smör
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjölk
2 ägg

Avokadoröra:
2 avokado
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt
4 tomater

Gör så här: Börja med avokadoröran. Dela, kärna ur och mosa avokadoköttet. Smaksätt med vitlök och salt. Rör i yoghurten. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en slät smet. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna.Servera dem direkt med avokadoröran och tomater.

Tips!
Testa även med sött tillbehör som hallon, jordgubbar och/eller blåbär med lite florsocker på dinkelvåfflorna.

Bild och recept: Arla.se

torsdagen den 24:e mars 2011

Sov bättre med hjälp av telefonen?


Jag lovade att återkomma när jag hade testat Sleep Cycle, en av alla hälsoappar till iPhone. Sleep Cycle säger sig kunna mäta djupsömn och ställa in väckarklockan så att den ringer när du sover lätt.

Om man säger så här, med en 1,5 årig dotter var jag nog inte den ultimata testpersonen. När jag får den sällsynta chansen att sova halkar jag nog VÄLDIGT lätt in i djupsömn, så det var inte så spännande att se testreultatet. Dessutom är det ju ytterst tveksamt om det går att mäta det här genom telefonen, vad jag förstår registreras rörelser, när du vänder på dig i sängen= lätt sömn och när du ligger stilla en längre tid= djup sömn.

Sömnkurvan på appen går att dela, tex på Facebook. Men det känns ju lite... konstigt... tycker jag, liksom "Så här ser min djupsömn ut!"

Jag funderade också på hur bra det är att sova med telefonen i sängen, med tanke på eventuell strålning. Men där fick jag ett lugnande svar i det här radioprogrammet. Telefonen strålar bara när du pratar i den/ringer + en check up till masten ca en gång i timmen. Bra att veta. Sedan är det kanske inte så bra att ha telefonen påslagen i sängen av andra anledningar, ger ju en klar stresskänsla tycker jag.

Det som var bra med Sleep Cycle-appen var de fina melodislingorna man kunde välja som alarm. Härligt att få vakna till "Morning mist" eller "Warm breeze".

tisdagen den 22:e mars 2011

Ny lag om transfett


Nu har Sverige fått en ny lag om transfett. Jag låter Karin Bojs och DN berätta mer medan jag sätter i mig ett par mandelskorpor, förmodligen fulla av transfett. Orkar ju inte alltid leva som man lär...

måndagen den 21:e mars 2011

Pillerbluffen

Nu varnar Livsmedelsverket och Läkemedelsverket för kosttillskott på nätet. Speciellt bantningspiller som innehåller Synephrine, Acetylcystein, grönt te-extrakt och vitpilsbark som kan ge stresshormonpåslag, påverka hjärta och kärl samt ge lever- och nervskador. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har granskat 43 kosttillskott som säljs på svenska webbsidor. 30 av de 43 granskade produkterna innehåller substanser som kan vara hälsofarliga.

- Av det vi sett i vår undersökning är internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning oseriös. Antingen struntar försäljarna i att ta sitt ansvar eller så saknar de kompetens att göra det. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vad man köper och risken att bli lurad eller till och med skadad är stor, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Så här säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet:

- Vi är inte förvånande över resultaten, kunskapen om vilka medicinska påståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel är generellt sett låg.

Förutom hälsorisker blir vi även lurade på pengar. Idag lägger vi 2 miljarder på kosttillskott enligt gårdagens inslag i SVT Rapport. I många fall på produkter som alltså inte fungerar eller gör oss sjuka. What a waste...

fredagen den 18:e mars 2011

Glad och lugn av yoga


Idag tränade jag yoga på lunchen. Innan passet var jag stressad, hade nästan tänkt strunta i det och skrattade lite för mig själv när jag med andan i halsen stressade fram i tunnelbanan för att hinna. Stressa för att hinna lugna ner sig liksom...

I början av passet tittade jag på klockan och hade fokus någon helt annanstans, på visningen av vår lägenhet nästa helg, på jobbprojekten med parallella deadlines och så vidare. Men tillslut, efter att ha tvingat mig att fortsätta, efter att ha upprepat regelbundna (och lite långtråkiga) asanas så synkades kropp, andning medvetande och jag var där, i yogasalen och gjorde yoga till 100 %. Efter passet kände jag mig nervarvad, lugn och glad.

Så yoga är perfekt stressmedicin för mig, det får min energiska och rastlösa sida att lugna ner sig så att jag känner mer harmoni.

Rena hälsoeffekter av yoga är annars:
- Bättre styrka, rörlighet och koordination
- Bättre balans
- Ökad kroppsmedvetenhet (vilka muskler som spänns och slappnar av)
- Minskad stresshormonsnivå (kortisol)

Och det är inget flummigt hittepå. Här håller till exempel läkarna på Danderyds sjukhus med mig. De använder medicinsk yoga för att sänka stresshormonsnivån på patienter som har genomgått en hjärtinfarkt.

torsdagen den 17:e mars 2011

Ge en gåva till Japan


DN skriver att livsmedel från Japan nu strålkontrolleras. Och nu börjar även vi svenskar att hamstra jodtabletter enligt SvD (genom att ta jodtabletter med stabilt jod kan man förhindra att kroppen absorberar radioaktiv jod, och på så sätt minska risken för framtida sköldkörtelcancer.) "Rena dumheterna" menar Läkemedelsverket. När den strålning som färdas med vinden från Japan når Sverige kommer den ha spätts ut så pass att mängderna radioaktiva partiklar är närmast obefintliga. Själv tror jag att hamstringen av jodtabletter är ett solklart fall av överdriven panikreaktion på all mediaexponering av händelserna i Japan.

Hur som helst, idag går mina tankar gått till Japan och alla katastrofdrabbade där. Sedan jag och min syster besökte Tokyo under fyra dagar hösten 2006 finns en liten bit av mitt hjärta kvar där. Älskade hur gammal, fin kultur blandades med framtidstänkande. Hur en sumobrottare i traditionell dräkt dundrade fram mitt i trängseln kring trafikljusen i Shibuya-distriktet och hur kidsen på myllriga Harajuku-street kunde slappa i Yoyogi-parken, stor som en skog med tempelbyggnader och små sjöar, bara ett stenkast därifrån.

Så istället för att hamstra jodtabletter, ge en gåva till japan

onsdagen den 16:e mars 2011

Smygstart

Nu är det vår inomhus i alla fall.

Mmm vilka goda antioxidanter


Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns i främst frukt och grönsaker och som kan ge ett bra skydd mot fria radikaler. Antioxidanter stärker vårt immunförsvar så att vi lättare kan stå emot även allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kälsjukdom.

Det är bra att få i sig så många olika sorters antioxidanter som möjligt eftersom de förstärker och kompletterar varandras effekt. Enklaste sättet att göra det är att äta varierat och välja frukter och grönsaker i flera olika färger.

I den här artikeln, för Netdoktor har jag skrivit mer utförligt om antioxidanter.

tisdagen den 15:e mars 2011

Fullt krig i fettfrågan

Debatten fotsätter med bra inlägg här.

måndagen den 14:e mars 2011

D-vitamin + oxytocin-check!

Idag var den dagliga båtturen till söder betydligt varmare och soligare. Och min lilla jobbpolare fick hänga med också . Win win :)

Liten näringsskola del 7- Salt


Spanarna i P1 tog för ett tag sedan upp en renodlad hälsospaning, att vällevnadssjukdomar som högt blodtryck och diabetes börjar bli så vanligt att vi framöver kommer befinna oss på en glidande skala istället för i absoluta tillstånd av att vara frisk eller sjuk. Det här är nämligen ofta sjukdomar som inte ger några symtom, vi vet inte om att vi egentligen är sjuka. Per Naroskin berättade om sitt höga blodtryck som först vid medicinering gav sig till känna. Han pratade också om "livets salt", att vi i Sverige äter 2-3 gånger så mycket salt som WHO rekommenderar: 6 gram per dag (ungefär en tesked).

Personer med högt blodtryck bör se upp lite extra med saltet. För mycket salt är också en riskfaktor för högt blopdtryck och hjärt-kärlsjukdom, därför finns det anledning att tänka förebyggande och minska ner på saltet.

Så minskar du ditt saltintag
•Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.

•Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet.Tänk på att ingredienser i innehållsförteckningen anges i stigande ordning, innehåller produkten mycket salt anges det tidigt i uppräkningen.

•Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.

•Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.

•Salta inte extra på maten

Läs mer här.

fredagen den 11:e mars 2011

Kroppen, tankarna och dansen


I förrgår såg jag den Oscarsbelönade Black swan med min lillasyster. Filmen var precis så bra som kritikernas hyllningar, jag går fortfarande och tänker på den. Stark, hemsk och vacker. Det jag funderar över är den intressanta skildringen av kroppens förmåga, att så mycket sitter i psyket. Vad vi tänker om oss själva och vad vi klarar eller inte klarar. I Black swan i form av den extrema och grymma baletteliten. Har är inga krav för låga, inte ens de totalt omänskliga.

För att dra en liten blek parellell till en mycket snällare, amatörigare och lugnare dansmiljö, min egen jazzdans på Kulturama (och ja, som tur var kände jag mig helt rätt i ålders- och förkunskapsnivå tillsammans med de andra 30 + morsorna :) Där tränar vi just nu in en dans till en Michael Jackson-låt. När jag var sjuk vid ett tillfälle kändes det jättejobbigt att komma tillbaka, jag kände mig dels helt svag i kroppen och hängde inte med alls, tyckte att de andra kunde så mycket mer. Det var så illa att jag funderade på att hoppa av... Men så gick jag dit i alla fall i måndags och då visade det sig att halva gruppen var sjuka, vi få som var där fick lite privatundervisning i det vi tyckte var svårt. Och plötsligt kändes allt bra igen, jag var på banan, kroppen hängde visst med, rörelserna var ju inte så svåra. Och då insåg jag hur viktigt kopplingen tanke-kropp är, det är verkligen "all in your head".

För att få ut så mycket som möjligt av träningen behöver du tänka "det här är kul", "jag klarar det här", "det går bra". Börjar du tvivla,föreställ dig en stoppskylt inom dig, backa bandet och börja om med de positiva tankarna. För när du tänker goda, snälla tankar klarar du det mesta. Då orkar du också stå emot orimliga krav, även de som kommer från dig själv.

Tjuvlyssnat


På Fine Food i Hammarby sjöstad:

- Jag vill ha tre såna där bulgursallader med kyckling. Men utan kolhydrater.

- Utan bulgur då?

- Nej men utan tomater och sånt. Bara kyckling, oliver och bulgur.

-Hmm, ok visst det fixar vi!

torsdagen den 10:e mars 2011

Honungsglaserad lax med örter


4 p
400 g laxfilé
1/2 dl honung
1/2 dl vit balsamvinäger
3dl couscous
4 msk rapsolja
1 kruka färsk oregano
1 kruka färsk timjan
1 ask haricot verts
1 citron
citronskal
salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Värm honungen och balsamvinägern i kastrull tills det börjar sjuda. Smörj en ugnssäker form, lägg i laxen, salta och peppra och pensla över honungsvinägern.Låt stå i mitten av ugn ca 15 min. Under tiden: tillred couscousen (koka upp med 4 dl vatten, dra av plattan och låt stå) Hacka örterna, riv citronen, blanda citronskal, saften av en halv citron, örterna och rapsoljan och rör i den färdiga couscousen. Tillaga haricot verts i micron, ett par minuter på full effekt i en djup tallrik med ett par deciliter vatten, blanda i en liten klick smör och salta lätt.

Tips! Byt ut haricot verts mot sparris, det blir ännu godare. Speciellt om du väljer primörsparris som dyker upp i butikerna nu till våren.

Hälsoeffekter
Det här är en relativt fettsnål rätt, det fett som finns med är nyttigt, till största delen omega 3-fettsyror från laxen och rapsoljan (minska ner rapsoljan i couscousen om du vill att det ska bli ännu mer fettsnålt. Laxen ger också protein och D-vitamin. Honung och färska örter innehåller antioxidanter. Honung kan även stärka immunförsvaret genom att fungera lätt antiinflammatoriskt.

onsdagen den 9:e mars 2011

Smart mat för gravida


När du är gravid ska du inte äta för två, det blir för mycket. Men du behöver bry dig om två personers hälsa och där har maten en viktig roll. Graviditeten blir för många ett bra tillfälle att se över hur du äter så att du kan föra vidare bra matvanor till ditt barn.

Läs mer om smart mat för gravida i den här artikeln som jag har skrivit för Familjeapoteket.se

Bild: Free Photos

tisdagen den 8:e mars 2011

Den dagliga båtturen


med färjan från Hammarby sjöstad till söder är vacker. Men kall. Jag är så otroligt trött på evighetsvinter nu. D-vitaminnivåerna är körda i botten. Våren, kom igen, sätt lite fart nu!

En tröst är att Dottie, min hund fick hänga med till jobbet idag. Då har man i alla fall nåt varmt att klappa på lite då och då.

måndagen den 7:e mars 2011

Mansliga sjukdomar

På kvällsrundan med hunden upptäckte jag att ett kinesiskt hälsocenter har öppnat nära oss. Här botas tydligen allt möjligt. Även mansliga sjukdomar som låg livslängd...

Mat- och sovklockan


Har du också märkt skillnaden mellan tunnelbanans 8- och 9-människor? Det vill säga de pigga morgonmänniskorna (som studsar upp tidigt till jobbet) och de lite tröttare kvällsmänniskorna (som snoozar och tycker att kl 7 känns som mitt i natten). Jag och min lillasyster tycker i alla fall att det är en klar skillnad.

Det finns forskning som stödjer våra tankar. Och som visar att den biologiska klockan speglar både sov- och matvanor. Docent och nutritionsforskare Maria Lennernäs studerar vad hon kallar kronobiologi, ny forskningen kring kroppens olika rytmer och den biologiska klockan.

Hon menar att störd dygnsrytm kan bidra till fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, fertilitetsproblem, inflammatoriska tillstånd, ätstörningar, depression och cancer. Och att dygnetruntsamhället, där arbete och återhämtning flyter ihop, gör allt fler av oss till nattugglor som äter och sover, jobbar och tränar vid helt fel tidpunkter. Det stör vår biologiska dygnsrytm och felprogrammerar egen mat- och sovklocka.

Maria Lennernäs forskning visar nämligen att det finns så kallade klockgener i celler och organ som lever, njurar, hjärta och bukspottkörtel. Äter vi oregelbundet, och kanske vänder på dygnet, så kommer de här klockorna att gå i olika takt. Det blir hormonkrockar i kroppen som inte vet då när den ska växla mellan uppbyggnads- och nedbrytningsuppgifter.

Det gäller alltså inte bara att äta nyttigt utan också att tajma måltiderna rätt under dagen. Att sova på rätt tider är också viktigt, näring och vila behöver synkroniseras för att vi ska må så bra som möjligt.

Läs mer här.

fredagen den 4:e mars 2011

Bra alternativ till fredagsmyset

Hittade jag på Urban Deli. Och de här rostade rotfrukterna är nog lite nyttigare än chips. Kanske inte med tanke på fettinnehåll men när det gäller (fettlösliga) vitaminer. Gott är det i alla fall.

Liten näringsskola del 6- Mineraler


Många mineralämnen och vitaminer samverkar. Därför är det bra att äta dem tillsammans.

Kalcium, fosfor och kalium är viktiga mineraler som behövs för uppbyggnad av skelett och tänder och för att musklerna och nervsystemet ska kunna fungera.

Järn, zink, jod och selen kallas spårämnen, det är mineraler som behövs i mindre mängd men som ändå är livsviktiga för oss. Järn transporterar syre i blodet medan zink är viktigt för vårt immunförsvar. Jod behövs för att vi ska kunna tillverka sköldkörtelhormon och selen behövs för cellernas syreförsörjning.

Kalcium finns det gott om i mjölk och mjölkprodukter.

Fosfor hittar du i kött, fisk och ägg

Kalium finns i frukt och grönsaker. Speciellt bananer är kaliumrika.

Järn finns det gott om i kött, blodpudding och lever och i viss mån i grönsaker, gryn och bröd. Kroppen tar lättare upp järnet från vegetabiliska livsmedel om du samtidigt äter eller dricker något som innehåller C-vitamin. Te och kaffe gör det svårare att ta upp järn i kroppen.

Jod finns i jodberikat salt och i viss mån i alger (som används i tex sushi och misosoppa) fisk och skaldjur

Zink finns i skaldjur, potatis, vetekli, vetegroddar, frön (tex pumpafrön och solrosfrön), mjölk och ägg

Selen hittar du i fullkornsprodukter, nötter och ägg

Bild: Lantmännen

torsdagen den 3:e mars 2011

Discolunch


Idag träffade jag min kära kompis och dietistkollega Sara för en lunch på Brunogallerian på Götgatan(som har riktigt bra lunchmat). Sara är barndietist och driver bland annat en jättebra blogg om bra mat för barn för Vi Föräldrar. Hon har, liksom jag, nyligen tagit steget att frilansa på heltid. Precis när vi satt oss tillrätta upptäckte vi att vid bordet bredvid satt Anna Ottosson, en annan dietistkollega som också jobbar som egen företagare.

Över oss alla tronade en stor discokula, det tog jag som ett gott omen :)

onsdagen den 2:e mars 2011

Texas chili and beans


Hett, gott och ganska nyttigt. Tricket är porter och Chipotle.

4 p
1 kg högrev
150 g strimlad bacon
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2 flaskor Carnegie Porter mellanöl
2 burkar stora vita bönor
1/2 hackad röd chili
3 msk chilipulver
1 msk Chipotle Chili Paste
En nypa kanel
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
Rapsolja (att steka i)
Salt

Gör så här: Hacka lök och paprika. Bryn kött + bacon i olja, lägg i löken och paprikan, lägg i alla starka kryddor (som är fettlösliga) Häll på och täck upp med öl. Tillsätt resten av kryddorna (oregano och salt), låt sjuda minst en och en halv timme (gärna längre), tills köttet faller isär i små trådar. Tillsätt bönorna mot slutet.

Servera med en klick gräddfil och ett gott bröd.

Hälsoeffekter
Det här är mat med lågt GI-värde. Köttet ger protein och järn. Bönorna, löken och paprikan ger fibrer (prebiotisk effekt) och antioxidanter. C-vitamin får du från paprikan och chilin. Chili innehåller dessutom ett ämne, capsaicin, som kan fungera både fettförbrännande och smärtlindrande.

Tack till Erik (min killes kompis) för receptet :) Salvian på bilden har inget att göra med rätten i verkligheten. Det blev bara så brunt utan...

"Fettdieten som slammar igen dina blodkärl"

Så skriver Expressen på löpet idag. Det är förstås LCHF det handlar om och två nya forskningsrapporter från Oxford University och Harvard School of Public Health som larmar om risken att drabbas av hjärt- kärlsjudom och diabetes typ 2 av den höga andel mättat fett som finns i LCHF-maten.

Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund är intervjuad i artikeln. Hon menat att det är intressant att forskning nu kan påvisa samband mellan mättat fett och diabetes typ 2, vilket inte har kunnats göra tidigare. Att LCHF tvärtom skulle motverka typ 2 diabetes har annars varit en av fettdoktorn och LCHF- förespråkaren Annika Dahlqvists käpphästar.Som hon kanske behöver släppa nu.

Även koncentrationssvårigheter och dåligt humör märktes bland de försökspersoner som gick på LCHF-diet.Kanske en förklaring till artikelns alla arga kommentarer och blogginlägg...

Så här resonerar annars jag kring LCHF.

tisdagen den 1:e mars 2011

Liten näringsskola del 5- Vitaminer


Vitaminer ger ingen energi men är livsviktiga för många funktioner i kroppen. Till exempel behövs olika vitaminer när mat omsätts till energi och för att vårt immunförsvar ska fungera. Vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga:

Vattenlösliga vitaminer
Här ingår C-vitamin och olika sorters B-vitamin.

C-vitamin finns bland annat i kiwi, citrusfrukter, potatis och vitkål. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp det järn som finns i maten. Det är också viktigt för bindvävens uppbyggnad. Bindväven i sin tur stärker blodkärl, hud, skelett och tänder.

B-vitaminer finns det flera olika sorter av. B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6 (pyridoxin) behöver kroppen för att kunna omsätta kolhydrat, protein och fett till energi. Vitamin B1 behövs också för att muskler och nerver ska fungera. I fullkornsmjöl finns vitamin B1, B2 och B6 naturligt, medan vitare mjöler oftast är berikade. Det gör att även bröd och pasta innehåller dessa B-vitaminer. Du hittar också de tre vitaminerna i skinka och lever.

Folsyra Folsyra (folat) är också ett B-vitamin som finns i tex fullkornsbröd, müsli, lever, och grönsaker. Kroppen behöver folsyra för celldelning (därför är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med folsyra i början av en graviditet). Folsyra behövs också för att kunna producera protein och bilda röda blodkroppar.

Fettlösliga vitaminer
Här ingår vitamin A,D, E och K-vitaminer.

A-vitamin finns det gott om i mjölkprodukter, lever, fet fisk och äggula. Dessutom kan kroppen omvandla betakaroten från tex morötter och mörkgröna bladgrönsaker, till A-vitamin. A-vitamin är viktigt för synen, huden, slemhinnorna och tillväxten.

D-vitamin finns främst i feta fiskar, äggula, mjölkprodukter och margarin. Kroppen kan bilda D-vitamin i huden av solljus. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor, vilket i sin tur är viktigt för skelett och tänder.

E-vitamin finns i vegetabiliska oljor och margarin, men även i spannmålsprodukter (framför allt vetegroddar) samt i nötter, mandel, bönor, ägg och persika. E-vitamin är en stark antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

K-vitamin behövs för att för blodet ska kunna koagulera (stelna). Dessutom är det viktigt för energiomsättningen och för att lever och muskler ska fungera. Den K-vitaminmängd du behöver produceras till stor del av tarmbakterier, resten får du via maten, tex från spenat, broccoli och lever.

Bild: Lantmännen