fredagen den 29:e april 2011

80-talet och våren är tillbaka


Jag gillar verkligen trädens neongröna outfit. Very now.

onsdagen den 27:e april 2011

Frukosttips


Titta här vilken perfekt bärblandning jag hittade på Ica. Havtorn, gojibär, blåbär och björnbär. Proppfullt med antioxidanter.
In i kylen nu, tinar perfekt till frukostfilen imorgon. 

tisdagen den 26:e april 2011

Ofarligt med högt kolesterol?

Apropå ägg och kolesterol (se tidigare påskinlägg) så skriver flera läkare och forskare en debattartikel i DN idag om att högt kolesterol inte är så farligt som vi har trott. I alla fall inte för friska män och kvinnor.

Idag behandlas över en halv miljon svenskar med statiner för högt kolesterol, nu visar nya studier från Cochrane Collaboration att behandling med statiner enbart har effekt för män som tidigare genomgått en hjärtinfarkt och som därmed behöver sänka sitt kolesterolvärde. Debattartikeln ifrågasätter faran med högt kolesterol och tar även upp risken med de biverkningar statiner kan ge, där cancer inte är ovanligt.

Min kommentar
Intressant med genusperspektiv när det gäller forskning och behandling. Och ifrågasättandet av vilka försökspersoner som egentligen deltar i studier och hur dessa resultat ofta felaktigt generaliseras. Hur ofta sker det här? Inom vilka andra behandlingsområden och läkemedel?

När jag pluggade till dietist fick vi lära oss att det var viktigt att få en jämn balans mellan det "onda" LDL-kolesterolet och det "goda" HDL-kolesterolet. Det enda sättet att öka kroppens nivåer av HDL-kolesterol på naturlig väg (och därmed sänka LDL-nivåerna) är genom motion. Garanterat biverkningsfritt, om inte träningsvärk räknas då.

Njut av våren trots allergi

Våren är ju här på riktigt nu. De allra flesta njuter av solen och grönskan men pollenallergiker har det inte så kul just nu.

Som tur är finns det mycket man kan göra själv för att lindra allergi, läs mer i den här artikeln som jag nyligen har skrivit.

onsdagen den 20:e april 2011

Påskpaus

Nu byter jag ut det här:


Mot det här:


Kajakpaddling med pappa :)

Bloggar igen efter påsk, så GLAD PÅSK!

PS. Ät många ägg. Ägg är ett jättebra livsmedel som innehåller protein, järn och B-vitamin. Kolesterolmyten från 80-talet (om att äggula innehåller mycket kolesterol och ska undvikas) stämmer inte. Äggula innehåller nyttiga färgämnen och antioxidanter, lutein och zeaxantin som är betakarotenoider och förstadium till vitamin A.

tisdagen den 19:e april 2011

God påsk


Har du börjat planera påskmaten? Kanske behöver du lite inspiration.

När jag jobbade för Arla tog vi fram ett påsktema med alla möjliga förrätter, varmrätter, efterrätter och godis:

God påsk

Det här tycker jag är ett speciellt gott recept med lax. De små syrliga kärnorna från granatäpple är ett piggt alternativ till citron:

Lax med spenat och granatäpple
4 port
600 g skinn- och benfri laxfilé
500 g fryst bladspenat
1 1/2 tsk salt
4 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 –1 granatäpple

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Tina spenaten. Skär laxen i 3x3 cm stora bitar. Strö över hälften av saltet.

(Skala och koka potatis eller tillred cous cous/bulgur om du vill servera det som tillbehör.)

Skala och skiva vitlöken. Lägg spenat och vitlök i en stor ugnssäker form. Salta och peppra. Häll på grädden och lägg på laxen. Stek i mitten av ugnen 12–15 min. Dela granatäpplet och ta ur kärnorna. Strö dem över laxen.

Servera med kokt potatis, couscous/bulgur eller ett gott bröd.

Bild: Arla

Parkour? Pourquoi?

Det här med att SATS erbjuder Parkour som ny grej i träningsutbudet. Okej om du är 18 år, vältränad, lite småkriminell och bor i en tuff förort till Paris. Men ska nu 36-åriga lönnfeta, stressade PR-killar och tjejer (ja, jag kunde ha talat om mig själv här) springa ner och ta ett Parkour-pass på lunchen? Inomhus? På SATS?! Kan ju liksom inte bli mer mainstream och komma längre ifrån ursprungstanken...

måndagen den 18:e april 2011

Springtips

Jag är dessvärre fortfarande inte helt frisk från envis förkylning men i tankarna studsar jag fram på min löpsträcka i skogen.

Eftersom jag inte vill skada mig och har lite klen rygg efter graviditet + bära på bebis/barn, har jag bett om tips från min naprapat om skonsam löpning. Det här ska man tänka på som löparrookie:

Bra skor
Som ger stöd och avlastar foten både fram och bak. Prova gärna ut med hjälp av expert (till expempel på Löplabbet eller annat liknande ställe). Köp inte för små skor, låt det vara minst 1-11,5 cm luft längst fram i skon.

Börja lugnt
Och trappa upp långsamt. Annars finns risk för sträckning och skador (se skonsamt löpprogram i tidigare inlägg, C25K, om växelvis gång/löpning)

Rätt teknik
Försök ta lugna andetag som syresätter ordentligt, andas med magen (kan bli svårt när du blir anfådd men så lugnt som möjligt). Håll ryggen sträckt, sänk axlarna, lyft blicken och låt armarna pendla vid sidorna (inte framför kroppen).

Och så ett dietistråd från mig:

Ät rätt
Tänk 1,5 timmars regeln, låt det gå minst 1,5 timmar mellan ett mål mat eller mellanmål tills du springer. Det är svårt och obehagligt att springa om du precis har ätit. Efter löppasset bör du helst äta något så fort som möjligt, kanske bara en banan (som är rik på kalcium vilket har förbrukats i musklerna under löpningen) och därefter (inte mer än 1,5 timme efter) äta en måltid som innehåller både protein, fett och kolhydrater. Till exempel tonfisk, pasta, grönsaker och en olja/vinägerdressing. När det gäller vatten kan du dricka ett glas innan träning och ett-två direkt efter (om du bara tränar 20-30 min behöver du inte fylla på under passet).

söndagen den 17:e april 2011

Expresslycka

Om du vill bli glad snabbt, klicka in här

fredagen den 15:e april 2011

Hur wellness är du?


Nu har Aftonbladet lanserat en ny Wellness-sajt och tidning. Där kan man tex göra det här testet.

Jag fick 87% och svar om att det var kanon, speciellt vad gäller socialt välmående. Jag kan må ännu bättre psykiskt om jag:

- Fokuserar på glädje
- Vågar be om hjälp
- Avslutar dagen med att säga 10 bra saker om mig själv

Intressant.

torsdagen den 14:e april 2011

C25K


Nu har jag hittat ett bra kom-igång-springprogram på nätet, C25K (from couch to 5 km), som hjälper totalt otränade soffliggare till ett nytt, spänstigt joggingliv. I korta drag går programmet ut på att du inom 9 veckor ska kunna springa 5 km eller 30 min utan att få skador. Så ett skonsamt sätt att långsamt få upp flåset.

- Alla pass inleds med fem minuters rask promenad

- Du springer 3 ggr i veckan.

- Du börjar med en spring/gå runda. Första veckan joggar du i en minut och går i en och en halv. Varva gång och löpning i 20 min.

- Successivt förlängs löpsträckorna medan gåsträckorna kortas.

- I slutet av veckan springer du ca 3 km utan att gå.

Bra va? Jag ska testa ASAP (när jag har blivit frisk).

onsdagen den 13:e april 2011

Spring dig glad

Jag funderar på att börja springa. Det är ju en så himla bra träningsform eftersom:

- det är snabbt och effektivt. Avklarat på 20-30 min utan att behöva ta sig till gymmet först.
- du kan träna i skogen eller annan fin miljö med frisk luft.
- det stärker hjärtat. Suveränt puls- och konditionsmässigt.
- du kan lyssna på favoritmusiken under tiden.
- du får en " Runners high", en naturlig endorfinkick.

Just det där med favoritmusiken är speciellt lockande för min del. Är så evinnerligt trött på SATS musikutbud, sist genomled jag en rap/techno/rock-halvtimme och det var som min kompis Anna sa: " som grus i dina discoöron".

Så jag ska bara bli frisk från förkylningen, ladda ner lite bra disco och köpa de här skorna, Nike Lunarswift. För bra (och snygga) löpskor är viktigt. Sen ger jag mig ut på premiärspringrunda.

tisdagen den 12:e april 2011

Förkylningsdryck och lägenhetsstress


Efter en stressig period när vi säljer vår lägenhet (inte klart än, så letar du eller någon du känner efter en 2a i sjöstaden, klicka in här) har jag så klart blivit pangförkyld. Inte optimalt med visningsstädning och en liten 1,5 åring + hund att hålla reda på... Tack och lov bra timing jobbmässigt, mellan två uppdrag just nu.

Jag kurerar mig med en god förkylningsdryck som innehåller:

1 msk Honung
1/2 citron
1 bit ingefära (stor som en valnöt ungefär) - skala med potatisskalare
Kokande vatten som hälls över, rör runt.

Honung lenar halsont, c-vitamin från citronen boostar immunförsvaret liksom ingefära. God smakkombination är det också.

fredagen den 8:e april 2011

Varm sallad med svarta bönor

God, nyttig och snabb sallad med både asiatisk hetta och och sval sälta.

4 p
2 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1 kruka färsk koriander
1/2 röd chili
2 burkar svarta bönor
1 paket fetaost
1 burk matlagningsyoghurt
1 lime
1 påse färsk bladspenat
salt och peppar

Hetta upp oljan och chilin, fräs hackad vitlök och ingefära. Skölj babyspenaten och bönorna (för att få bort burkspadet). Lägg i bönorna i chili/vitlöks/ingefärsfräset och rör runt, sakta och peppra. Mosa fetaost, matlagningsyoghurt, salt och peppar.

Placera babyspenat och bönröra på tallrikar, toppa med färsk koriander och lägg på en klick fetasås. Servera med gott bröd till.

Klart!

Hälsoeffekter

Det här är en sallad med lågt GI och bra fiber- och järninnehåll (från bönorna och spenaten.) Fetaosten och matlagningsyoghurt ger protein, kalcium och lågt pH som ytterligare säker GI-värdet. Bönorna, vitlöken och spenaten ger även en prebiotisk effekt. Ingefära, chili och vitlök kan (i höga doser) ha antiinflammatoriska effekter och höja ämnesomsättningen.Tveksamt om doserna i det här receptet har den effekten, men det är ju gott i alla fall :)

torsdagen den 7:e april 2011

Budokon

Jag vill testa senaste träningstrenden från New York som heter Budokon och är en korsning mellan kampsport och yoga. Passet är uppdelat i två delar, först traditionell hathayoga, därefter en kamsportsmix av karate, budo och taekwondo. Passet avslutas med zenmeditation.

New York Times skriver att Budokon är "the future of fitness". Stjärnor som Jenifer Aniston och Sarah Jessica Parker tränar Budokon, därmed är PR-värdet fixat. Mer info finns på: budokon.com

Skippa "dyrt vatten"

När det gäller grönsaker, som de flesta av oss behöver äta mer av, är det viktigt att välja rätt sorter. Istället för "dyrt vatten" i form av isbergssallad, gurka och tomat (som till 90 procent består av vatten) får vi i oss mer fibrer, vitaminer, mineraler om vi väljer, tex:

- morötter
- paprika
- broccoli
- blomkål
- röd lök
- gröna ärtor
- majs
- spenat

Tänk färg och variation. Starka färger garanterar högt innehåll av antioxidanter.

Testa gärna min nya favorit, edamame-bönor, japansk variant på färska, gröna, kokta sojabönor. Supergott och supernyttigt (innehåller fytoöstrogener som liknar naturligt östrogen och som kan motverka vissa cancertyper).

Här ser ni en kille som håller med mig om det där med att undvika vattniga, trista grönsaker:
Hemma%20hos%20Jamie%20del%208

tisdagen den 5:e april 2011

Vitaminer i mjölk

Jag fick en fråga från Marie om vitaminer i mjölk, om varför berikad lättmjölk innehåller mer D-vitamin än vanlig standard (fet) mjölk.

Faktiskt något jag också har funderat över. Jag ställde därför frågan till mjölkexperten och leg dietisten Kerstin Wikmar på Svensk Mjölk. Så här svarar hon:

"De magra mjölksorterna berikas med vitamin D. Standardmjölk innehåller däremot ytterst lite vitamin D och kan därför inte betraktas som en källa till D-vitamin."

Jag passade också på att fråga Kerstin om vitamin A, som finns tillsatt i vanlig mellanmjölk men inte i ekologisk mellanmjölk. Innehåller ekologisk mellanmjölk en naturlig andel A-vitamin (motsvarande berikningen) eller är det helt enkelt lägre innehåll av A-vitamin i ekologisk mjölk?

Här kommer svaret:

"Alla magra mjölksorter återvitamineras till standarmjölkens nivå. Men det stämmer att den ekologiska mjölken inte återvitamineras med vitamin A men berikas med vitamin D. Detta enligt en överenskommelse med KRAV som ju helst ser att livsmedel är fria från tillsatser men vid diskussioner med oss och SLV kom fram till att berikningen med vitamin D var viktigt för folkhälsan."

måndagen den 4:e april 2011

Utlandsfödda behöver mer D-vitamin

Idag skriver DN om att utlandsfödda behöver extra mycket D-vitamin här i solfattiga Sverige. De kan därför behöva nya kostråd när det gäller D-vitaminrik mat.

Även svenska barn och tonåringar kan behöva mer D-vitamin, vilket skulle kunna motverka trötthet, depression, och autoimmuna sjukdomar. Läs mer här , i mitt tidigare inlägg om det.

Förutom solljus får vi i oss D-vitamin genom att äta mer av:
- Fet fisk, minst 2 gånger i veckan
- D-vitaminberikad lättmjölk eller lättfil, minst 2 dl om dagen
- D-vitaminberikat margarin

fredagen den 1:e april 2011

Nytt från magskolan


Jag lärde mig faktiskt en hel del nytt om maghälsa igår på 2,6 miljonerklubbens magskola.Till exempel:

- Att 8 av 10 svenska kvinnor upplever matsmältningsbesvär (enligt Danones forskning)

- Att fruktos i frukt kan vara svårsmält och ge magproblem för personer som är "fruktosmalabsorbenter".

Frukter som innehåller mindre fruktos/mer lättsmält:
- jordgubbar
- körsbär
- banan
- plommon
- aprikos
- grapefrukt
- blåbär

(enligt föreläsning av Anki Sundin, nutritionist)

Och sist men inte minst, Hans Törnblom, gastroenterolog på KI, berättade att den svenska läkaren Axel Munthe vid sekelskiftet behandlade "appendicitis" (IBS) i Paris societetskretsar genom att skriva ut hund på recept. Distraktion och motion gjorde susen. Helt enligt min (och Dotties) filosofi.

April, april?

Det har måste ju vara DNs traditionella aprilskämt?

Jo då, det var det. Och här listar SvD (som av tradition aldrig har med aprilskämt) resten:
Dagens tidningsskörd av aprilskämt