måndag 30 maj 2011

Vårgodis

Vårens primör no 1, sparris, är fortfarande som godast, billigast och hittas från en odling nära dig (eller ja, ganska nära... relativt lätt att få tag i svensk sparris i alla fall, till exempel från Gotland). Och nu är det ju snart mer försommar än vår men som sagt, sparris is still going strong.

Jag gillar att äta sparris med tuggmotstånd, lite smält smör eller parmesan och lite salt. Perfekt tillbehör till det mesta.

Nyttigt är det ju också så klart, sparris är fullproppat med B-vitaminen folat, c- och a-vitaminer, antioxidanter och lite kalcium. Dessutom en stor dos fibrer och prebiotika i form av tex inulin, som ger bra maghälsa.

torsdag 26 maj 2011

Ledig kontorsplats


Med lite sorg i hjärtat har jag nu sagt upp min fina frilansplats på söder. Imorgon flyttar vi nämligen till Gustavsberg och jag tänkte testa att jobba hemifrån (har ju för en gångs skull ett arbetsrum). Får bege mig till det fina hamnkaféet eller biblioteket om jag känner mig totalt isolerad... Och så kan man ju alltid luncha med trevliga f.d. kontorskollegor på söder och kompisar inne i stan.

Är du kanske intresserad av att hyra platsen? Ledig från 1a juni, 1700 kr i mån (inkl moms) perfekt läge (nära Vitabergsparken) och trevliga kontorskompisar (en möbeldesigner, en bokförlagsägare och en revisor).Lämna en kommentar här eller mejla mig.

onsdag 25 maj 2011

Pinjemun


Idag varnar DN och EU för risken att få så kallad pinjemun av vissa pinjenötter som importerats från Kina men packats i Norge.

Pinjemun får den som av misstag äter en dålig pinjenöt. Fenomenet förstör smaksinnet under en tid och all mat får en metallisk smak.

måndag 23 maj 2011

Fröknäcke

2 dl majsmjöl
1dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja

Blanda ihop. Rör i 2 1/2 dl kokande vatten. Smeta ut tunnt på ett bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader mitt i ugnen i ca 1 timme.

En skvätt olivolja på bakplåtspappret gör knäcket lite sprödare.

Det här receptet fick jag av min mamma. Gott, nyttigt (massor av fibrer, vitaminer, mineraler och lite enkelomättat fett) och enkelt att svänga ihop själv.

Vädret påverkar vår hälsa

Jag bloggade tidigare om huvudvärk och väderomslag, idag skriver DN om vädrets påverkan på vår hälsa. Här påvisas effekter av temperatur, lufttryck och luftfuktighet på hjärta-kärl, huvudvärk och infektioner.

Min kommenterar
Intressant att man har sett att vintrar med mycket snö ger mindre depression och nedstämdhet. Beror det på att det blir ljusare, att snö reflekterar solljus (som påverkar melatonin och serotonin-nivåerna i hjärnan)?

torsdag 19 maj 2011

Kikärtsbiffar med rucolayoghurt

Perfekt vegorätt att göra på gårdagens potatis. Klimatsmart som attan. Enkelt och snabbt är det också eftersom du tillagar kikärtsbiffarna i ugn istället för stekpanna.

4 portioner

Kikärtsbiffar:
1 burk kikärtor
3 kokta potatisar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad röd chili
1 ägg
Salt och peppar

Mixa ingredienserna (jag använde vanlig handmixer), smörj en ugnssäker form. Ställ in i 175 grader i 30 min. Skär till fyrkantiga biffar i efterhand.

Rucolayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt
1 rivet äpple
Ca 1 dl hackad rucola
Salt och peppar

Servera biffarna med yoghurtsåsen i värmda hamburgerbröd, annat bröd, med sallad eller couscous/bulgur.

Visste du att:
Rucola växer både vilt och odlas i Sverige och heter här senapskål. Inte så italienskt som man kan tro alltså...

tisdag 17 maj 2011

Vädertant


Tror att jag har blivit en sån där vädertant som får huvudvärk när vädret slår om. Här i Stockholm är det nu omväxlande sol och regn, hög- och lågtrycken krockar och det känns som om det avspeglas i mitt huvud. Kan ju bero på stress, hormonförändringar eller annat också men det finns faktiskt vetenskapliga bevis för att vädret påverkar kroppen. Huvudvärk eller migrän kan utlösas av höga temperaturer, enligt forskning från Harvardforskare.

Framförallt var det höga temperaturer som gav patienterna i studien huvudvärk, men också lågt lufttryck eller väderomslag.

7000 patienter ingick i Harvardstudien som publiceras i mars 2009 i tidskriften Neurology.

Bilden lånade jag från fina bloggen Tantvarning. Här kan du göra tant-testet:
Är du också en tant?

Jag var en Tant de lux, nu är det alltså konstaterat :)

söndag 15 maj 2011

Jobbfundering


Jaha, då sitter jag här igen och jobbar på en söndag. Men det är faktiskt rätt mysigt, det regnar ute, jag har precis satt på kaffe. Och så har jag hundsällskap.

Att ha fullt upp med uppdrag och ont om tid är väl annars bara ett lyxproblem för en frilansare men jag kan inte låta bli att fundera över hur det hade varit att ha ett annat, vanligt jobb. Att vara till exempel sjuksköterska och verkligen få en gräns mellan arbete och ledig tid, att till och med ha arbetskläder att dra på för att lättare hamna i och ur jobbrollen.

Med en sån här smart telefon är det ju annars väldigt lätt att kolla mejl och jobba lite när som helst (tur dock att den kan ställas in i flygplansläge, tack lillasyster för att du visade det. Sparar batterier och gör så att man kan lyssna på iPoden utan att få inkommande tel.samtal, mejl, sms.)

Samtidigt trivs jag jättebra med att styra själv över mina tider och jag älskar att bara få jobba med det jag verkligen vill, att skriva om mat och hälsa. Liksom sjuksköterskor hittar jag drivkraft i att hjälpa andra, att informera om mat och hälsa kan göra att fler mår bättre. Det är bra.

fredag 13 maj 2011

Fytokemikalier


Eller fytonutrienter som de också kallas är ämnen som finns naturligt i frukt och grönsaker och som fungerar som växternas eget självförsvar mot insektsangrepp, bakterier, virus och svampar. Detta inbyggda skydd kan även skydda oss människor.

De fungerar ungefär som antioxidanter, skillnaden är att fytokemikalier är ämnen som forskarna ännu inte har identifierat och gett namn, vi vet bara att det är nyttiga ämnen som finns i frukt och grönsaker (eftersom de inte är identifierade går de inte heller att tappa på burk och säljas som piller).

Får vi oss tillräckligt mycket fytokemikalier kan vårt immunförsvar stärkas och skydda mot sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom.

tisdag 10 maj 2011

Grekisk sallad

Svalkande, salt och gott en varm dag.

Till 4 portioner använde jag:
Krispsallad
Ruccolasallad
1röd paprika
1/2 gurka
1 ask cocktailtomater
Oliver
2 paket fetaost

Olivolja
Vitvinsvinäger + 1/2 citron
Salt och peppar

Lycka i ett par skor

Och de här fick följa med från lunchpromenaden. (Nu blev det lite dagens outfit över den här hälsobloggen men det du blir glad av är ofta hälsosamt.)

Lunchpaus

Idag är det strålande sol och sommarvarmt här i Stockholm. Jag tar med min lilla pälsklädda jobbkompis på lunchpromenad i Vita Bergsparken.

Så tips till er som jobbar inomhus i stan idag: leta upp närmaste park. Visst har du i alla fall tid för 10 minuters paus där idag?

måndag 9 maj 2011

Prickdagen


Idag är det förresten "Melanoma monday" eller "prickdagen" som det kallas på svenska. Melanoma Monday är ett europeiskt projekt för att förebygga och upptäcka hudcancer i tid.

Du kan boka tid på de mottagningar som ingår i projektet utan remiss. Gå in här för att se vilka mottagningar som har öppet och vilket nummer du ringer om du vill boka tid.

Donera mera


Å, det här är kanske min värsta katastroftanke. Att bli dödsjuk och inte få se sitt barn växa upp :( Hoppas, hoppas att det ordnar sig och att den här mamman får ett nytt hjärta i tid. Och som tur är är den här ovanliga formen av hjärtsvikt vid graviditet väldigt ovanligt.

Vad kan man göra för att hjälpa? Jag tror på stöd till forskning och mer information om donation och om hjärtkärlsjukdomar.

Genom Hjärt-lungfonden finns möjlighet att stödja forskning i de här frågorna.

Netdoktor har skapat ett community om organdonation och transplantation som du hittar här.

fredag 6 maj 2011

Nya smaker

Idag fick jag ett bud med Provivas probiotiska fruktdrycker som kommit i nya smaker. De har tillsatt Lactobacillus plantarum 299 v som kan ha bra effekt mot gasbildning. Ännu bättre hade det kanske varit om de hade kompletterat med fler probiotiska bakteriestammar = större effekt.

Dryckerna var riktigt goda men om du tänker på vikten ska du kanske hålla dig till ett glas (2,5 dl) om dagen. Provivas drycker innehåller bara 5% naturligt socker. Beroende på vad du äter och dricker i övrigt under dagen ger det ändå lite extra kalorier. Men tänk balans, drar du av något annat eller rör på dig lite extra så är det inga problem.

torsdag 5 maj 2011

Fett fel om nötter


För några dagar sedan skrev Expressen om "nyttiga nötter som bränner fett". Här listas olika typer av nötter, det skrivs om en studie som visar att nötter innehåller hormonet melatonin och i princip verkar det handla om små naturliga mirakelfrön som får kilona att rasa. Så är det INTE. Snarare tvärtom.

Nötter är energitäta, har ett högt fett- och kaloriinnehåll men ger också bra fettkvalitet, vitaminer, mineraler och viktiga fytokemikalier. Dessutom mättar de bra och kan i lagom mängd vara ett idealiskt mellanmål (perfekt för gravida som mår illa på jobbet, det var i alla fall min räddning back in the days...) Men när det gäller viktminskning är det balanserad, individanpassad mat som gäller i kombination med motion. Här kan nötter vara med på ett hörn, i lagom mängd, för de allra flesta betyder det inte mer än 5-10 nötter om dagen.

Här kan du fördjupa dig i sanningen om nötter (i alla fall min sanning)

onsdag 4 maj 2011

Ägg-tillägg



Oj, insåg att jag kanske var lite otydlig i mina inlägg om kolesterol och ägg. Att lugnt mumsa i sig flera ägg (och kanske speciellt äggulor, som är den fettrika delen av ägget) gäller bara för friska personer, vid vissa hjärt-kärlsjukdomar, tex den ärftliga sjukdomen familjär hyperkolesterolemi, bör man helt försöka undvika mat med hög kolesterolhalt.

Internetmedicin har en ruta om kostbehandling, icke farmakologisk behandling i den här texten. I korthet: undvik mat med mättat fett, satsa på fleromättat fett, grönsaker, frukt, fullkorn. Inget LCHF-kalasande med andra ord...

Bild: Svenska Ägg, som även har lysande ägg-info, recept etc.

tisdag 3 maj 2011

Så når du dina mål


Idag har jag lunchat med mitt nätverk och lyssnat på en föreläsning av Daniel Mälsjö om vad som är möjligt. Och hur man når sina mål, även de högt uppsatta. Delar med mig av tipsen här eftersom jag tänker att de funkar både jobbmässigt, för företag och i hälsosammanhang, om du vill gå ner i vikt, sluta röka etc:

Framgångsfaktorer:
1. Tro på dig själv och att du kommer lyckas. Se också till att du har folk i din omgivning som stöttar och tror på dig.

2. Sätt mätbara mål. Tänk in i minsta detalj, lägg upp en plan för varje dag och kanske t o m varje timme (det kan kännas lättare att ta en dag eller en timme i taget, kanske speciellt om du vill sluta röka eller sluta äta godis).

3. Kommunicera utåt, berätta om dina planer, involvera människor i din närhet.

4. Bryt gamla vanor, lämna din "comfort zone". Här är handling a och o, vad kan du förändra, plocka bort/addera?

5. Gilla misslyckanden- man måste våga för att vinna, vad lärde du dig på det som gick fel? Hur lyckas du bättre nästa gång? Men lägg inte onödigt mycket tid på att leta efter orsaker, se framåt och ta nya tag istället.

6. Vässa din fightingspirit- ge inte upp. Kämpa på trots att resultaten uteblir. Var uthållig och lägg ihop summan av de små genombrotten.

Ingen är perfekt, checka av och se vad just du behöver jobba med när det gäller det mål du strävar efter.You can do it! :)

Lästips

Apropå maghälsa kan du nu även läsa min artikel "Skaffa dig en bra magkänslan" i Tidningen Apoteket. Bara att hämta gratis på ett vanligt apotek nära dig.

måndag 2 maj 2011

För mycket fibrer?

Jag har länge tänkt blogga om SvDs artikelserie om fiber. Äntligen fick jag tid till det. Tycker att det är bra att SvD uppmärksammar att det inte går att tillsätta fibrer lite hur som helst i livmedel som från början är fiberfattiga, tex vitt bröd, det är faktiskt för bra för att vara sant. Troligtvis saknar de tillsatta fibrerna den positiva effekt som finns naturligt i ursprungsprodukt.

Jag tänker också på att många så här i GI-tider och undvikandet av vitt bröd etc riskerar att få i sig för mycket fibrer. Man tror att besvären beror på en överkänslighet mot laktos och/eller gluten och testar att undvika det. Men med en oklar självdiagnos riskerar man istället att utesluta viktiga livsmedel i onödan och ändå inte få bukt med den egentliga orsaken. Många gånger kan en överdosering av fibrer istället vara boven i dramat.

Även om de flesta av oss äter för lite kostfibrer, vi behöver komma upp i ungefär 25-30 gram om dagen, så är det relativt vanligt att få i sig för mycket av det goda. Speciellt om man satsar på att "äta nyttigt", lågt GI, fullkorn, linser, bönor och liknande kolhydrater. Den här typen av mat är jättebra för oss. I lagom mängd. Bönor, linser, lök och fullkorn innehåller en hög halt kostfibrer av en sort som kallas oligosackarider, även kallat prebiotika, som fungerar som mat för goda bakterier i tarmen. När de goda bakterier i tjocktarmen omsätter oligosackarider bildas gaser som biprodukt. Får vi i oss för mycket av den här sortens kostfiber kan det upplevas som om magen blir uppblåst, körig och gasig. Speciellt om du ökar ditt fiberintag väldigt hastigt. Trappa i så fall upp fibermängden långsamt, ca 5 gram om dagen tills du är uppe i max 30 gram (ett äpple innehåller ungefär 2 gram fibrer och en skiva fullkornsbröd 9 gram).

Dessutom verkar det, enligt SvD, som om de konstgjorda, tillsatta fibersorterna i normalt fiberfattiga livsmedel orsakar och/eller förvärrar magproblemen.

Tror du ändå att besvären beror på känslighet mot laktos eller gluten? Besök läkare och få en säker diagnos innan du börjar experimentera med kostomläggning på egen hand.

Fibrer och maghälsa är något som ligger mig varmt om hjärtat, jag skrev därför ett liknande inlägg (och en hel bloggserie om maghälsa) på 2,6 miljonerbloggen- för kvinnors hälsa.