söndagen den 24:e juli 2011

Skogens guld

hittade jag på morgonrundan med hunden.

Kantareller är inte bara goda. De är nyttiga också och innehåller en hel del D-vitamin och kostfiber (prebiotika).

Vi tänkte njuta av skogens guld smörstekt vid sidan av grillad ryggbiff och sallad (inte så vego idag med andra ord).

lördagen den 23:e juli 2011

Skärgårdsliv

Som hittills har bjudit på dundrande åskoväder, sol, salta bad och väldigt god rökt fisk.

fredagen den 22:e juli 2011

Morgonstund har bär i mund

Frukost i sommarstugan på egenplockade blåbär och hallon i filen. Så. Himla. Gott. Och det bara knastrar av antioxidanter. Känns såklart lite extra nyttigt att äta bär som får mogna i solen runt stugknuten. Och extremt klimatsmart.

tisdagen den 19:e juli 2011

För djurens skull?

När jag pluggade till dietist i Uppsala skrev jag min C-uppsats om varför unga tjejer valde att äta vegetariskt. Det här var år 1999 (oj, vad länge sen det känns, 90-tal!) i efterdyningarna av veganer som brände Scan-bilar, släppte ut minkar och lyssnade på Refused och var straight edge. Att vara vegan eller vegetarian var hett. Jag blev inspirerad av böckerna jag läste inför C-uppsatsen. Intressanta teorier från Peter Singer och Bourdieu (bland annat om att vi bara borde äta kött från djur om vi klarar att döda det själva, att vi har distansierat oss så till den plastförpackade kycklingfilén i butiken. Och att ju högre ett samhälle har utvecklats desto mer vegetariska tendenser finns det). Idag kan vi läsa liknande teorier i Jonathan Safran Foers bok "Äta djur" där han bland annat skriver:

"Hur vi än blandar bort korten, hur vi än kniper ihop ögonen, vet vi att den industriella djurhållningen är omänsklig i ordets djupaste bemärkelse".

Men är det ok att att äta kött från djur som har behandlats bra då? Att vara noga i sitt val av köttet vi äter. Det tycker jag och försöker tänka på det i mataffären. För jag hoppade ju också på 90-talets gröna våg och var vegetarian i några år. Mest för djurens skull. När jag berättar det kommer alltid frågan "Vad fick dig att börja äta kött igen då?" Mitt svar är att det var ganska krångligt och enformigt att äta vegetariskt. Och så saknade jag köttfärssås! Helt ärligt. Men jag äter fortfarande gärna vegetariskt och bara kött ibland, det tycker jag att fler skulle göra. Börja med en vegetarisk dag i veckan, joina Meatfree Monday!

måndagen den 18:e juli 2011

Bästa grejen

i köket just nu är faktiskt den här salladsslungan. Finns för en billig penning på typ Ikea. Kanske speciellt bra så här i ehec-tider...Salladen blir mycket godare med mindre vatten + inget som spär ut dressingen.

Grön mat


Sorry för lite dåligt bloggande. Men det är ju sommar och jag antar att även ni som läser har annat för er än att surfa in här.

Apropå nya gröna trenden, den gäller inte bara i vikt- och hälsosammanhang utan grönt är skönt även i restaurangvärlden. Raw food och ekologiskt har ju varit trendigt länge med nu kastar allt fler kockar blickarna mot strikt veganmat.

Vad innebär det då att äta veganskt? Jo, då tackar man nej till all mat som kommer från djurriket, det vill säga kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Eftersom man då undviker proteinrik mat behöver det ersättas med vegetariska alternativ som bönor (sojabönor, kidneybönor och liknande), linser och tofu.

När det gäller protein är det ett ämne som är uppbyggt av aminosyror, vi behöver få i oss cirka 20 essentiella aminosyror varje dag, helst till varje måltid. Tonfisk är ett exempel på mat som innehåller alla 20, även sojabönor ger fullvärdigt protein. Om man vill nörda ner sig riktigt i det här (och det behöver man göra om man ska vara vegan utan näringsbrist) kan man äta olika sorters mat som kompletterar och ger full pott vad gäller protein, till exempel så kan majs, gröna ärtor och bönor kombineras med ris,potatis vete, råg och havre.

För att vara på den säkra sidan är det viktigt att som vegan alltid tänka "vad ersätter det jag väljer bort?" När det gäller vitamin B12, som bara finns i animaliska produkter (och en liten minimängd i fermenterade sojaprodukter och alger) behövs ofta tillskott. Även D-vitamin behövs ofta kompletteras i strikt veganmat.

Här finns bra info om veganism och en bra vegowebbshop.

Bild: God bönsallad från Coop.

onsdagen den 13:e juli 2011

Kvällens endorfinkick

Flygning i stor rosa varmluftsballong över Stockholm. Något skakig landning på parkeringsplats i Bredden två timmar senare och dop i champagne. Ytterst hälsosamt :)

tisdagen den 12:e juli 2011

Halloumisallad

Ihopsvängd lunch på gårdagens grillade halloumi. Blev riktigt gott. Om man gillar koriander + asiatisk touch.

Grillad/stekt halloumi
Bulgur-fullkorn
1 kruka färsk koriander
1/2 röd paprika
1 tomat
1/4 gul lök

Dressing:
Rapsolja
1/2 lime + skal
1 tsk sambal olek
Salt

Koka bulgurn, hacka, blanda, rör ihop.

Bloggmedicin

En sak som är väldigt bra med att blogga är att det löser upp skrivkramp. Jag har alltid svårt att komma igång och måste ha lite kniven mot strupen-känsla om jag ska få nåt gjort. Artiklar utan deadlines funkar inte för mig. Men att börja med ett inlägg här brukar få igång skrivandet. Nu ska jag till på köpet skriva en bok (lite hemligt ämne än så länge men kan berätta snart). Skrivkrampen är total, så snälla bloggskriveri, funka bättre än nånsin nu då...

måndagen den 11:e juli 2011

Sött bud

med Danonino förpackat med hink och spade, kom idag. Danonino är en färskostprodukt med frukt. Tips till barnfamiljer som ska utomlands i sommar och vill hitta något som känns igen även i andra länder.

Mjölkprodukter är överhuvudtaget en smart del i ett mellanmål för barn. Även en liten mängd rymmer mycket näring, energi, vitaminer, mineraler, speciellt kalcium och D-vitamin. Tillsammans med en frukt och/eller en liten macka blir det ett perfekt mellanmål för små magar.

lördagen den 9:e juli 2011

Ny grön vikttrend

Nu svänger det och LCHF-trenden får en grön motvikt. Bort med fettdrypande bacon och fram med gröna kolhydrater. Alltfler väljer nu att gå ner i vikt med veganmat.

I juni skrev Anna Britta Ståhl en bra artikel i SvD om ”viktveganerna” (hittar inte nätversion men pappersartikeln publicerades i SvD 24 juni). Hon berättade om Kathy Freston, modellen som startade veganvikttrenden i USA genom sin bok ”Veganist, lose weight, get healthy, change the world”. När Oprah och Bill Clinton hakade på var succén ett faktum. Clintons privatläkare Dr T Colin Campbell drev på genom den nyligen genomförda studien The China Study, ett mångårigt samarbete med forskare världen. Här pekar han på klara samband mellan ett alltför högt intag av kött och cancer, diabetes och andra vällevnadssjukdomar.

Hemma i Sverige kanske det mest är alltiallo-kändisen Peter Wahlbeck som brinner för vegankost. Än så länge. När det gäller viktminsknings trender kan vad som helst hända, för att skapa debatt och få genomslag gäller det att vara kontroversiell och först med det senaste. Eller som Anna Britta Ståhl skriver: ”störst genomslag får den dietmetod som tar utgångspunkt från motsatsen till rådande kosttrend”.

torsdagen den 7:e juli 2011

Fuglesang överdoserar

Idag kl 14 tar Christer Fuglesang och flera andra skeptiker en överdos av homeopatisk sömnmedicin. För att visa att den inte fungerar. Här förklarar de sin syn på saken.

Min kommentar
Jag står på Christers och skeptikernas sida, de kommer med all säkerhet inte att somna in för gott i eftermiddag.

Jag minns när min lillasyster försökte bota sina svåra eksem med homepatisk medicin, hon slutade helt med de starka kortisonkrämer hon använde annars och gick bara över till utspätt homeopatpulver. Det höll på att sluta riktigt illa. När hela huden var täckt av eksem som såg ut som andra gradens brännskada gick hon som tur var över till vetenskapligt beprövade metoder igen. Aldrig mer homeopati.

Det enda jag har som invändning är placeboeffekten. Kan tänka mig att när det gäller relativt ofarliga, tillfälliga sjukdomar eller tex tillfälliga sömnproblem kan en liten homepatkur fungera för någon med stark tro på detta. Men om sagt, jag är ändå 90 % emot, speciellt när det gäller allvarliga sjukdomar, då gäller det att luta sig mot vetenskap och bevisade behandlingsmetoder. Allt annat är farligt och dumt.

fredagen den 1:e juli 2011

Svalkande sommarsallad

Salt, sött, syrligt och lite hett. Och jättegott. En sallad som återställer salt-och vätskebalansen och ger en massa antioxidanter, protein och kalcium.

4 port

1/2 vattenmelon
1/2 liter jordgubbar
1 påse pinjenötter eller pumpafrön
1 paket fetaost

Dressing:
1/2 pressad lime
Rivet limeskal
1/2 dl raps-eller olivolja
1/2 hackad röd chili
Salt och peppar

Gör så här: rosta fröna i torr stekpanna. Skiva frukten och dela fetaosten i mindre bitar. Blanda ihop. Hacka chilin, tvätta och riv limen och blanda ihop dressingen. Ringla över salladen och strö över de rostade fröna. Klart!