onsdag 31 augusti 2011

Det var inte bättre förr

Den här hittade jag bland böckerna i mitt flickrum när vi hälsade på mina föräldrar sist. Super-80-talig. Bara ordet SLANK liksom...Överviktstestet om att ifall låren går ihop om du står med 1cm mellanrum mellan fötterna, finns med. (Borde döpas om till Anorektikertestet.) Rådet då: kör Fit For Life-metoden, ät bara frukt fram till lunch (och förbli vrålhungrig resten av dan).

Bidragande orsak till att jag blev dietist? I så fall som kontrast, för att lära mig vad som verkligen funkar att äta för att må bra i längden.

Undrar vad min dotter kommer hitta för böcker av det här stuket i sitt flickrum om 30 år. Kanske mer Mia Törnblom-självkänsle-träsk-aktiga. Gud, vad de kommer kännas fel då. Också.

måndag 29 augusti 2011

Naturnära recept

DN skriver om systrarna Brydlings matlagning, direkt ur skogens skafferi. Inte överstajlat utan naturligt. Och för en gångs skull är det ingen machosnubbe bakom vare sig jaktbössan eller spisen.

fredag 26 augusti 2011

Hemmahelg

Vilken lycka, vi får åka hem från sjukhuset över helgen. Självklart stannade vi på vägen och hämtade hem Dottie från hundhotellet. Nu är hela familjen samlad igen.

onsdag 24 augusti 2011

Nyttiga nypon


För ett tag sedan skrev jag om vilka frukt, bär och grönsaker som är i säsong just nu och som därför är bra för miljön, hälsan och plånboken. Nu har turen kommit till nypon. Ett rosensläktat frö med extremt högt C-vitamininnehåll. Det finns uppåt 2 000 mg C-vitamin i 100 gram torkade nypon. Det blir bortåt 30 apelsiner det. Nypon innehåller även karoten som är ett förstadium till A-vitamin.

Nyponens köttiga väggar torkas sedan frukterna rensats bort och används till nyponsoppa och örtte. Av färska nypon kan man göra sylt, gelé och marmelad.

Jag associerar nypon till de chockrosa, parfymdoftande nyponroserna och tänker speciellt på de som växer nära stranden vid mina föräldrars sommarstuga utanför Ystad. Önskar att jag var där just nu...

tisdag 23 augusti 2011

Sjukhusmat

Trist nog bor hela vår familj just nu på sjukhus. Vår dotter har varit med om en olycka :( allt kommer bli bra, hon kommer bli precis som vanligt igen men det tar tid. Jag får se hur mycket jag kan och orkar blogga härifrån. Känner ändå att bloggen är ett sätt att få vara tillbaka på blixtvisit i vanliga livet. Och det kan behövas.

Sjukhusmaten är såklart under all kritik... Den lagas inte på plats, fraktas flera mil och tappar därmed en massa vitaminer. Maten på bilden ser tom godare ut på bild än i verkligheten. Förstår inte hur det kan vara så illa. Här behövs ju näringsrik, god mat som lockar fram aptiten.

Som tur var fick vi besök av min killes bror som hade med sig hemlagad mat, en riktig lasagne den här gången, den godaste jag nånsin ätit.

onsdag 17 augusti 2011

Kostextremister farligare än kolhydrater

Kunde inte sagt det bättre än Ingemar Gröön i dagens SvD Opinion.

måndag 15 augusti 2011

Sov inte för mycket

Idag kommer SvD med en glädjande nyhet för oss trötta småbarnsföräldrar:

För mycket sömn kan vara skadligt. Det är nu bevisat i två stora studier att det inte är de klassiska åtta timmarna per natt som gäller utan det handlar mer om sömnens kvalitet än antalet timmar.

Kan nog hjälpa många med sömnproblem där bara tanken på att för lite sömn är livsfarligt blir det som håller igång den onda insomningcirkeln. Att gömma klockan och strunta i att räkna timmar kan nu bli ett hetare sömntips än de gamla vanliga om kamomillte och svala sovrum.

Kom igång med träningen

Nu när jobb, skolor och vardag drar igång igen börjar vi också hitta tillbaka till träningsrutinerna. Eller skapa nya.

Just att komma igång, få första träningspasset överstökat kan kännas lite motigt. Här kommer därför mina fem bästa träningstips för hur du får bollen i rullning. För när du väl har kommit in i det och har avverkat några träningspass blir det roligare och du vill förmodligen bara fortsätta.
Kroppens sätt att rent kemiskt göra dig hooked på träning är att ge dig endorfinkickar, du blir naturligt hög på lyckohormoner som utsöndras när du tränar regelbundet och tillräckligt intensivt. Testa...

Och så här kommer du igång med träningen:

1. Mål
Mål= motivation. Varför är träning viktigt för dig? Behöver du gå ner i vikt eller hålla vikten? har du ont i ruggen? Vill du orka mer och sova bättre? Fundera över vad just du vill uppnå med din träning. Ju mer konkret du sätter ditt mål desto bättre. Dela gärna upp i delmål och läs mer här, i tidigare inlägget.

2. Välj något du gillar
Den bästa träningen är den som blir av. Och det blir den om du tycker det är kul. Så vad är rolig träning för dig? Det kanske inte alls handlar om att lyfta vikter på ett gym med ickevald (dålig) musik i bakgrunden. Du kanske hellre tar en löprunda i skogen och lyssnar på favoritmusiken under tiden. Eller kanske kajakpaddling eller ridning kan locka? För att veta vad just din grej kan du behöva pröva dig fram.

3. Gör upp ett veckoschema
För att träningen ska bli av behöver den pusslas in bland alla jobbmöten och dagishämtningar. Boka in träningen på samma sätt som viktiga möten i kalendern. En extremt viktig win-win hälsoinvestering behöver ju prioriteras.

Fundera också över vad som passar dig och din kropp bäst, är du en kvällsmänniska som har svårt att komma upp ur sängen på morgonen ska du nog skippa den där joggingturen klockan sex och ta den senare på kvällen istället.

4. Skaffa en träningskompis
Delad träningsglädje kan bli dubbel. Dessutom kan det kännas krångligare att boka av och det kan bara vara bra om det bara handlar om lite tillfällig träningsovilja.

5. Just do it
Ja, det är egentligen inte så mycket att snacka om det här. Bara gör det. Hur svårt kan det vara? Snöra på dig träningsskorna och ge dig av!

fredag 12 augusti 2011

Tysslingar

Kärt barn har många namn. I Femina läser jag att våra svenska lingon har kallats för rödbär, skogsbär, ljungbär, tyssling (vad gulligt!) och kröson genom tiderna. Lingon växer vilt i hela Sverige förutom i södra Skåne.

I lingon finns det fullt av nyttigheter, vitaminer, mineraler och en kraftig antioxidant som heter reservatol. som även finns i rödvin och blå/röda vindruvor. Reservatol är en växtpolyfenol som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom i tillräckligt hög mängd.

Den första "skörden" lingon kallas rålingon och innehåller extra mycket av den lösliga fibersorten pektin. Pektin är en växtsterol som både bidrar till en god maghälsa, genom att fungera prebiotiskt (som mat till goda bakterier). Pektin ger också hälsoeffekter för hjärta och kärl genom att hålla blodsockernivån jämnare och sänka nivån av det "onda" LDL-kolkesterolet. (Här, i Läkartidningen, hittar du fördjupning om det.)

Men det är klart, det här med blodsockernivån kanske inte direkt hjälps av att lingon är så syrliga att de ofta behöver ätas med lite tillsatt socker....

Min kille gör en jättegod maträtt med älgfärsbiffar, potatismos och gröna ärtor som serveras med rårörda lingon med limesocker. Recept kommer i senare inlägg. Under tiden får ni här tips från Arla om världens enklaste efterrätt med lingon (jag har svårt för vit choklad och byter därför ut mot mörk, funkar också väldigt bra).

onsdag 10 augusti 2011

Lunchgåva

Den här fina vindruvsklasen fick jag av en kompis på lunchen idag. Direkt plockade från hennes trädgård där de växer för fullt.

Apropå mitt förra inlägg om utrensning kan faktiskt vindruvor från mataffären, de som inte är KRAV-märkta, vara ganska rejält besprutade. Bör sköljas noga. Gäller även paprika. Men här är det alltså bara frukten och grönsakerna som ska sköljas. Inte tarmen.

Nu ska jag njuta av mina garanterat giftfria.

Dyr och dum "utrensning"

Idag berättar redaktionen på vetenskapsradion att det inte finns några vetenskapliga belägg för att tarmsköljning är bra för hälsan. Tvärtom är det farligt. Vattnet drar ut viktiga elekrolyter, speciellt förlusten av kalium kan vara direkt livsfarligt och störa hjärtats funktion.

Dyrt är det också. Över 500 kr verkar de flesta "tarmsköljningsterapeuter" ta.

Väldigt obekvämt misstänker jag också att det är... Och så tänker jag direkt på att det måste vara totalt jättedumt för vår tarmflora och störa den viktiga balansen för magens goda bakterier.

Stor varning för tarmsköljning alltså. Vi har en njure och en lever som sköter "rening av kroppen" och "utrensning av farliga gifter och kemikalier" åt oss. Helt naturligt. Det innebär även att allt tjafs om detox, att viss mat skulle vara "utrensande", är nonsens.

Styrketräning kan bromsa åldrandet


Sarkopeni- förtvinade muskler, har blivit ett lika stort hälsoproblem som benskörhet för äldre personer. Utseendemässigt betyder det "päronmagar på tändsticksben" som SvD skrev om igår. Men om vi istället bygger upp kroppen med styrketräning kan vi istället stärka muskelmassan, få positiva effekter på hjärta-kärl, immunförsvar och motverkar benskörhet och fallskador. Dessutom får vi förmodligen leva längre.

- Det går inte att stoppa åldrandet men med rätt träning går det att bromsa så att det blir en mycket, mycket långsam process, säger Alexander Cristea, doktorand vid Umeå universitet till SvD.

Rätt träning i det här fallet är styrketräning med tunga vikter och korta repetitioner som ger effekt på de snabba muskelfibrerna. Här tänker jag att det är viktigt att få bra instruktioner av utbildad personal först och inte experimentera på egen hand, vilket inte nämns i artikeln.

Styrketräning kan också öka fettförbränningen eftersom muskler bränner mer energi än fett, även under vila.Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala Universitet, menar att det är viktigt att kombinera styrketräningen med proteinrik kost för att inte bryta ner musklerna. Speciellt för äldre eftersom kroppens förmåga att ta upp protein minskar med tiden. Äldre som styrketränar behöver få i sig upp till 1,5 gram protein per kroppsvikt och dag(jämfört med 0,8 gram per kroppsvikt och dag som rekommenderas för yngre personer). Här hittar du bra proteinkällor i maten.

tisdag 9 augusti 2011

C-vitaminbomber


Förutom blåbär är det nu säsong för en annan liten hälsobomb, svarta vinbär. Liksom sin blå bärkomps innehåller svarta vinbär höga doser av antocyaniner, en antioxidant som ger den svartblåa färgen. Antocyaniner stärker immunförsvaret, skyddar kroppen mot sjukdomar och tros också ha en positiv effekt på ögats funktion och synen.

Dessutom är svarta vinbär det bär som innehåller mest C-vitamin. Rekommenderad dagsdos är 75 mg och 100 gram svarta vinbär (ungefär en och en halv deciliter) ger 150 mg C-vitamin (och ingen fara att det är lite mer än rekommenderat intag. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt kissar du ut ev. överskott).

Även K-vitamin, folsyra och lösliga fibrer finns det gott om i de svartblåa små hälsobomberna.

måndag 8 augusti 2011

Matens effekt på åldrande

Idag skriver SvD om att vi sedan 1950 lever allt längre. De barn som föds idag väntas bli minst 100 år gamla. Bättre hygien och varierad kost anses vara två framgångsfaktorer. Samtidigt kan vi längre ner i artikeln läsa att maten vi äter kan vara ett hot mot hälsa och längre liv. Fler kemikalier (som inte bara finns i mat utan överallt i vår miljö) och snabbt nedbrytbart socker är speciellt oroväckande.

- Människan har på kort tid introducerat 100000 kemikalier som inte fanns tidigare och många kan inte brytas ner i naturen. Samtidigt har vi i stor skala gått över till en diet baserad på snabbt nedbrytbart socker, något som orsakat insulinresistens och diabetes, säger Brun Ulfhake, professori anatomi vid KI, till SvD.

Min kommentar
Det är ju inte bara är sockret som är boven i dramat när det gäller insulinresistens, övervikt och diabetes. Som vanligt handlar det om the big picture, vad vi äter i största allmänhet, anpassat till hur vi lever. För mycket och för ensidig mat, oavsett om det är socker, fett eller protein i kombination med för lite motion, för lite sömn och för mycket stress är det du ska se upp med om du vill leva länge och må bra.

Och det här är bra mat enligt mig. Med tillägg av extra fokus på antioxidanter, färgrika frukter, bär och grönsaker, som har en bevisat skyddande effekt mot åldrande (antioxidanter skyddar cellmembranen mot fria radikaler). Bäst effekt får du av antioxidanter i naturlig form, inte av kosttillskott och piller. Då får du nämligen i dig exakt rätt mängd och hjälpämnen som forskarna ännu inte identifierat (och som därmed inte kan tappas på burk).

Back in business


Hemmakontoret är inrett.Här ska det alltså uträttas stordåd från och med nu då. Och vi kan ju bara slänga en blick på klockan för att inse att jag måste bli snabbare med att sätta igång jobbdagen. Inte plocka med tvätten och sätta igång en diskmaskin först. Nu när min dotter börjar få dagisrutiner behöver jag också få in lite vardagsdisciplin. Tänker att jag ska jobba i två-timmarspass. Och därefter ta en liten minipaus, typ en kopp kaffe. Långpausen blir hundpromenad på lunchen. Sen måste jag nog boka in lite luncher och möten i stan också så det inte blir för isolerat.

Och så tror jag grejen är att jag behöver lite fler deadlines, har nu bara en svävande för boken och en mer fast för en artikel i Amelia.Kniven mot strupen sätter nog igång min vardagsdisciplin tillslut...

torsdag 4 augusti 2011

Må bättre av fler korta semestrar

Tre, fyra korta semestrar under året är bättre för hälsan än en lång. Det skriver bland annat DN och hänvisar till en holländsk studie som visar att de positiva effekterna av semster (till exempel mindre stresssymtom) avtar efter bara en vecka på jobbet. Enligt DN-artikeln finns det egentligen inte något vetenskapligt stöd för att vi skulle må bättre av minst tre veckors sammanhängande semester (som ändå har etablerats som en slags sanning). Det gynnar bara näringslivet.

Härliga nyheter tycker jag och andra egenföretagare! :)

onsdag 3 augusti 2011

Bättre sent än aldrig


Ett av mina höstprojekt är att ta körkort. Verkligen på tiden tycker nog mina jämngamla barndomsvänner i Jönköping men när man har bott länge i storstan har det inte funnits så stor anledning. Nu har jag ju flyttat ut på landet igen så då är det dags.

Det finns ytterligare ett par anledningar till att jag har skjutit upp det här körkortstagandet ett tag, jag tycker att det känns 1.Tråkigt och 2. Läskigt att lära sig köra bil. Men så hittade jag lite pepp i den här SvD-artikeln om lycka. Att man kan bli lycklig av att lära sig något nytt. Det kör jag på!

tisdag 2 augusti 2011

Små blå superbär


Det finns fortfarande gott om blåbär i skogarna. Så ge dig ut och plocka lite av våra egna, svenska superbär. De små blå innehåller mycket C- och B-vitamin. Dessutom finns det gott om antocyaniner i blåbär, därav den den blå färgen.

Antocyanin är en antioxidant som i hög mängd kan stärka immunförsvaret och i längden motverka hjärt-kärljukdom och andra sjukdomar. Blåbär innehåller också lösliga fibrer, prebiotika som också stärker immunförsvaret.

Jag gillar att strö blåbär tillsammans med lite hasselnötter i naturell fil eller yoghurt. Eller så lyxar jag till det lite med den här goda marängglassen:

Blåbärsglass med maräng
4p

2 dl färska blåbär (eller 3/4 pkt djupfrysta blåbär, ca 2 dl)
1 dl bär till garnering
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här: Mixa 2 dl bär, crème fraiche och florsocker. Ställ in i frysen.Ställ in ugnen på grill. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker. Lägg glass i botten på 4 ugnssäkra glas. Toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 min tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Garnera med färska bär.

måndag 1 augusti 2011

Augustiskörd

Augusti fick en rivstart hemma hos oss idag med inskolning på dagis för dottern. Bra att en av oss kommer få lite ordentliga vardagsrutiner i alla fall... När vi cyklade hem ropade hon glatt: "Dagis!" och "Andra barnen!", jag tolkar det som ett lovande tecken.

När det gäller augusti i hälsovärlden är det nu säsong för en massa goda bär, frukter och grönsaker, spana speciellt in:

- Blåbär
- Svarta vinbär
- Lingon
- Äpplen
- Nypon
- Persilja
- Morot

Säsongsmat är bra för miljön, plånboken och hälsan. Återkommer om vilka nyttigheter du hittar i godsakerna ovan. Ett och annat recept utlovas också.