onsdag 30 november 2011

Köttfri måndag

... har nu en Facebooksida som ofta uppdateras och som du hittar här. Bra initiativ och intressanta nyheter kring köttdebatten.

Det här borde ju vara ett måndagsinlägg inser jag nu men kanske bättre att posta det idag så har man flera dagar på sig att fundera ut en god vegetarisk rätt. Själv kommer jag nog köra på den här goda, nyttiga och billiga soppan. Recept + bild kommer från Ewerman AB, gamla Frukt & Grönt Främjandet:


Tomatsoppa med ingefära
4 port.
1   gul lök
1   morot
2   potatisar
1 msk   smör eller olja
1 bit   ingefära
6   tomater
6 dl   grönsaksbuljong
2-3 msk   färsk basilika
2 msk   tomatpuré
0,25 krm   svartpeppar
salt  
2 dl  kokta kikärter (eller från burk)

Gör så här:
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och skär morot och potatis i tärningar. Skala och finhacka ingefäran. Fräs hacket i en gryta.

Skålla och skala tomaterna. Lägg dem i grytan. Tillsätt buljong. Koka under lock ca 10 minuter.

Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt hackad basilika och tomatpuré. Smaka av med peppar och salt.

Lägg i kikärter och hetta upp.



tisdag 29 november 2011

Pepparkaksbak

Eller "finn fem fel" skulle man kunna kalla resultatet... *skyller på dålig kavel*

Hälsomyten om det livsviktiga vattnet

Jag jobbade som dietist på ett hälsocenter för flera år sedan, Ylab. Min dåvarande chef, Yvonne Lin hade i sin tur jobbat för Jane Fonda när hennes Work Out slog igenom över hela världen. Hon kom så väl ihåg dagen då ett visst stort mineralvattenföretag knackade på dörren och bad att få sponsra Jane Fonda. Från den dagen hade alla med sig en flaska vatten på träningspasset och Yvonne Lin menade bestämt att det var startskottet till hälsomyten om att du blir snygg och smal av vatten. Och kanske även problemet med kvinnlig inkontinens och spring på toaletten nattetid...

Å andra sidan är vatten hälsosamt och livsviktigt, för att kroppen ska fungera normalt behöver vi mellan 1-7 liter vätska per dag (beroende på hur mycket man rör sig, hur hårt man tränar samt omgivningens temperatur och luftfuktighet). I Sverige betyder det oftast mellan 2-3 liter vatten per dag. Det mesta får vi i oss genom mat och det vi dricker.

Det är alltså inte superpanik om du råkar glömma vattenflaskan på gympapasset. När det gäller kroppens vätskebehov kan du ha tumregeln om minst 2 liter vatten per dag i bakhuvudet och lyssna på kroppen. Drick när du blir törstig helt enkelt.

onsdag 23 november 2011

Baka bröd

Igår bakade vi surdegsbröd. Eller vi och vi... Det var faktiskt mest David som bakade och jag som åt... Gott var det i alla fall. Vi fuskade lite och använde jästmix och receptet som stod på baksidan.

Surdeg är speciellt bra för järnupptaget eftersom det spjälkar futinsyra som annars hämmar kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn i råg- och fullkornsbröd.

Recept surdegsbröd
1 påse Bagarens jäsmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten

Skållning:
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här:
Börja med skållning: koka upp vatten och slå det över rågmjölet. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.

Degberedning:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, olja, sirap och skållning. Knåda ihop till en elastisk, smidig deg i ca 15 min.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1timme, i en bunke täckt av plast.

Dela degen i två delar och forma två limpor. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.

Sätt ugnen på 240 grader, sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden. Sätt in bröden i 240 grader och baka färdigt i 210 grader i ca 30 min. Låt svalna på galler.

tisdag 22 november 2011

Fokus på det positiva

En ögonblicksbild från min dagliga hundpromenad. 

Utsikten över den stilla, spegelblanka sjöytan. 

Och det fula grafittisprejade skjulet... 

... som jag tränar mig i att blicka bort ifrån. Tillbaka till sjön. En teknik som går att applicera på det mesta i livet. Det finns liksom alltid fula grafittiskjul i vägen. Träna på att se det fina och positiva som också nästan alltid finns. Samtidigt.

måndag 21 november 2011

Sött som stevia


Stevia eller sötflockel är det nya aspartamet, det nya sötningsmedlet som Coca Cola snart lanserar i ny lightdryck.

Det fick jag reda på när jag idag blev kontaktad av ett undersökningssföretag (för Coca Colas räkning). Jag fick svara på en mängd frågor om sötningsmedel. Här märktes oron inför att så många idag kräver äkta råvaror och är rädda för tillsatser i maten.Så vi får väl se hur det går för den här nya lightdrycken. Här kommer stevia förmodligen att lanseras som ett naturligt alternativ, det kommer ju från en växt. Men det gör ju marijuana också...

Annars tycker jag att sötningsmedel är okej i små mängder. Aspartam är väl undersökt, där visar studier på möss att höga mängder kan orsaka cancer. Översatt till människor skulle det i så fall handla om över fem liter lightdryck per dag. Men här rör det sig alltså bara om studier på möss, man vet inte om resultatet är överförbart på människor.

En annan obehaglig men ofarlig bieffekt av sötningsmedel är gasbildning och diarrée som beror på att sötningsmedlets molekyler är för stora för att kunna brytas ner i tarmen (därav ger de heller ingen energi eller kalorier)istället omsätts de av goda bakterier i tarmen och då bildas gas som biprodukt.

Bild:Stevia.se

torsdag 17 november 2011

Hett om kött


Ikväll skapar Skafferiet debatt om kött på Berns.

Fokus ligger på att allt fler restauranger, dieter och kokböcker förespråkar kött samtidigt som det kommer fler larm om konsekvenserna av vår köttkonsumtion. Är provrörsbiff och ägg utan hönor framtiden? Ska vi sluta äta kött? Eller har klimativrarna fel?

Jag tolkar det som ytterligare ett tecken på att trenden vänder mot mer grön mat, raw food och veganism. I alla fall ett ifrågasättande av dagens köttkonsumtion.

onsdag 16 november 2011

Prebiotikas koppling till IBS och vikt


Jag har tidigare skrivit om prebiotika, fibrer maten (till exempel fiberrika grönsaker, bönor och linser) som bryts ner och omsätts av goda bakterier i våra tarmar. Prebiotika är kort och gott bakteriernas mat.De flesta av oss behöver öka sitt intag av prebiotika, det här är fiberrik mat som vi ofta äter för lite av. Men det finns grupper som kanske redan får i sig för mycket av det goda och som istället för bättre maghälsa tvärtom kan få problem med gaser och "självinducerad IBS" (Irritable Bowl Syndrome). Speciellt gäller det om man för snabbt trappar upp sin fiberkonsumtion.

Det finns också teorier om att den här sortens fibrer ger ett extra kaloritillskott som tillverkas av våra tarmbakterier. Här skriver Läkartidningen mer om det och om IBS-problemet. Jag ställer mig dock tveksam till det här med extra kalorier, enligt artikeln verkar det röra sig om 2 kcal/gram fibrer. De flesta av oss äter inte mer (eller har till och med svårt att komma upp i) den dagliga rekommendationen på 25-35 gram kostfibrer, det i sin tur skulle i så fall ge max 70 extra kalorier. Inget direkt överviktshot enligt mig... Tvärtom tror jag mer på de studier som visar att en bra maghälsa och tillräckligt med goda bakterier och fibrer är viktigt för vår ämnesomsättning och mättnadskänsla. Så en lagom dos prebiotika genom fiberrik mat är bara bra.

måndag 14 november 2011

Hälsomyt om fettförbränning

Jag tänkte starta en liten bloggserie där jag sticker hål på några hälsomyter. Först ut:
Fettförbränning

Kroppen börjar bränna fett först efter 30 minuters konditionsträning.

FEL.

Kroppen förbrukar fett hela tiden, vår ämnesomsättning drivs av kolhydrater (som genom matsmältningen omvandlas till glukos och glykogen) och fett. Ju snabbare, hårdare och längre vi tränar, desto mer energi går åt totalt. Det i sin tur påverkar fettförbränningen, det vill säga hur mycket fett som behövs utöver glukos och glykogenförbränningen. Kroppen sätter in fett som andrahandsbränsle, när förråden av glukos och glykogen är slut (som tredje hand sätts protein in. För att krångla till det ytterligare ingår proteiner som enzymer i själva ämnesomsättningsprocessen).

Vid viktminskning är därför all träning och överhuvudtaget alla aktiviter som höjer ämnesomsättningen bra. Även vardagsmotion. Och den bästa träningen är ju den som blir av så därför är det smart att satsa på något som känns roligt och enkelt att pussla ihop med livsstilen i övrigt. Här, i en artikel från Netdoktor, har jag skrivit mer om hur vår ämnesomsättning fungerar.

fredag 11 november 2011

Balansjakt

Att kommunicera hälsobudskap är inte helt enkelt. Som både dietist och journalist behöver jag ständigt jaga balansen mellan trovärdiga texter och det som väcker intresse. Göra vetenskap roligt. Fast kanske inte för roligt. Inte som den här löpsedeln då...

onsdag 9 november 2011

8 timmars-myten


Behöver alla åtta timmars sömn per natt för att må bra? Att sova just åtta timmar per natt har blivit en universell sanning men samtidigt orsak till ångest för många som inte får ihop de där sömntimmarna.

Ny forskning visar att den optimala sömnlängden är betydligt kortare, mellan 6-7 timmar. Dessutom är sömnens kvalitet, hur bra vi sover, viktigare än antalet timmar.

Radioprogrammet Kropp och själ i P1 tar upp just det här, om myten kring 8 timmars sömnen. På plats i studion finns sömndoktorerna Lena Leissner och Jan-Erik Broman.

tisdag 8 november 2011

Hälsomässa


Jag tänkte ge Allt för hälsan-mässan en chans nu på fredag. Trots att jag har svårt för alla new age + homeopati-grejer som brukar samlas här. Men även seriösa föreläsningar och bra företag finns med. Kan nog ändå inte låta bli att av ren nyfikenhet och lite förfäran spana in det här:

Föreläsning/Meditation:
The Aquarian Age


Kundaliniyogalärares Riksförbund (SKY)/
Guru Dharam Singh Khalsa

Bara det att inte veta om det är en föreläsning eller meditation man ger sig in på. Spännande...

måndag 7 november 2011

Fried noodles- Balinese style


På begäran kommer här receptet på Bali-nudlar. Jag skrev ner det efter en resa till Bali år 2000 då vi varje dag på väg hem från surfstranden åt de här beroendeframkallande och billiga (typ 2 SEK) grönsaksnudlarna. Jag gissade mig till och frågade mig fram till receptet.

Fried Noodles- Balinese style
4p

1 påse färsk bladspenat
3 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
4 portioner äggnudlar
1 tsk sambal oelek
1 tsk soya (kinesisk)
1 msk stark sötsur chilisås
1 msk asiatisk fisksås eller ostronsås
4 ägg

Gör så här: finstrimla spenaten och hyvla morötterna med rivgärn eller potatisskalare. Finhacka lök och vitlök. Woka/Fräs alltihop i olja i ca 3-4 min. Koka nudlarna i 4 min, spara lite av kokvattnet. Blanda i nudlarna i grönsakerna, krydda med sambalen, chilisåsen, fisksåsen och soyan. Stek äggen separat och placera överst på woknudlarna.

Ät, njut och låtsas att du är på en grön ö och får kinden smekt av en varm bris som doftar sandelträrökelse.

torsdag 3 november 2011

Receptboken


När jag pluggade till dietist i Uppsala var det viktigt att hitta bra sommarjobb. Jag tyckte att det perfekta dök upp på Arlanda och jobbade en sommar som incheckningsagent för Finn Air. Det var inte så perfekt, tvärtom. Hemska arbetstider, tre dagar i veckan började jag fem på morgonen (och fick då ta flygbussen kl 4)för att följande två dagar börja kl 14. Tillslut blev jag helt snurrig och visste knappt om det var natt eller dag.

Men det värsta var nog all väntan ändå. Det kunde vara hur stressigt som helst en halvtimme då incheckningen skedde för resenärer till tex Hong Kong. Men mellan flygningarna var det helt dött och jättetråkigt. Så för att ha något att göra medan jag väntade där i incheckningsdisken skrev jag ner recept. Jag tog med alla tidningsklipp, utskrivna nätsidor och tips från mamma, mormor, kompisar och skrev ner allihop i en blå anteckningsbok. Den har jag fortfarande kvar och lagar rätter ur och delar med mig av här på bloggen. Lite roligt att nästan alla recpet är väldigt 90-tal och vegantrendsaktiga (jag var vegetarian då), något som ju går igen och snart är "ny" matttrend igen. Även vikttrendmässigt, vilket jag har skrivit om här.

tisdag 1 november 2011

Sockerberoende eller bara sötsugen?


SvD startade igår en artikelserie om matberoende.Om hur fett och socker kan vara lika beroendeframkallande som narkotika.

Jag tycker att det dras upp lite för stora rubriker här. Studierna som SvD refererar är utförda på möss och inte människor. Och, som artikeln i gårdagens tidning också nämner, är det inte helt korrekt att jämföra med narkotikaberoende. Det är ju inte direkt så att godis är inkörsporten till tyngre droger. Samtidigt kan fett och socker i viss mån ge abstinensbesvär och återfall, enligt Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet, Philadelphia.

I vilket fall är sockerberoende ingen diagnos. Visst kan man bli extremt sugen på socker och det i sin tur kan vara boven i ett överviktsdrama. Då vet du vad du behöver jobba med. Här tipsar anti-skräpmatsaktivisten David Kessler om hur du bryter ett osunt matbeteende.