onsdagen den 21:e december 2011

God jul

Nu tar jag en liten julpaus från bloggen. Vi ses i januari. God jul & gott nytt år!

Bild: julbilder.nu

Nötkräm och hopp


Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt att bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Bild: UNICEF/Pelle Bergström

tisdagen den 20:e december 2011

Viktigt vitamin

I senaste numret av Tidningen Apoteket skriver jag om D-vitamin. Tidningen finns att hämta gratis på ett apotek nära dig.

måndagen den 19:e december 2011

Delfinpojken


Jag såg en fin dokumentär i helgen på SVT Play Dox, om hur naturen och kärleken kan hela det som är trasigt. Se den. Stark feel good-känsla utlovas.

fredagen den 16:e december 2011

Lax med rosmarin och fetaost


Det här receptet upptäckte jag när jag jobbade för Arla.se. Gott, och nyttigt (omega 3 från laxen, antioxidanter och C-vitamin från paprikan och prebiotiska fibrer från fänkålen). Och framförallt superenkelt och snabbt.

4 port

4 bitar skinn- och benfri laxfilé, 500 g
1 – 2 fänkål, ca 300 g
1 röd paprika
1 msk rosmarin
100 g fetaost
Salt och peppar
Rapsolja (att smörja in ugnsformen med, enligt receptet ska fett även blandas med grönsakerna men det hoppar jag över. Laxen i sig är ju tillräckligt fet.)

Gör så här: Sätt ugnen på 225°.Smörj en ugnssäker form och lägg i laxen. Strimla fänkålen och paprikan, mortla rosmarinen, strö över grönsaker, rosmarin, salt och peppar över laxen och smula till sist över fetaosten. In i ugnen i ca 15 min, tills laxköttet är genomsteket (ej genomskinligt). Förslag från Arla är att servera potatismos till men jag brukar göra ris som kokar färdigt medan fisken är i ugnen. Lite pressad lime över är gott också tycker jag.

Bild: Arla

onsdagen den 14:e december 2011

Dietistens barn...

Hihi, ikväll ville min lilla tvååring absolut ta med sig en tomat när hon skulle lägga sig. Kramade den istället för nallen. Say no more...

tisdagen den 13:e december 2011

Bästa julklappstipset


Just nu gör jag ett webbjobb för Barncancerfonden och upptäckte deras julbutik. Här hittar du de bästa julklapparna.

Köper du till exempel det fina Hope-smycket på bilden för 295 kr så går 150 kr till barncancerforskning.

måndagen den 12:e december 2011

Recept på motion


I den här DN-artikeln intervjuas psykiatrikern Jill Taube som arbetar med att sprida metoden FaR, Fysisk aktivitet på recept, i Stockholms läns landsting. Hon är övertygad om att motion kan bota psykiska sjukdomar och är aktuell med boken ”Själ och kropp, rörelser för psykiskt välbefinnande”.

– Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone vad gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar hålla i sig längre. Fysisk aktivitet verkar också, enligt vissa studier, kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin, säger Jill Taube till DN. 

Hon tillägger att bäst av allt är att motion dessutom kan lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och att det inte finns några biverkningar.


Förklaringarna till motionens betydelse för vår mentala hälsa är dels att vår självkänsla och stresstålighet stärks. Dels kan träningen bryta passivitet och isolering. Ytterligare en orsak är att kroppsegna lyckohormoner- endorfiner frigörs när vi rör oss intensivt. Signalsubstanserna serotonin och noradrenalin ökar (precis som genom antidepressiv medicin). Dessutom visar flera studier, bland annat en svensk avhandling från 2007, att motion stimulerar nybildandet av celler i hjärnan.


Bild: DN

fredagen den 9:e december 2011

Skriver om maghälsa i Amelia


I senaste nr av Amelia finns min artikel om maghälsa "Gör slut med magkrånglet" med. Spana in.

Goda bakterier kan skydda mot allergi

Idag upptäckte jag den här nyheten på SVT text-TV (och tycker det är lite kul att den går att länka till).

Många olika sorters goda bakterier som etableras tidigt i tarmen kan skydda mot utveckling av allergi hos barn, visar en studie utförd av Thomas Abrahamsson på Linköpings universitet.

Vid en vaginal förlossning sker denna etablering naturligt då barnet kommer i kontakt med mammans bakterieflora. Barn som föds med kejsarsnitt får i sig goda bakterier både genom hudkontakt och bröstmjölk.

Även bakterier i omgivningen, i hemmet är viktigt för barnets immunförsvar. Alltför rena och bakterifria ytor blir enligt Thomas Abrahamsson en grogrund för astma och allergier:

- Bakterier får barnets immunförsvar att mogna på bästa sätt.

En bra anledning att strunta i de där dammråttorna i hörnet idag då…

Kikärtsbiffar med rucolasås



Goda och nyttiga vegobiffar. Fulladdade med protein, fibrer (prebiotika), vitaminer och mineraler.

4p
1 burk kikärtor
2-3 kokta potatisar
1/2 hackad chilifrukt
1/2 hackad salladslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
1 kruka persilja
Salt och peppar

Rucolasås
1 rivet äpple
Skuren rucola
2 dl turkisk yoghurt/mezeyoghurt
Salt och peppar

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till kikärtsbiffarna i en bunke. Mixa med handmixer eller kör i matberedare. Har du bråttom och vill ha en fettsnål variant:  smörj en ugnssäker form med olja, bred ut färsen och ställ i ugn 175 grader ca 30 minuter (blanda ev i ett par teskedar olja i färsen för lite godare smak...) Annars formar du biffar av färsen som du steker i till exempel rapsolja. Blanda ihop alla ingredienser till Rucolasåses. Servera med en klyfta lime.

torsdagen den 8:e december 2011

Årets folkhälsorapport



Idag skriver DN om årets folkhälsorapport för Stokholms län. Den utförs genom att 31 000 personer i Stockholm var fjärde år svarar på en enkät med ett hundratal frågor.

Den goda nyheten är att vi lever längre och får fler friska år. Medellivslängden har ökat, antalet hjärtinfarkter och fall av stroke har minskat samtidigt som den självskattade hälsan har förbättrats.

Även fetma hos barn har sjunkit något, åtminstone bland fyraåringar medan övervikt och fetma dessvärre ökar hos vuxna.41 procent av männen och 25 procent av kvinnorna uppger att de är överviktiga medan 11,7 procent av männen och 10,6 procent av kvinnorna tycker själva att de är feta.

En annan dålig nyhet är att psykisk ohälsa ökar bland ungdomar, särkilt bland unga kvinnor där drygt 30 procent av kvinnor mellan 21-24 år uppger att de har problem med nedstämdhet, oro och sömn.

DN skriver också om att landstinget i Stockholm har en konkret handlingsplan för att förbättra medborgarnas hälsa. Bland annat ska stockholmarna förmås att idrotta, det förebyggande arbetet i skolan och inom vården ska bli bättre. Primärvården får därför ytterligare 15 miljoner kronor nästa år för hälsosatsningar (Hmm... här borde ju vi dietister få en stor del av kakan tänker jag...) Och, som Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd FP, kommenterar till DN- vi får inte glömma individens eget ansvar, det gäller även att kunna lyssna på, ta till sig och anpassa hälsoråden till den egna livsstilen.

tisdagen den 6:e december 2011

Matbloggar både berör och stör

Det blev en riktigt bra debatt igår på Berns med Skafferiet (se gårdagens inlägg). Lotta Lundgren och Melker Andersson hade olika åsikter om det mesta och då blev det ju roligt att lyssna.

Jag lärde mig en massa nytt under kvällen, bland annat att:

  • Var tionde svensk följer en matblogg
  • Sverige har mest matbloggare i världen (men i ärlighetens namn kanske fler som bloggar än som läser...).
  • Näst efter mode är mat det ämne vi svenskar allra helst bloggar om.

Lotta Lundgren menade att matbloggen blir ett utvecklingsverktyg, du kartlägger och får koll på dina färdigheter i köket samtidigt som du söker mer kunskap vilket gör din matlagning bättre och bättre.Här höll inte Melker Andersson med alls. Han menade att sorgligt många matbloggare saknar både kunskap och självkritik.

Debattpanelen kunde dock enas om att matbloggandet och sociala medier som Facebook och Twitter har satt en helt ny, nödvändig press på den offentliga maten. Här nämndes till exempel Camilla Sparrings matuppror.

Lotta Lundgren kommenterade också vad hon kallade "den mörka sidan av matbloggandet", nämligen alla LCHF-bloggar med fanatiska kostråd och pekpinnar.

- Kostrådgivningen har flyttat ut på nätet. En diskussion på Familjeliv.se kan få större genomslag än en rekommendation från Livsmedelsverket. Här sker också en ansvarsförskjutning, övervikt är inte individens fel utan LCHF-arna anser sig vara lurade av svenska staten, sa Lotta Lundgren.

Här menade debattpanelen att till skillnad från vanlig journalistik och "gammelmedia" saknar bloggar en högre instans att överklaga till. Men som med det mesta på nätet finns en självsanerande funktion. Som tur är.

måndagen den 5:e december 2011

Mat och sociala medier



Ikväll ska jag på gastronomisk debatt (älskar det begreppet) om mat och sociala medier. 

Skafferiet med initiativtagarna Per Styregård, Anders Rydell och Johan Lindskog ligger bakom kvällens debatt om matbloggarna som ju har blivit något av en folkrörelse. Men hur ser maktfördelningen ut? Vem värnar om den oberoende mat- och krogbevakningen på nätet? Och är internet den kvalitativa matjournalistikens framtid eller baneman?

I kvällens debatt deltar bland andra Lotta Lundgren, matskribent och programledare för Landet Brunsås, som tidigare drev matbloggen ”Om jag var din hemmafru”. Även Melker Andersson (krögare, stjärnkock och ägare av restaurangimperiet F12-gruppen med bland annat Le Rouge, Fredsgatan 12 och Grill i portfolien) deltar samt Helena Stenman, journalist och chefredaktör på tidningen Restaurangvärlden, som har undersökt matbloggarnas inflytande.

Kl 18 på Berns är det dags.

Vad väljer du?