måndag 23 januari 2012

Bålgetingarna


När jag var liten, kanske tio år gammal, upptäckte jag och en kompis ett bålgetingbo i skogen. Vi förstod inte hur farliga de var men vi kände på oss att vi förmodligen inte borde ta den där pinnen och peta i boet. Men vi kunde inte låta bli. Jag minns bara den där ilskna svärmen, inte hur ont sticken gjorde, utan bara den där ilskna bålgetingmassan som riktade in sig på extremt argsint försvar av sitt bo.

Elva getingstick och en adrenalinspruta senare (vi hade som tur var en barnläkare till granne) lovade jag mamma att noggrant akta mig för det där bålgetingboet i fortsättningen. Vis av erfarenhet höll jag mitt löfte.

Tills nu.

För att ge sig in i debatt och skriva blogginlägg om LCHF är precis som att peta i ett bålgetingbo. De ilskna kommentarerna kommer som ett brev på posten. LCHF-trollen är speciellt upprörda över det faktum att jag som dietist med fyra år av universitetsstudier inte kan ta till mig "ny kunskap" utan jag ingår i den här enorma sammansvärjningen med staten och myndigheter (Livsmedelsverket) i spetsen som i decennier har "fört dem bakom ljuset", LCHF-arna har ju blivit så grundlurade i detta att proppa i sig snabba kolhydrater. Herregud, "vitt socker är ju lika farligt som heroin". Men nu har de äntligen sett ljuset, tack vare bacon, grädde, smör och biffar mår de bättre än någonsin, de är lättare både fysiskt och psykist (många LCHF:are pratar om att de tänker klarare, precis som nyfrälsta scientologer...) de har fått otroligt fina blodfettsvärden, de har blivit av med sin IBS, sin diabetes och de där jobbiga svampinfektionerna i tarmen.

Och visst, du kan ju banta med chips också. Bara ekvationen om energi in och energi ut går ihop. Att du inte får i dig de näringsämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver kanske är en annan historia.

Bild: Wikipedia

72 kommentarer:

Anna sa...

Haha, sååå rätt Stina! Där satte du huvudet på spiken, hoppas LCHF-trollen håller sig borta från din trevliga blogg i fortsättningen. Kram till dig!

Anonym sa...

Väl sagt! Stämningarna runt LCHF-föresrpåkare liknar på många sätt hur sekter, eller konspirationsteoretiker, agerar. Illa underbyggt, aldrig vetenskapligt. Samma gäller ju homeopater och el-allergiker.

Stina Nordqvist sa...

Tack Anna! :) Och nästa kommentar från anonym, precis min åsikt!

Thomas sa...

Haha, ja LCHF-anhängarna gör ju parodi på sig själva. Snart börjar de väl yra om att månlandningen är en bluff och att Livsmedelsverket håller UFO:n gömda i pastaförpackningar ;-)

Anonym sa...

Tycker att du fundera ett varv till Stina. LCHF är ingen hokus pokus. Det är en livsstil som har räddat många liv. Tro mig, jag vet.

Thomas sa...

Jaha "anonym" vi ska alltså tro på dig, eftersom du VET:-)

Johanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Som kostekonom tycker jag det är konstigt att dietister kan mindre än jag om hur insulin verkar i kroppen. Att höga insulinnivåer fortfarande mer eller mindre anses som ofarliga trots studier om att det är farligare med höga insulinnivåer än fetma.

Säger inte att LCHF är svaret för alla men för den del av befolkningen som har problem med hyperinsulinemi tex (vilket många med PCOs har) (vilket många dietister inte anser vara en sjukdom det heller...) är det en räddning.

Om ni inte vet det så är höga insulinnivåer och höga blodsockernivåer förödande för blodkärlen. Värre än kolesterol enl vissa hjärtforskare.

Elisabeth sa...

Det är just det här som är så tråkigt. Jag kom med en saklig och vetenskapligt väl underbyggd kommentar, där jag länkade till tre stor, nya, välgjorda studier som motsäger det du, Stina, hävdar är sanningen. Jag inbjuder till en diskussion och ber dig kommentera nämda studier. Då liknas man plötsligt vid en aggressiv bålgeting. För att man ber dig hålla dig vetenskaplig, strunta i gammalmodig "kunskap" och läma tron och tyckandet därhän till förmån för nya vetenskapliga rön. Vem är det som mest kan liknas vid en religös fanatiker?

Anna sa...

Elisabeth, det är du som tillsammans med dina LCHF-kompisar liknar religiösa fanatiker. Stinas jämförelse med bålgetingar är pricksäker och du reagerar för att du känner dig träffad. Stina har rätt och det är bara en tidsfråga tills du inser det. Lägg ner ditt tjafs nu.

Anonym sa...

Det är ju detta som är så tragiskt. Att stånga sig blodig och vägra förstå hur många människor som blivit hjälpta. Hur kan du bara avfärda det? Så många människor inklusive mig själv. Att gå ner i vikt med LCHF är en enkel grej eftersom jag inte känner mig som en bantare. Äter gott och till jag är mätt och känner mig väl tillfreds med hälsa o livet. Oroar mig heller inte över att kunna behålla min slutvikt när jag väl kommer att nå den.

Du säger att inga långtidsstudier finns...möjligt men det finns det inte på tallriksmodellen heller. Den kosten har vi bara ätit i några decennier och vad blev resultatet av det? Katastrofal utveckling av fetma, diabetes m.m. Sjukdomarna kryper allt längre ner i åldrarna. Ju mer kolhydrater du äter desto större sötsug och ökar risken för intag av skräpmat, godis, chips osv.

Skulle vara intressant att höra din förklaring till hur människan kunde överleva förr i tiden, t o m innan jordbruksamhället tog form. Då åt vi inga stora mängder kolhydrater.

Men fortsätt du för all del att kalla oss LCHF:are för bålgetingar om det känns bättre än att läsa på och uppdatera sina kunskaper men du sviker dina patienter som kunde fått en valmöjlighet. Var och en måste själv få bestämma vad man vill äta men man ska åtminstone ha fått rätt kostrekommendationer först.

Läs gärna Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar, Forskningsfusket av Ralf Sundberg. Kanske öppnar det dina ögon om du inte satt skygglappar framför dem.

Tack för ordet
Carola

Elisabeth sa...

Snälla Anna, vilken trist attityd! Jag skäller inte på någon, jag försöker hålla debatten saklig, men det är ju komplett omöjligt ibland. Allt du skrev till mig kan jag vända tillbaka mot dig, så vad tjänar det till? Var är argumenten? De VETENSKAPLIGA argumenten? Nu trycker jag på just det ordet för ingen verkar bry sig om det? Jag är läkare, och jag tycker det är fruktansvärt att detta som borde vara en debatt med stort fokus på just vetenskapen har reducerats till något som mest liknar en hönsgård, med fingerpekande och tillmälen åt alla håll. Men jag får inte mycket för mina ansträngningar, varken från vissa kollegor eller andra självutnämnda experter, så trött blir man faktiskt. Särskilt på sådana med attityder som din. Tyvärr.

Ingela sa...

Vad jag älskar alla läkare, forskare, dietister (vissa!)som vågar gå ut och säga "Vi hade nog fel". Tack Elisabeth för att du hjälper till i kampen för att ändra attityden hos många inom den sk kallade "hälsovården".
Att Stina inte kan begripa att det finns många läkare i detta land som har börjat råda patienter att äta LCHF, och som ser resultaten både på vågen och i blodet. Som ser sina patienter kunna sluta med statiner, insulin och gud vet allt många trycker i sig.
Jag kan inte för mitt liv förstå hur en dietist bara kan blunda för detta och fortsätta att medvetet lura människor att trycka i sig sådan kost som gör dem sjukare och sjukare.
SJUKT är vad det är.
Jag har också förstått att Stina förmodligen inte kommer att ändra ståndpunkt. Det blir nog för jobbigt då jag tror att hon varit stenhård i sin övertygelse inför de patienter hon har/haft. Det kanske blir för pinsamt att ändra sig, vad vet jag. Sorgligt är bara förnamnet.

Anonym sa...

känns löjligt att generalisera och attackera alla lchf:are och sen säga något i stil med "vad var det jag sa" om någon reagerar. det är väl klart att folk får reagera när de blir så illa omskriven för att de äter på ett visst sätt?
/josef

Anonym sa...

känns löjligt att generalisera och attackera alla lchf:are och sen säga något i stil med "vad var det jag sa" om någon reagerar. det är väl klart att folk får reagera när de blir så illa omskriven för att de äter på ett visst sätt?
/josef

Anonym sa...

Det enda negativa lchf har infört är mitt liv är högt blodtryck, som jag får när jag inser hur många som kunde bli hjälpta bara folk hade kunnat öppna sina sinnen.

Anonym sa...

Snälla, snälla! Är det inte dags att lyssna med uppriktighet och respekt på varandra? Jag har pluggat ca 5,5 år till mitt yrke - lärare. Det jag vet är att en hel del av det jag lärde mig under utbildningen var rätt men att inte allt var det. Så tror jag det är i alla yrken.

Ibland känns det jobbigt att bli tvungen att tänka om 180 grader, men så är det och om vi vill hålla oss till vetenskapen måste vi inse att den aldrig har varit och aldrig kommer att bli statisk. Det är den ena synpunkten. Den andra är att brösttoner alltid skapar döva öron - vare sig man har rätt eller fel i sitt gallhojtande. Så låt oss bevara våra öron öppna och lyssna med kärlek och respekt på varandra. Vad som är rätt/sant visar sig med tiden och till dess finns det ingen anledning att slå varandra. Det gemensamma målet är ju att bidra till människors hälsa och välbefinnande, eller hur?
Monika

Isabella sa...

Efter dessa kommentarer, som är väldigt intelligensbefriade och texten som du skriver kommer jag aldrig att gå till en dietist eller ens rekommendera någon att göra det. Efter två program på svensk tv där dietister har totalt gjort bort sig kommer jag se ner på dessa låtsas doktorer som aldrig har läst en vetenskaplig rapport och ni ska ge människor råd?? Skrämmande!

Anonym sa...

Kan inte alla få äta det de mår bra av?

Anita sa...

Jag tror gadden börjar krokna på dietisterna ;-)

Anonym sa...

Kostdebatten har verkligen spårat ur fullständigt och det är sorgligt med alla dessa personliga påhopp. Det är väl en BRA sak att folk blir friska och går ner i vikt, oavsett hur man gör. Detta var också ett väldigt aggressivt inlägg tycker jag.

Du hävdar att man kan gå ner i vikt på vad som helst, men blir man verkligen av med IBS och diabetes på vad som helst? En fundering bara, som du med fyra års universitetsstudier borde veta.

Erik Bergström sa...

Att lchf är mer än en "bantningkur" hoppas jag innerligt att alla som skriver här förstår (och då menar jag inget religiöst på något sätt). Det är även det mest naturliga vi kan äta i det modärna samhället. LCHF betyder inte =bacon, bacon och åter massor av bacon, utan det handlar om ekologiskt, biodynamiskt och att välja de livsmedel som vår kropp trivs med. Detta tycks vara något många dietister bortser från (enligt mina erfarenheter). Ofta får de även för dig om att det hela handlar om kolhydratsintag på noll (ursäkta generaliseringen). Jag har själv ätit en ytterst strikt lchf-kost det senaste tre åren, och på den tiden har jag presterat bättre än någonsin förr (och ändå är jag en högpresterande idrottare skulle jag vilja säga, med SM guld i bagaget bland annat, detta inom detta tidsspann).
Att då påstå att lchf inte funkar, eller att jämföra med att endast äta chips känns därför löjligt, då det hjälpt så många både i idrottens och sjukvårdens lokaler. Därav vårat "hysteri om nytänkande". Tack för mig :)

Mia sa...

Riktigt pinsamt att hänvisa till sina gamla "högskolestudier", om man därefter tror sig vara expert för all framtid.
Många dietister börjar känna att marken gungar, prestigen klämmer i halsen och då kommer reaktionerna. Lite ödmjukhet vore på sin plats!
Tack från en mycket nöjd LCHF-ätare.

Anonym sa...

Det enda jag kan säga är att inom 10 år vet vi sanningen om dessa olika dieter och hur de fungerar på sikt. Så mitt råd till båda sidor är ät och håll käften, sen får vi se vilka som har varit smarta och vilka som har varit mindre smarta med det som de har stoppat i sig! Jag vet vad jag tror på och jag mår bra av det jag äter, det räcker för mig.

Henke sa...

Borde det inte ligga i en dietists ansvar och intresse att följa med i utvecklingen och läsa på lite?

Att förneka och snacka fullständigt nonsens om alla de som mår så mycket bättre på alla sätt och vis efter en kostomläggning är så lågt. Det borde rimligen skapa ett intresse hos dig. Du som Dietist ska väl ska se till att hjälpa dina klienter på bästa sätt?

Som jag ser det finns det två alternativ för stelbenta dietister. Antingen tar man intresserat in nya rön och kunskaper, eller kommer man förr eller senare få byta jobb...

Emy sa...

Jag kan bara prata för mig själv. För fyra år sedan var jag stor, hade IBS, migrän, kraftigt svängande blodsocker, eksem, ständigt hungrig och sugen på sött. Eftersom jag hade/har stora problem med ryggen (och var stor samtidigt) hade jag svårt att motionera ordentligt.

I samma veva träffade jag en kvinna som skulle bli min bästa väninna. Det visade sig att hon hade diabetes och levde enligt LCHF-tänket sedan några år och hade upplevt enorma hälsofärbättringar, jämfört med innan hon la om kosten.

I början var jag motsträvig, men efter ett halvår insåg jag att jag borde testa. Redan efter en vecka slutade magen göra ont. Sedan barndomen har jag haft problem med magen, och lukten...ja den var alltid obeskrivligt hemsk och höll sig kvar länge länge. :/ Men den försvann sin kos.

Efter ett tag började vikten gå neråt, trots att jag inte motionerade något särskilt. Jag har fortfarande mina problem med ryggen (efter ett fall i högstadiet)
, men mina ständigt återkommande ryggskott försvann, och dem har jag tidigare haft oavsett om jag varit smal eller tjock (har jojo-bantat hela vuxna livet).

Migränen hade jag ofta tidigare, upp emot en gång i veckan. Nu är det över 7 månader sedan jag hade senaste attacken. Jag blir inte längre superhungrig, så att magen värker om jag inte får något NU. Får anstränga mig för att minnas den känslan. Nu är jag (lagom) mätt och belåten, klarar mig på mindre mat volymmässigt och sötsuget är under kontroll.

Mår som bäst när jag ligger runt 20-25g kolisar/dag (grönsaker som växer ovan jord, lite kolisar från grädden i teet eller såsen). Resten består av ca 1-1½ gram animaliskt protein/kilo kroppsvikt och resten fett (smör, grädde, Bregott, kallpressad rapsolja, fisk mm).

Min läkare står bakom mig och mina prover ser finfina ut. Just det ja, eksemet blev värre lite i början, för att sen försvinna helt. Mina hälar är fantastiska och de var hemska förr. Får komplimanger för min fina hy.

Nu klarar jag av att gå en promenad när jag känner för det, för att det är skönt. :)

Alla får hitta sin väg framåt och detta är min melodi. Den som vill läsa får göra det, det som inte vill behöver inte. :)

Anonym sa...

LCHF-mat innehåller all den mängd vitaminer och mineraler kroppen behöver. Ägg + fisk kommer man långt på. Som bonus blir man inte bara frisk, man får även friska tänder. Djur och urbefolkningar får inte hål i tänderna när de äter den kost deras kroppar är gjorda för. För människor är det mat utan särskilt mycket kolhydrater.
PS: Detta är inte ny kunskap, det är gammal kunskap som har återupptäcks av västvärlden. Hela Asien äter redan LCHF, riset är bara bukfylla när inte maten räcker. (Tyvärr börjar även de äta mer västerländskt och blir feta.) Om man åker till Asien och beställer mat får man aldrig ris, om du inte ber om det (eller möjligtvis på ett västerländsktanpassat turistkök ingår deti menyn).

Trollet Jenn sa...

Jag är ett glatt troll =D

Anonym sa...

Skulle vara intressant höra vad du anser om Fredrik Paulun. Han om någon får man väl kalla för välutbildad vad gäller kost, och han har väl mer och mer börjat förespråka en mer kolhydratsnål kost (även om han kallar den för LCHQ...)
/Irene

Samuel sa...

Märker att flera andra lämnat sina kommentarer om det negativa LCHF-inlägget.

Tycker överlag att detta var ytterst lamt och jag kan bara råda dig att läsa matrevolutionen och t.ex. forskningsfusket.

Tallriksmodellen är en modern fluga totalt utan vetenskapligt stöd. Samtliga teorier den bygger på är felaktiga.

Mättat fett är inte farligt.
Fett gör en inte fet.
Fiber skyddar inte mot sjukdomar.
Fleromättade fetter är inte universalt nyttiga. Varje gång en dietist säger detta och hänvisar till veg. oljor ryser det i min kropp. Vilket totalt fel.

Du kan sen kasta ur dig det ena och det andra och låtsas att du är en auktoritet. Men du har inga ben att stå på när det gäller vetenskap och du kan inte vinna tillbaka en enda LCHF:are genom sånt här trams.

Alla som läst matrevolutionen vet följande:

Högfettskost ger bättre viktnedgång
Det är hälsosammare för hjärtsjuka
Det är hälsosammare för diabetiker
Det förbättrar det metabola syndromet mycket bättre än andra "viktminskningskoster".
Den enda långtidsstudie som gjorts på kost varade i 8 år och visade att mellan tallriksmodellen och att äta vad som helst är det bättre med vad som helst. Iallafall för hjärtsjuka.

Detta är väldokumenterat och det finns ingenting som du kan kasta ur dig som ändrar på detta.

Det bästa är att vetenskapen alltid varit totalt överensstämmande med lågkolhydratskosten men tack vare Ancel Keys och underbara USA har allting blivit apa.

Tycker att du ska ändra attityd och ta dig upp till nivån som iallafall en nybörjarlchfare har.

Det bästa är att när det diskuteras vetenskap med en dietist så blir man helt plötsligt religiös eller fanatiker...

Stina sa...

Tycker det är tragiskt att det finns dietister som inte följer med i utvecklingen. Mjölprodukter har bevisat sig göra kroppen inflammerad. Är det då bra att äta? Många elitidrottare äter nu enligt LCHF och dom presterar bättre än någonsin. Se tex Therese Alshammar, hon vann vm guld i simmning senast. Dessutom är det många längdskidåkare som valt detta spår och preserar som aldrig förr. Tycker det borde prisas att vi kanske har kommit på lösningen till västvärldens fettma, ökad cancer och ökad diabetesproblem etc...

Med lågfettkosten kom alla sjukdomar som tex cancer och diabetes, som drabbar mer och mer av befolkningen. Våra mor och farföräldrar åt inte alls de mängder socker och mjöl som vi äter idag. Pasta och ris existerade inte i sverige och de hade inte alls den mängd sjukdomar vi har i vårat samhälle idag. Tycker det borde vara en tanke ställare!? Det är socker i nästan allt och hel jäkla massa tillsattser. Jag lever inte helt enligt strikt lchf, men jag äter absolut inget som är "man made" el halvfabrikat (inkl bröd) utan så naturligt som möjligt. LCHF är inte bara att äta kött och fett utan att äta rätt. Inga tillsattser, ekologiskt etc... Ta upp en förpackning lätt creme fraiche och jämför med en vanlig creme fraiche burk. Hur många extra ingredienser är det i den lätta? skrämmande... tycker att det borde även startas en debatt emot halvfabrikatsindustrin och alla tillsatts-livsmedel. Är media styrt av mångmiljons-livsmedelsindustrin?

Anonym sa...

Jag har lagt ner med att berätta hur mycket bättre jag mår med Lchf... i början gör man det därför att man blir så glad och förvånad, det är en naturlig reaktion. Men det är liksom ingen idé har jag upptäckt, det är inte värt den energin. Man får mer sympatier om man totalt struntar i vad man stoppar i sig.

Och Stina, man ska inte kasta sten när man sitter i ett glashus...

Anna-Carin sa...

Det är löjligt av båda sidor att stå och skrika att det är super för alla eller värdelöst för alla. Vi är olika och därför fungerar olika saker på oss. Det betyder inte att LCHF är ett misslyckande. Det betyder inte heller att kcal energi in och ut är ett misslyckande.
Däremot tycker jag att det är jättekonstigt att dietister hänvisar till sin gamla utbildning och inte hänger med i nya studier. Det är ju hur många som helst som har lyckats genom lchf som inte har gått ner i vikt, fått koll på blocsockret, blivit av med magbesvär m.m. på traditionell diet. Sen finns det andra som inte kan äta lchf därför att deras kroppar helt enkelt inte orkar med den mängden fett.
En del väljer att halvsvälta sig ner i vikt med tallriksmodellen och klarar det utmärkt, en del väljer lchf och klarar det utmärkt.
Jag har en bålgetingåsikt föresten!! jag tycker att det är riktigt pinsamt att rekommendera kost med massa kolhydrater till diabetiker. det kan ju inte råda mycket tvivel om att lchf är det bästa för de diabetiker som vill/kan äta lchf. Jag menar? det heter SOCKERSJUKA, då kan vi ju inte rekommendera socker/stärkelse som största komponent i deras mat. Sjukt.

Anonym sa...

Bra skrivet Anna-Carin!

Anonym sa...

Hmm, undrar om du inte ångrar ditt inlägg nu? :-) du gräver din egen grop men förslagsvis kanske det är bättre att inse fakta nu. Ju längre du drar din "kamp mot LCHF" desto pinsammare blir det att sen behöva medge att du hade fel.
Läs på, en universitetsexamrn blir så väldigt fort förlegad.

stefan sa...

Du verkar intelligent ... Stina , fin utbildning o.s.v. HUR kan man inte taenka sjaelv om man aer du , ngt aer FEL med detta . Nattekram

Johanna E sa...

Får jag bara fråga en sak? Jag undrar bara om den där vitaminbristen som du påstår att lchf:are får verkligen kommer sig av att de slutar äta bröd, potatis, ris och pasta? vad jag förstår så är det bara så att allt det byts ut mot blomkål, broccoli, vitkål, spenat, tomater, och andra härliga grönsaker. Då bör man väl få i sig en hel del vitaminer?

Jon Jonsson sa...

Kan vi vara överens om detta?

-Mycket kolhydrater i maten ger förhöjt blodsocker

-Lite kolhydrater i maten (lchf) ger inte förhöjt blodsocker

-Ständigt förhöjda blodsockerhalter är farligt för kroppen

-Slutsats: lchf skyddar mot det som är farligt för kroppen.

Mia sa...

Du säger dig att du kan ta till dig nya fakta men enligt vad du skriver så kan du inte det och bara för att man har pluggat på universitet innebär inte det att du vet allt och är bättre än alla andra. Dessutom borde de ha lärt dig på universitetet att du inte ska lita blint på allt som skrivs och sägs oavsett var ifrån det kommer. Om det så är Livsmedelverket eller vetenskapen eller vad. Och nej jag äter inte LCHF men en del fakta som dom lägger fram kan vem som helst förstå att det funkar så.

Du kanske borde läsa på lite innan du säger massa skit, samt var inte så naiv och tro på allt vad staten säger.

Hellstream sa...

En dietist är ungefär som en astronom som fått lära sig att jorden är platt... en helt värdelös och daterad kunskap.

Klart folk blir ilskna för att ni dietister sprider en "kunskap" som gör det svårt för folk att gå ner i vikt och gör diabetiker sjukare.

Anonym sa...

Jag kan meddela dieteisten att jag efter drygt två år med LCHF har fått normala värden rakt av på en hälsoundersökning mot tämligen katastrofala värden före konstomläggningen och att jag på köpet har gått ner ivikt.
Jag är själv akademiker men det skulle aldrig falla mig in att hänvisa till en gammal utbildning då det gäller fakta. Däremot hoppas jag att jag då lärde mig ett kritiskt sinnelag och förmåga att uppdatera mina kunskaper. Detta förhållningssätt tycks inte råda hos Stina.

Mariannelis sa...

Vilken effekt LCHF har på minnet kan du läsa om i Mattias Ribbings bok "Vägen till mästarminne", där han beskriver vad han äter och hur han lägger upp sin minnesträning för att topp-prestera.

Anonym sa...

Faktum är väl att det vetenskapliga underlaget är tämligen skralt oavsett kostmodell, så det finns det väl knappast några sådana skäl till att föredra en diet framför någon annan?

Och för de flesta verkar ju både blodsocker och blodfetter förbättras med LCHF, även om det kanske också finns något undantag. Men då måste väl LCHF vara något bra, åtminstone för dessa individer?

Jag begriper mig inte på de här hatiska kampanjerna från dietisthåll mot LCHF.

Christoffer sa...

Tack för dagens skratt!

Att likna (håna) en grupp vid bålgetingar i en sekt och sedan invänta att någon tar illa upp i kommentarerna, som sedan kan användas som bevis för påståendet, klockrent!

Jag skrattar gott åt det, andra blir upprörda. Du förstår, vi är rätt många som äter LCHF och alla reagerar vi olika på provokationer precis som samhället i stort. Det måste jag erkänna är en stor svaghet i våra sektambitioner!

Puss och kram från ett LCHF-troll! :-)

Anonym sa...

Brukar inte kommentera bloggar men kunde denna gång inte låta bli.

Citerar Wikipedia

"Bålgetingen anses vara den lugnaste av alla getingar"

Hls Togga LC (not so) HF Troll

Ingela sa...

Anonym 22:06

Ha ha ha... den var nog bäst idag ;o)

Anonym sa...

Jag har läst 5 år till apotekare. En utbildning är alltid en färskvara! Det kommer nya rön och studier hela tiden. Gammal kunskap är inte att förlita sig på.

Arbetar på apotek och tyckte det var konstigt att så många var multisjuka. Främst att allergierna ökat markant. Vi löser många problem med symtomlindring, men inte roten till problemet. Den fick man inte i skolbänken precis. Började nyfiket läsa. Lchf? Det verkade livsfarligt och tvärtemot vad jag lärde mig på min universitetsutbildning. Jag testade och hälsovinsterna kom som ett brev på posten. Testa själv! Det är inte svårare än så. Själv är jag liberal, frukt jadå! Man behöver inte bli rabiat, men visst ligger det mycket i resonemanget att äta det vi är designade att äta!

Anonym sa...

Efter 1.5 år med LCHF kost så har inte mina blodvärden förändrats nämnvärt. Var vid senaste undersökningen (dec -11) så frisk man kan vara. Det enda som har hänt mig sedan jag ändrade min kost är att jag gått ner 21kg. Och jag började på 115kg. Har idrottat på elitnivå tidigare och hade inte någon direkt övervikt på kroppen, men kan inte påstå något annat än att jag är väldigt nöjd just nu. Sen gör min rätt enformig diet och det jag intar att jag sover bättre på nätterna. Och för -MIG- är detta livsviktigt då jag har Parkinson. Mår huvudet bra, så mår resten bra. Givetvis finns det LCHFare som är övertygade att det är vägen till att bota allt, men samtidigt tror vissa på slagrutor, Gud och drakar&demoner. Det bedrivs väl ingen hetsjakt på dom. Eller? Funkar tallriksmodellen för dig, skitbra. Käka så. Det viktiga är väl att må just bra?.

En vän till mig kan jag dock gå i god för. Han har diabetes och behöver inga sprutor idag. Det är svårt att säga till honom att det han äter gör honom sjukare och att han liknas vid en sektmedlem enbart för att han äter LCHF.

Sen är jag djupt bekymrad över att någon som säger sig arbeta med läkande, i detta fallet som dietist. Går ut på en blogg och ifrågasätter andras medvetna val istället för att sätta sig ner och läsa på vad det är man generaliserar. Är inte din roll att hjälpa människor? Om nu så pass många anser sig få positiva livskvaliteter av att äta LCHF, finns där då inte grund att försöka förstå det?

Anonym sa...

Jag förstår inte varför man måste försvara att man gör något man mår bra av?
http://wordbylars.wordpress.com/2012/01/23/har-jag-blivit-en-hjarntvattat-lchf-evangelist/

Anonym sa...

Ja jösses, vad svårt det kan vara att förstå att man ska äta den mat vi är skapta för.

Anonym sa...

Argumenten med att det inte finns mångåriga studier på diverse kostdirektiv vill jag själv påstå att det inte ens behövs. 50-60 år på mycket kolhydrater har lett hela världen till en fetmaepidemi med diverse västerländska sjukdomar som bonus. Är inte den lång nog och borde slopas? Och vad ska de kostråden ersättas med tycker ni? Vad sägs om människans utveckling på 2000000 år där man åt väldigt kolhydratfattigt och bara naturliga råvaror. Då fanns ingen av ovanstående problem. Räcker inte det som mångårig "studie" så håll för all del kvar ert strutshuvud i sanden.

Anonym sa...

Men oj!! Jag brukar inte kommentera bloggar och inlägg men nu måste jag:). Är själv diabetiker "typ0", alltså helt insulin-fri, sedan jag började med LCHF. Mår bra på alla sätt och vis, och så även min kropp och knopp!

Thomas sa...

Haha, det som är komiskt här är ju att ni LCHF:are beter er EXAKT som Stina har beskrivit er. Alla dessa kommentarer bevisar ju ert vansinne. Nu kommer ni alltså sitta uppe hela natten och gapa i ett kommentarsfält. Dårar är vad ni är.

Anonym sa...

Min pappa har varit diabetiker i 27år. Han har förlorat synen på ett öga och samt är gravt överviktig efter tiotals år med sprutinsulin.
För två år sedan stod han inför faktum att i närtid amputera sina första tår samt att synen på det kvarvarande ögat skulle försvina helt.
Detta faktum gjorde att han "chansade" och började äta enligt LCHF.
I dag två år senare har han blivit av med sin övervikt, sitt sprutinsulin samt har behållit sina tår, och han kan fortfarande se sin älskade hustru med sitt alltmer friska öga.
Ditt blogginlägg Stina, är ett direkt hån mot de människor som fått sin livskvalite räddad av LCHF.
Jag hoppas du i närtid får träffa människor vars hälsa räddats av denna kost.
PS: Det var inte en dietist som hjälpte honom med kostomläggningen, men jag hoppas landets dietister och dess yrkeskår får den förmågan i närtid för det är minst 350.000 diabetiker i Sverige som behöver deras akuta hjälp.

Anders
Uppland

Anonym sa...

Hur sjutton kan du inte fascineras av alla dessa fantastiska historier människor (MÄNNISKOR!) berättar!? Det är ju helt otroligt att tusentals människor vittnar om helt nya liv och ny livskvalitet? Hur de går från sjuk till frisk, enbart genom förändring av kost! Kost är ju DITT ämne som dietist, det ska ju vara DITT kall i livet att hjälpa människor förändra sina liv med hjälp av kost. Och här har du person efter person efter person som skriver under på hälsoförbättring efter hälsoförbättring, och vad gör du? Jo, du FÖRNEKAR att det de säger skulle vara sant, enbart för att du lärt dig något annat för flera år sedan. Hör du inte hur det låter?!

Och här satt jag och trodde att en universitetsutbildning skulle lära studenter att se med öppna ögon på ny kunskap och INTE tro att allt är hugget i sten...

Mathias L sa...

Onödigt att debattera dessa med "utbildade" dietister. Om man är så förbannat högutbildad, vilket jag även själv är, borde man även vara kapabel att ta till sig ny information. Bedrövlig inställning du har Stina. Har du personlig kontakt med personer som lever enligt LCHF? Har du själv testat? Skräpprat om åderförkalkning och "hjärnan behöver 100gr kolhydrater om dagen". OM så är fallet skulle jag vara död nu eftersom jag äter 0-20 gr kolhydrater om dagen och har så gjort under 3 års tid.Vad har detta resulterat i? Jag är piggare, alertare, mina blodvärden har förbättrats avsevärt, mina magproblem har försvunnit och jag har tappat 30 kg. Hur förklarar du det? Du som kan allt. Kan tillägga att om teorin "kalorier in-kalorier ut" stämmer så skulle jag väga 200 kg idag och det gör jag inte. Testa själv eller ta till dig ny kunskap.

Anonym sa...

Jag har prövat LCHF med väldigt bra resultat i början. Men fick sluta då hyn började lukta grädde, luktade unket ur hår och hårbotten, leverfläckar på händerna, sura uppstötningar av creme fraiche & kött, trött, håglös, håret blev mer fett och fick mjäll(?) men det värsta var nog smärtan under vänster revben - efter en fetrik och stekt mat av både kött, fisk å grönt, värk och kramper i fot och vad som försvann kom tillbaka...fler problem dök upp. Så jag återgick till blandkost, visste inte vad jag skulle tro. Tlls jag fann 801010....prövade lite försiktigt - man e ju bränd - fick strålande resultat redan första dagarn:. vigare, lättare, fräschare, naglarna började växa igen, inte så sköra, HÅRET fick nytt liv och började växa (babyhår), längre ögonfransar, lenaste hyn ever - men det bästa av allt: jag fick inga klägg i ögonen, inga slem/hostattacker mittinatten, inga smärtor under revbenet, mjällen bort, kunde andas utan slem och rossel, ingen mer förstoppning...you name it. Jag har omvärderat allt. Allt passar inte alla. Jag har prövat LCHF ett par ggr igen - med samma sorgliga resultat (se ovan). Jag är tydligen en frukt-typ - slutar jag äta frukt får jag tex förstoppning, äter jag grönt får jag diarreer, äter jag 90% frukt mår jag prima; körde tex bil/skjutsade 60 mil fram å tillbaka till Arlanda/Skokloster/Sigtuna för tre kalas för 40 personer ansvarade för catering; förfika hembakat, dukade för kalaset med tillagning också single handedly på två och en halv dag...plus nattfika i form av korv med bröd...glass, frukt, hämtning, lämning, handling...non stop. Fräsch, svettades knappt, fick beröm för min hy och mitt lugna bemötande å ändå ha sådan ork...ja, inte klarar jag det på smör, grädde, kött. Tungt, svettigt och med förstoppning, hehe :) Nä, jag har inga planer på att gå tillbaka till bök och stök kosten. Råa frukter och bär är min devis...♥

Erik Bergström sa...

Men Thomas, det enda vi gör är att berätta våra personliga erfarenheter. Vad är det som är så vansinnigt med det?

Emanuel Svensson sa...

Det är sorgligt att du vars profession är att hjälpa människor hånar mig för att jag blivit av med min IBS efter 4 års helvete. Jag förlåter dig emellertid eftersom jag förstår varför. Du har investerat i en förlegad utbildning där du fått lära dig att IBS inte kan botas och rekommenderat gasbildande fullkorn till dina patienter. Jag förstår att mitt tillfrisknande måste vara ett hot mot din piedestal i kostokunskapens pyramid och att din position är viktigare än min hälsa. Dock har jag inte tid att vara sur på dig. Tiden är nämligen på bålgetingarnas och trollens sida. Vår sekt har bara börjat dominera vardagsrummen och kommer anammas av nästa generation opportunistiska dietister. Detta har redan börjat med Paulun som du själv nämner. Se sedan på smörbristen, utförsäljningen av margarin och vilka böcker som ligger på topplistan. Jag är glad att jag fick se spasmerna i denna blogg. Kampen mellan det nya och det förlegade är nämligen alltid lika tidlös. Som när överstäprästerna bekämpade Jesus budskap eller adeln försökte bekämpa rösträtten i början av 1900-talet. När frälsningen kommer märks vilka som egentligen arbetar för dem de ska representera. Mycket kan sägas om hur Paulun vänder kappan för att berika sig själv men han är åtminstone beredd att ändra sig och börja tjäna pengar på att ge folk hälsa

Gräddkanna-Johanna sa...

Stina, du låter ju precis som Rössner! Han tycker man kan banta med hallonbåtar:

"Och visst, du kan ju banta med chips också. Bara ekvationen om energi in och energi ut går ihop."

Stina:
"Att du inte får i dig de näringsämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver kanske är en annan historia."

Akta dig. Nu börjar du ju låta som en lchf-are! ;-)

Anonym sa...

Stina, du har all rätt till din egen åsikt. Men det som funkar för dig funkar inte för alla andra. Jag är 30 år idag och på vanlig svensson-kost (dvs, ät lagom av allt)levde jag med kraftiga mag/tarmproblem, svullet inflammerat och blödande tandkött, lätt övervikt, sömnproblem, pollenallergi, pälsallergi, trötthet, ett sockerberoende osv osv.. För 2.5 år sen prövade jag LCHF. Efter min andra "LCHF"-frukost så kändes någonting konstigt, jag hade inte ont i eller var svullen om magen, det var som om magen var "lugn" - hade aldrig hänt innan. Från o med tredje dagen så började jag sova HELA natten utan att vakna - hade inte hänt sen jag var barn. Samtidigt slutade mitt tandkött blöda o vara rött o inflammerat, istället blev det fint rosa, platt och helt okänsligt för tandborsten - hade aldrig hänt innan. Några veckor efter jag börjat med LCHF kom den fruktade pollensäsongen (hade haft kraftig pollenallergi sen jag var barn,VARJE ÅR)men jag fick inga symptom alls (och får fortfarande inga symptom)- hade inte hänt sen jag var barn, innan jag blev allergisk. Min pälsallergi är kraftigt förbättrad. Mitt sockerberoende går att hantera. Jag måste inte längre trycka i mig godis, choklad, glass, bullar o kakor för hundratals kronor om dagen utan kan själv styra över mitt beteende. Hur länge måste jag och alla andra LCHF:are fortsätta berätta om våra otroliga hälsovinster för att dietisterna ska förstå att de har fel?

Anonym sa...

Rätt roande faktiskt med alla "för & emot" inlägg. Själv så äter jag liberal LCHF och som så många andra så mår jag mkt bättre av det, lägger på mig muskelmassa (självklart träning då oxå) mkt lättare samt att div. blodprover är bättre nu än med kolhydratrik kost och statinbehandling. Det kan ingen dietists åsikter ändra på.. MEN.. Det kanske inte funkar för alla, en del kanske mår bättre av kolhydratrik kost, och det låter jag dom göra utan att stå med pekpinne o säga "ajabaja".. Sen det här med sektstämpel m.m.... Ge er! Ni sänker er själva till sandlådenivå med sånna kommentarer...

Ha det gott allihop! med eller utan socker..

// Robban

Per-Åke sa...

Bålgetingar är fridlysta!

Stefan sa...

Mathias: "Kan tillägga att om teorin "kalorier in-kalorier ut" stämmer så skulle jag väga 200 kg idag och det gör jag inte. Testa själv eller ta till dig ny kunskap."

Nej Mathias, kalorier in/kalorier ut stämmer fortfarande. Dock så är den grovt förenklad och ofta felförklarad av flera olika anledningar. Men att säga att den inte gäller är helt felaktigt.

Slottets lilla värld sa...

"Under årens lopp har den här kalorier-in/kalorier-ut-paradigmen visat sig vara märkligt motståndskraftig mot alla bevis på dess felaktighet. Föreställ dig en mordrättegång i vilken det ena trovärdiga vittnet efter det andra sätter sig i vittnesbåset och vittnar om att den misstänkte befann sig någon annanstans vid tidpunkten för mordet och alltså har ett vattentätt alibi, men juryn fortsätter att insistera på att den åtalade är skyldig, eftersom det var den uppfattningen de hade när rättegången inleddes."
citat av Gary Taubes

Anonym sa...

Hejsan; jag måste nog klargöra lite kring mitt inlägg :)

Jag åt aldrig korv, glass o dylikt den helgen utan det var att jag hade ätit 801010 i ett par veckor prior till festen och hade sådan energi och ork att jag ensam kunde servera gästerna mat; laga till den, fixa, duka och dona....den helgen åt jag mest bananer, plommontomater och lite kaffe, emellan varven...lärdag natt smakade jag lite nötter, kvällen innan en liten protion sallad å så´var jag igång igen med skjutsning osv. 801010 betyder att jag äter minst 80%av mina kalorier från färksa frukter och bär, max 105 av energiintaget i form av fett och proteiner. Jag mår inte bra av LCHF...sist prövade jag i en månad. Men jag gör inte det fler ggr då det blir jobbigare för varje gång att återhämta mig från värken osv. Den är helt enkelt inte för mig. Kanske jag borde göra som Fredrik Colting men jag tål ju inte ägg...inte ens rå mjölk (SLEMBILDNING, suck). Återstår då lite råa inälvor, färs. Även om det skulle vara en detox av något slag och övergående, så måste jag ändå till slut äta frukt - får föärstoppning. Har prövat mig ram och det är bara att äta frukt å se glad ut! Äter jag tex 12-16 bananer om dagen med lite äpplen osv så fungerar magen simply perfect - på lchf tvärtom trots stora mängder vatten...så det får bli så här. Kanske det också bara är en detox men då mår jag ialla fall bra hela tiden! Den där smärtan under revbenet som faktiskt är lite skrämmande - kan ha med mjälten att göra. Är ingen doktor så någon får gärna förklara vad det kan vara. Men den är otäck...idag blev de banana smoothie, med lite källvatten och blåbär. Mätt, luign mage, fungarende mage och INGA smärtor någonstans...♥kramiiz!

Anonym sa...

Energi in och energi ut är något som använts under lång tid och det kan jag bara inte förstå.

Det är väl självklart att lika mycket energi från tex lax inte påverkar kroppen på samma sätt som godis.

Fisk blir man mätt av och kroppen får i sig livsviktiga beståndsdelar.

Godis ger självklart inte samma effekt. Du fyller på kroppen med socker som inte är livsviktigt och som istället för mättnad snabbt ger dig ett sug för mer.

Så även om energi in och energi ut fungerar i praktiken så finns det sätt att göra det mer eller mindre svårt på.

Äta naturlig mat och mycket grönsaker torde vara det bästa sättet.

Att "LCHF-anhängare" blir sura tror jag många gånger beror på just det ovanstående.
Man får veta vad man bör äta för att det ska vara lätt att klara av viktnedgång medans de som säger att man gott kan äta några kakor bara man håller nere kalorierna inte tar bort själva orsaken till att det är svårt, dvs sockret.

Själv tror jag att LCHF skulle användas av många fler om de bara visste hur.

Stina Nordqvist sa...

Åsa mfl som hävdar att ni är dietister som gillar LCHF, återkom gärna med fullständiga namn och arbetsplats. Skulle vara intressant för mig (och kanske Socialstyrelsen) att få ta del av.

Henrik sa...

Här, på SVTs Debatts eftersnack tycker jag att kommentarsfältet är mer sansat och balanserat. Kanske modereras det av SVT så att LCHF-galningarna inte får ta över helt. Klokt i så fall.

http://debatt.svt.se/2012/01/20/eftersnack-minimodeller-lchf-och-juholt/#comments

Y62 sa...

Jag tror att vi som inte äter kolhydrater är mer intresserade av kost generellt och därför mer engagerade än andra. Då är det ju inte konstigt att vi anses som "troll". De allra flesta, inte alla, mår ju så fantastiskt bra av vår kost.
Jag har aldrig någonsin träffat nån som äter och lever enligt livsmedelsverkets rekommendationer så jag vet inte hur en sån mår. Har heller aldrig sett en långtidsstudie på såna människor.
Frågar man LMV efter såna får man hänvisningar till undersökningar men det är deras underlag för rekommendationerna, inte långtidsstudier på såna som lever som dom rekommenderar.
Själv undviker jag så långt jag kan kolhydrater och löptränar. Är 45 år och känner mig som 25, kan det vara fel?
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.

Anonym sa...

Jag tror dietister gör en felaktig tanke vurpa när dom talar om LCHF. Det är som när vetenskapsmännen jämförde mörk öl och rödvin.Det finns alla nyttigheter i mörkt öl som finns i rödvin samt en del nyttigheter mer. Det är mindre alkohol i ett glas mörkt öl än i ett glas rödvin ( 4 % / 16%). Trots det så är vindrickarna sundare! Det var lite svårförståeligt innan en vetenskaps man kom på att titta på helheten och se vad var grupp stoppade i matkassen. Dom som köpte öl, köpte också chips, godis och ostbågar medan dom som köpte vin köpte lite kex ost och grönsaker. Så det var inte drycken som gjorde skillnaden utan det andra!
Lika så tror jag det är med LCHF. Dietister tittar på vad dom själva äter och vad som är nyttigt och jämför med LCHF. Det är helt fel. LCHF frälsta har nog rätt och dom får nog dom effekterna dom säger, men man skall jämföra med vad dom åt tidigare inte vad en en teoretisk måltid skall innehålla. Man skall jämföra med 1/2 kg godis ( kanske 1 kg) en stor Coca-Cola mm i måltiden. Då kanske man får helt andra resultat. Då är LCHF kanske en riktig hälsokur. Jämförs med något som dom aldrig har ätit och aldrig skulle ätit, en hypotetisk måltid det är ju helt felaktigt. Man skall se till verkligheten i stället och se om det inte är en förbättring mot vad dom åt tidigare ( något som du själv kanske aldrig skulle få för dig att ens kalla en måltid).

annebelle sa...

Bålgetingar är fridlysta insekter. De är större än vanliga getingar, men långsammare och mindre aggressiva. Deras gift är inte farligare än vanliga getingars. Bara som en liten upplysning. Du och din kompis hade förmodligen råkat mer illa ut om det varit ett vanligt getingbo ni stört.