torsdag 26 januari 2012

Få svenskar tror på LCHF

Bara 3 procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort och som presenterades den 17e januari i år.

– Det tycker vi är mycket positivt. Det visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson i Livsmedelsverkets pressutskick.

För att ta reda på vad svenskarna anser om matvanor och fett har Livsmedelsverket, med hjälp av TNS Sifo, ställt frågan om vad som är viktigast för hälsan när det gäller fett. Resultatet visar att svenskarnas uppfattning om vad som är bra fett överlag stämmer med Livsmedelsverkets kostråd. Bara 3 procent av de intervjuade tror att det bästa för hälsan är att äta mycket fett. 38 procent tror att det i första hand är bra att minska mängden animaliskt fett, från till exempel smör och charkuterier, och 18 procent att man i första hand bör minska mängden fett, oavsett typ av fett. Bland de yngre är det ännu fler, 47 procent, som tror att det är hälsosamt att minska på det animaliska fettet.

Här hittar du undersökningen i sin helhet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jamen så oväntat! Dietisten söker stöd hos Livsmedelsverket.

Anonym sa...

Eeeh...? Om man studerar diagrammet, framgår att 3% mycket riktigt förespråkar "mycket fett", men hela 29% anser att MINSKAT fettintag INTE ÄR NÖDVÄNDIGT och 8% förespråkar minskad användning av specifikt veg. fett. Man kan nog tolka undersökningen lite som man vill, eller utifrån vad man vill påvisa, eller?

Eva sa...

Varför är alla LCHF-are anonyma? Fegisar. Och 29 % är ju knappast en majoritet, du anonym som kommenterade siffror...

Anonym sa...

Du "Eva" är ju också rätt anonym...

Eva sa...

Eva Högberg heter jag. Är från Göteborg och brukar ge mig tillkänna här på Stinas trevliga blogg.

Spock sa...

Nu var ju undersökningen ganska undermålig.

Påståenden var

1. Man bör minska på mängden fett, oavsett typ av fett

2. Man bör i första hand minska mängden animaliskt fett man äter, t ex smör och charkuterier

3. Man bör i första hand minska mängden vegetabiliskt fett man äter t ex olivolja, margarin och
nötter

4. Det är inte viktigt för hälsan att minska fettintaget, det finns andra livsmedel som är viktigare
att undvika

5. Man bör tvärtom äta mycket fett

6. Tveksam/Ingen uppfattning

Det fanns alltså flera svar som passade in på LCHF. 3, 4 och 5. 3+8+29 = 40%. Det betyder inte att 40% är för LCHF, däremot så är det betydligt fler än 3%.

Det livsmedelsverket gjorde var att inkludera flera LCHF svar, på så sätt kunde de sedan välja ut den som passade dem bäst.

Stina Nordqvist sa...

Tack Eva! :)

Anonym sa...

Jag ser ytterst få personer i min omgivning som äter "lite av det mesta" som äter magert och gillar bröd, pasta m.m som ser fit och fräscha ut. Så vida dem inte är yngre än 30 och tränar minst 4-5ggr i veckan. Med träna menar jag då inte "30 min promenad" utan hård löpträning/klättring/skidor etc.

Resten är i prinip lönnfeta eller feta. En frisk man under 40 har rutor eller tillstymmelse till rutor på magen. Alla andra påståenden visar bara på vilken sjuk normalisering av övervikten i samhället som vi tyvärr har idag.