tisdag 24 januari 2012

Fiberrikt bröd kan ge bättre minne


Idag skriver DN att fiberrikt bröd till frukost kan ge bättre koncentration och minne ända fram till lunch. Vitt bröd gör däremot att vi presterar sämre, visar forskare i Lund i en ny studie.

– Vi kan påverka vår mentala förmåga och vårt minne under hela förmiddagen genom att äta fiberrikt bröd på morgonen. Inte ens direkt efter frukost är det någon vinst med att ha ätit vitt bröd utan fiber. Det höjer blodsockret för högt, och det gynnar inte vår prestationsförmåga, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitets Antidiabetic Food Center, till DN.

Hon har tillsammans med sina kolleger låtit fyrtio friska kvinnor och män i åldrarna 49–70 år vid olika tillfällen utföra två test efter att ha ätit vitt bröd respektive fiberrikt bröd. Testen utfördes flera gånger under fyra timmar efter frukosten.Det ena testet undersökte arbetsminnet, det vill säga korttidsminnet. Det andra testet undersökte koncentrationsförmåga och uppmärksamhet.

Forskarna såg att resultaten blev betydligt bättre när deltagarna hade ätit det fiberrika brödet.

En medicinsk förklaring är att kolhydraterna i bröd bryts ned till glukos som går ut i blodet. Hjärnan är beroende av blodsocker som bränsle för att fungera. Vitt bröd innehåller snabba kolhydrater, som ger en snabb och kortvarig blodsockerstegring medan långsamma kolhydrater i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Den nya studien visar alltså att hjärnan fungerar bättre om blodsockret inte stiger för snabbt.

Och som mina dietistkollegor skriver i bloggen "Sitell & Frisk", fullkorn från råg har även bevisad effekt på vår fettmetabolism. Sitell och Frisk tolkar DN-artikeln som en början på att trenden vänder, bort från LCHF. Snart blir kolhydraterna hyllade på fler sätt i media. Jag håller med och kommer utveckla min teori om det i kommande inlägg. För att uttrycka det som Katrin Z, snart är det LCHF som är "so last year".

Bild + recept på Renée Voltaires goda matbröd: Recept.nu

13 kommentarer:

Eva sa...

Ok, bra med naturligt fiberrikt bröd alltså (för de där man tillsatt konstgjort fiber var ju inte nyttigt, sämre för magen).

Gott recept på bröd du länkar till också, en av mina favoriter :-)

Anonym sa...

Att jämföra fiberrikt bröd med vitt bröd är som att jämföra cigaretter med och utan filter...

Anonym sa...

Äta fiberrikt bröd kan säkert vara bra ur fiberaspekten, men det är svårt att hitta bröd som inte innehåller socker. Nästan allt fullkornsbröd innehåller minst 5% men ofta 10% socker. 10%!!!! Det är ju hur mycket som helst!

Om jag förstått rätt så bekostas forskningen som du rapporterar om av AXA, så det är kanske ingen högoddsare att brödätning uppmuntras? Finns någon annan metod än brödätning för att hålla blodsockret helt stabilt?

Anonym sa...

hahaha... anonym :) Klockrent.

Anonym sa...

Men vill man ha bäst minne i hela landet så ska man tydligen äta LCHF =) Det gör i alla fall mannen som till dags dato innehar ALLA svenska minnesrekord. Den du!

Anonym sa...

5-10% socker? Var köper du ditt bröd, framförallt vilket bröd? LCHF bröd m.a.o? Bröd innehåller mellan 30-70 (?) procent kolhydrater. Kolhydrater=socker. Vilken typ 1 diabetiker kan äta bröd utan att korrigera med insulin? Alltså, kolhydrater är lika med socker. Ju mindre kolhydrater en typ 1 diabetiker äter, desto mindre insulin. Och nej, jag förespråkar inte att diabetiker ej ska äta kolhydrater. Bara att kolhydrater är socker. Jag försår även att du syftar på tillsatt vitt socker. Kolhydrater är likväl socker ändå.

Förvisso bör alla diabetiker vara försiktiga med alla kolhydrater. Är man sockersjuk, typ 1 eller 2 så tål man inte kolhydrater lika bra som friska. För typ 1 diabetiker är det extra viktigt att minska på sockret (alla kolhydrater). Ju mer insulin man måste använda, desto sämre prognos, hälsomässigt. Mer insulin betyder ostabilt och högt blodsocket. Ju högre blodsocket och svängigt - högt - lågt - högt, desto högre HbA1c. Ju högre HbA1c desto sämre prognos för hälsan. Detta vet alla dietister.

Anonym sa...

Jag kollade upp fullkorn på Google och hamnade på denna sida
http://www.fragadietisten.se/livsmedel/ar-fullkorn-daligt-for-halsan

En mycket bra artikel skriven av en näringsfysiolog.

//Simon

jh sa...

Alltså Stina, du e ju rolig! Måste nog fortsätta följa din blogg. Gott om roliga historier. Sen misstänker jag iofs att du faktisk varken skämtar eller är ironisk. Men roligt oavsett!

Anonym sa...

Tycker jag får lite deja vu upplevelser. Har vi inte vart här tidigare i historien?!

http://www.hemonctoday.com/article.aspx?rid=37712

http://www.youtube.com/watch?v=pZEEPNaoUG4

Thomas sa...

Haha, LCHF-dårarna gör nya försök. Sitter uppe på nätterna igen och slår knut på sig själva i kommentarsfältet. It´s a war out there! Verkligen. Men Stina, du kan vara lugn. Det kommer gå över, om några dagar har getingsurret lagt sig och om ett år är LCHF ute ur bilden. Den kunskap och beprövade vetenskap som du står för kommer vinna tillslut.

Helena sa...

Men seriöst, kan folk inte få äta som dom vill om dom mår bra av det? Kolhydrater eller utan kolhydrater, vad spelar det för roll om grannen du bjuder på fika äter kolhydrater eller inte? Alla är vi olika och gillar olika saker, låt folk få äta som dom vill och blir diabetessjuka friska av LCHF-mat så är det ju FANTASTISKT! Och mår dom som inte äter LCHF-mat bra av det så är väl det minst sagt lika fantastiskt?

Anonym sa...

citat "Den nya studien visar alltså att hjärnan fungerar bättre om blodsockret inte stiger för snabbt"

och om man äter omelett med grönsaker till frukost och blodsockret inte stiger alls - då fungerar hjärnan bäst

//anonym nr 10

Anonym sa...

Thomas, det där måste väl ändå varit ironi? :D