tisdag 31 januari 2012

Lasagne med spenat och parmesan

Måste tipsa om en god, vegetarisk lasagne som vi åt igår. Full med fibrer, vitaminer och järn (från spenaten)och kalcium från ost och mjölk. Vegetarisk mat behöver ju inte betyda smalmat. Tvärtom kan det ibland röra sig om riktiga små fettbomber med mycket ost, grädde etc och det kan ju vara gott ibland. Vill du äta lite smalare är det bara att minska ner på osten eller välja lättare mjölkprodukter (eller sojavarianter om du är vegan).

Receptet kommer från min receptbok.

Vegetarisk lasagne med spenat och parmesan
4 portioner
2 påsar färsk bladspenat eller 200 gram fryst
200 gram champinjoner
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1-2 tsk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk (gärna standardmjölk)
2-3 dl riven parmesanost
Ca 9 lasagneplattor
Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. (Tina spenaten, krama ut överflödigt vatten).Fräs svamp, lök, vitlök, lägg i spenaten mot slutet.

Bechamelsås Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, lite i taget. Värm mjölken, tillsätt lite i taget under vispning. Rör i hälften av osten ( ca 1 dl). Salta och peppra.

Varva lasagneplattor, svamp-spenatröra med bechamelsås i smord form. Strö på resten av parmesanosten överst. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jättegott men "full med järn" vete 17. Jo, det är den ju men kroppen kan inte tillgodogöra sig järnet i spenaten pga oxalbindningen, eller lite tas ju såklart upp men inte så mycket som man lätt kan tro av din beskrivning.

Mycket tyder ju dessutom på att kalcium (både rejält med ost och mjölk i lasagnen) hämmar järnupptaget.

Det var i alla fall vad vi på min dietistutbildning (som du säger jag inte gick) fick lära oss.

/ÅSA

Men gott - absolut! Och jag är helt för köttfria dagar! Jag gör min lasagne på annan typ av lasagneplattor eftersom jag äter LCHF men annars kan jag lätt ta ditt recept rakt av!

Stina Nordqvist sa...

Hej Åsa, ja "full med järn var kanske en överdrift", visst är det även fytinsyra du tänker på, som binder? Spenat innehåller ju även mycket C-vitamin som kan göra att kalciumhämningen (där det finns nya studier som hävdar att kalcium INTE hämmar järnupptag) går jämnt upp, C-vitamin boostar ju järnupptaget.

Spock sa...

Det börjar bli svårt att hitta lättprodukter nu.

Har trenden verkligen vänt. ;)

http://www.expressen.se/halsa/1.2696281/farre-vill-ha-nyckelhalsmat