måndag 23 januari 2012

Torsk med äggsås

Snabbt, enkelt och gott. Fullt med protein både från fisk och ägg. Jag brukar slänga med ett par morötter bland potatisarna för lite extra betakaroten/A-vitamin.Ännu snabbare går det om du tillagar torsken i mikron (ca 6 min på full effekt med en halv pressad citron och 1/2 dl vatten, salta efteråt).



4 portioner
400 g torskfilé
ca 5 dl vatten med fiskbuljongtärning
8 potatisar
2-3 morötter

Äggsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (gärna standardmjölk)
salt och malen vitpeppar
3-4 hårdkokta ägg
3 msk hackad persilja (från färsk i kruka)

Gör så här:
1.Skala potatis och morötter, koka.
2. Såsen är en vit grundsås/bechamelvariant. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa under omrörning ett ögonblick.Smaka av grundsåsen med salt och peppar. Hacka äggen och persiljan, strax före servering blandas ägg och persiljan ner i såsen.
3. Koka upp buljongen och lägg i fisken. Sjud fiskfiléerna i buljongen tills de är vita rakt igenom. Krydda med salt och peppar.
4. Servera fisken med kokt potatis och kokta morötter.

2 kommentarer:

Gräddkanna-Johanna sa...

Ännu godare och nyttigare blir det om man slopar vetemjölet och potatisarna, slänger i lite broccoli och har i grädde istället för mjölk!

Bara ett tips i all enkelhet. ;-)

lee sa...

Ja så skulle jag också göra! Godare plus att man håller sig mätt längre på samma mängd energi och får jämnare blodsocker!