måndag 20 februari 2012

Laboratoriekött och halloumisallad

Idag, så här på meatless monday, skriver DN om att laboratoriekött är på gång. Snart kan vi tillverka kött på konstgjord väg vilket faktiskt kan bli en nödvändighet om vi fortsätter att konsumera kött i dagens takt. Jordens resurser är ju långt ifrån oändliga.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger Mark Post, professor i fysiologi vid universitetet i nederländska Maastricht, till DN.

Än så länge kostar dock en hamburgare eller liknande köttalternativ ca 2 miljoner att tillverka. DN skriver att det kommer ta upp mot 20 år innan vi kan se en massproduktion till en mer rimlig kostnad.

Själv tycker jag att det här är jättebra (om man lyckas få ner kostnaderna då), jag skulle lätt sätta tänderna i en laboratorieburgare och låta djuren få vara ifred. Vi borde kunna utveckla fler livsmedel på det här sättet, mjölk kanske?

Tills dess finns det ju schyssta vegetariska alternativ, som till exempel den goda Halloumisalladen (tror den gick under namnet GI-tallrik) som jag åt till lunch på PUB-restaurangen idag. Som de i sin tur hänvisade till Allt om Mat. Här hittar du receptet på Halloumisallad med rödbetor.Bild: Gratissaker.com, Allt om Mat

6 kommentarer:

Anna sa...

Men nej, alltså jag tycker ju att det låter jätteläskigt med laboratoriekött! Kan inte tänka mig att äta det. Men här kan man (jag) nog bli tvungen att tänka om...

Anonym sa...

Då kanske vi skulle sluta att ge djuren kraftfoder och låta djuren äta ekologiskt/krav? Sen kan vi använda ytan som går till kraftfoder till mat för oss? Den icke odlingsbara marken kan dessutom djuren äta på, skifta fram och tillbaka. Visst det kanske innebär att vi behöver minska köttkonsumtionen, men det ställer jag gärna upp på. Kor ska inte äta GMO soja och majs. Däri ligger problemet, därför går så mycket mark åt, till soja och majs. Som kor inte ens ska äta. Sist men inte minst, konstgödseln på marken för mat till oss och djuren, miljövänligt och bra, eller hur?

//Thomas Berglund

Anonym sa...

Men vad hände med "naturligt äkta mat från grunden". Det här är ju rena rama motsatsen. Känns långt ifrån dagens matvärderingar.

Stina Nordqvist sa...

Jo anonym, jag förstår hur du tänker. Men här handlar det ju om ett (förmodligen nödvändigt) framtidsscenario. Inte idag. Och när det gäller mattrender gäller ju som bekant att motsatser dras till varandra.

Anonym sa...

Genmanipulerad mat kommer ha negativa effekter på hälsan för alla. Precis som flygplanens Chem-trails och alla dagens läkemedel. Vi kan ordna allt men det vill inte makteliten som tyvärr styr varenda docka till politiker.

Exempelvis har afrika enorma möjligheter att odla fram grönsaker med mera för omvärlden. I USA skulle det räcka med att odla industrihampa för utvinning av framförallt olja och matfrön (nyttigaste frön man kan äta) på den odlingsbara marken som finns. Dessutom träindustrin vars skogsskövling påverkar allt massa negativt skulle kunna ersättas med just hampa (4.1ggr mer gynnsamt per area-enhet).

Och köttkris, varför skulle vi dubbla konsumtionen av kött? Vi behöver vara mer kritiska till vad massmedia säger oss och vakna upp ur den drömvärld vi lurats existerar.

Ber om ursäkt för den osammanhängande texten utan källor menmen skyller på t röttheten och att jag råkade snubbla in här när jag sökte på GMO. Rekommenderar starkt att du kollar upp de jag nämt dock, anyway: Peace & Love. Ha en fantastisk dag

Stina Nordqvist sa...

Tack anonym. Intressant och lärorikt. Jag tycker i ärlighetens namn att det här är ganska svårt och motsägelsefullt: köttproduktion, miljö och odlingsarealer är inget jag är expert på och som du skriver, det är lätt att ta till sig medias skrämselvinkel. Minns dock att tidningen Filter skrev ett jättebra reportage som vände på resonemanget. Ska försöka leta upp den texten- återkommer :)