torsdag 2 februari 2012

LCHF- farligaste modedieten på länge

...enligt DN och Netdoktors nyhetsbrev:

LCHF (Low Carb High Fat) är lågkolhydrat- och högfettsdieten som splittrar läkarvärlden. Förespråkare menar att dieten kan bota diabetes, medan motståndare beskriver den som livsfarlig.

- Det är den farligaste modedieten vi har haft på länge, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna, till DN.se.då
LCHF-dieten har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, det märks inte minst på kvällstidningarnas löpsedlar och bokhandelns försäljningslistor.

Andreas Eenfeldt är läkaren som driver den välbesökta LCHF-bloggen Kostdoktorn, han menar att LCHF handlar om att äta riktig mat. Att undvika socker och stärkelserik mat och istället äta sig mätt på kött och feta mjölkprodukter.

LCHF-dietens fysiologiska effekter har debatterats flitigt under åren. Förespråkare hävdar att dieten leder till en kraftig viktminskning, att den därför botar diabetes och sänker blodtrycket. Andra tror att dieten är direkt skadlig för kroppen.

Mai-Lis Hellénius menar att LCHF-dieten kan leda till hjärtinfarkter och kärlsjukdomar. Hon varnar för att ta bort allt bröd, potatis och pasta i kosten och ersätta med hög mängd animaliska fetter. Även om du går ner i vikt gör de mättade animaliska fetterna att många får höga blodfetter, åderförkalkning, och ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och demens.

Min kommentar:
It ain´t over till it´s over (eller ännu bättre- It ain´t over till the FAT lady sings, haha). Nu trappas LCHF-kriget upp igen. Men jag tror ändå att vi ser början på slutet för bålgetingarna.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Då vill vi alla gärna ta del av forskningen Mai-Lis Hellénius stödjer sig på. Kostdoktorn refererar till ett antal studier som motsäger. Så det är klart att det är splittrande?

Jag själv tog blodprover innan och efter ganska strikt lchf. Kvoten ApoB/ApoA1 förbättrades avsevärt och Triglycerider. Jag tränar styrketräning regelbundet, 3-5 ggr/vecka och det går alldeles utmärkt på lchf.

//Thomas Berglund

Anne-Marie sa...

Bra skrivet av DN idag tycker jag. Speglar båda sidor men man ser ju ganska enkelt vad som väger tyngst- riskerna med LCHF.

Och det har i alla fall fått mig att hoppa av, jag vill inte få hjärtinfarkt. Dessutom blev det väldigt tjatigt med bacon till frukost. :-)

Anonym sa...

Har du sett Kostdoktorns tolkning?

Marie sa...

Bra Stina, jag håller på din linje.

Anonym sa...

Citatet här är ur American Journal of Clinic Nutrition Jan 2010. Sammanfattningen: ” För varje fem procent som energiintaget flyttar från mättat fett till snabba kolhydrater ökar risken för hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna bakom studien. Samplingen här är 53000 medelålders som följts under 12 år!” Säkerheten är alltså betryggande.

Läs Dr Sophie Hexeberg - norsk läkare som skrivit en intressant bok baserad på 35 fallstudier 'Nytt liv m riktig mat'. Läs Prof Martin Ingvar, hjärnforskare 'Hjärnkoll på vikten' i vilken han visar var i hjärnan 'sockersuget' uppstår o likställer beroendet med alkohol, nikotin, opium mm. Läs också Dr U Ravnskov ’Fett o kolesterol är hälsosamt’ i vilken han med ca 600 vetenskapliga referenser fullständigt massakrerar sånt som prof Hellenius från Karolinska företräder. Läs på fineli.fi om du vill veta vad som ingår i den föda du äter. Läs ’Döden i grytan’ o ’Äkta vara’ av bla Mats-Eric Nilsson

Som du förstår är jag rabiat på alla dessa läkare som skriver ut statiner o sockersjukemediciner på tok för mkt. Kostar samhället/oss alldeles för mkt i onödan vilket filmen www.29billion.com på 4 minuter tydligt utvisar.

Tag bort Diabetes o kalla sjukdomen för SOCKERSJUKA som den hette från början. De sockersjuka tar ju prov på sockerhalten i blodet för att avgöra medicindosen.

LenaK sa...

Demens??? Läs boken Stoppa Alzheimer nu av Bruce Fife. Hur förebyggar man och stoppar neurodegenerativa sjukdomar? Ja, inte är det med hjälp av kolhydrater utan med en LCHF-liknande kost inkl kokosolja.

Anonym sa...

Skulle gärna se lite referenser på hur Maj-Lis vet att LCHF-kost är "livsfarlig" på längre sikt. Hur vet hon det, undrar jag, när det enligt henne inte ens finns några långtidsstudier kring LCHF? Det är lätt att slänga ur sig saker, men det har ju ingenting med fakta att göra. Eller hur?