onsdag 29 februari 2012

Low Fat High Ego


Nyligen skrev Catarina Rolfsdotter- Jansson en riktigt bra LCHF-kritisk artikel i Sydsvenskan med rubriken "I ivern att bli smala missar vi omtanken om andra".

- Det stora flertalet som äter enligt LCHF-metoden äter högst upp i näringskedjan, mycket kött, mjölkprodukter och ägg. Det rimmar illa med de utmaningar vår planet står inför, skriver Catarina Rolfsdotter- Jansson.

Hon menar att om alla på jorden åt som vi gör idag räcker inte en planet. Det behövs tre. Maten, och då främst köttproduktionen, står för en stor del av resursuttaget.Köttsuget gör att regnskog skövlas för att dels skapa betesmark, dels odla sojabönor som ges till djur för att de ska växa snabbare. När regnskogen skövlas minskas planetens kapacitet att absorbera den koldioxid vi släpper ut. Om vi äter sojabönorna eller annat vegetabiliskt protein utan att ta omvägen via ett djur kan vi mätta upp emot nio personer istället för en. Äter man främst nötkött tillkommer utsläpp av växthusgaser i form av farligt potent metangas. 

Catarina Rolfsdotter- Jansson skriver också om hur djur­etiken hamnar i skymundan för vågen. Och inte minst den egna hälsan I Sverige äter vi nu 1,6 kilo kött i veckan (mer än dubbelt så mycket som 1990). Internationella cancerforskningsfonden WCRF rekommenderar – baserat på vetenskapliga belägg – att vi ska begränsa konsumtionen av rött kött till ett halvt kilo i veckan och helt undvika charkuteriprodukter. Vilket ju rimmar illa med LCHF-teorin.

Hurra för Catarina Rolfsdotter-Jansson säger jag! Hoppas att hennes expertråd får den spridning de förtjänar och att LCHF-egoisterna lyfter blicken från sina kött- och fettfyllda tallrikar och börjar se och respektera andra människor, djur och den planet vi trots allt lever på tillsammans.
 
Bild: Sydsvenskan.

7 kommentarer:

Anna sa...

Underbart! Vilken bra text, tänk att det ändå finns vettiga experter som får komma till tals (där ingår ju självklart du också Stina). Den här artikeln ska jag sprida på Facebook nu.

Stina Nordqvist sa...

Eller hur?! Gör det Anna, sprid på :)

Anonym sa...

Det finns faktiskt LCHF-are som är vegetarianer. Jag, till exempel.

Stina Nordqvist sa...

Anonym, intressant. Men hur går det ihop? Går det ihop? Kan inte du återkomma med vad du äter en vanlig dag?

Tommy sa...

Stina, inte för att jag är anonym, eller själv äter LCHF utan kött. Men i nedanstående länk är en ganska läsvärd rapport från en näringsfysiolog som har provat:

http://www.fragadietisten.se/overvikt/utvardering-av-tva-manaders-lchf-kost-personliga-erfarenheter

Angående inlägget så gör den ett fundementalt misstag, vilket även framgår i mer utvecklat i Wikholms svar. LCHF innebär inte nödvändigtvis att man äter mer kött än tallriksmodellen förespråkar (även om vissa nu gör det, liksom det finns variation i alla folkgruper). De flesta jag har pratat med, inklusive undertecknad, snarare äter mindre kött med LCHF än tidigare, då övriga delar på tallriken mättar bra.

Att både storskaligt jordbruk och storskalig köttindustri inte är direkt bra för miljön borde vi vara ganska överens om. Att dock skära bort fettranden på köttet för att man är fettskrämd, som jag sett väldigt många göra, kan knappast argumenteras vara bättre för miljön än att äta den...

Spock sa...

Stina du borde veta vid det här laget att LCHF inte innebär mer kött än vad du själv förespråkar.

Man byter kolhydrater med fett. Det finns många källor till fett. Man kan tom vara vegeterian.

Gräddkanna-Johanna sa...

Till Spocks kommentar ovan skulle jag vilja tillägga att de flesta lchf-are byter de olämpliga kolhydratskällorna (socker, ris, mjöl och potatis) mot både mer grönsaker och ökat fettintag.

Det är alltså få lchf-are som lever bara på bara protein och fett och ngt enstaka salladsblad. De flesta lchf:are äter alltså mer grönsaker än vad tallriksmodellen förespråkar.

Kort sagt, som en annan kommentatör redan påpekat, vad är det som är så provokativt mot att byta potatis mot broccoli?