onsdag 28 mars 2012

Nej, jag är inte gravid, bara lite normalviktig

Alltså, lite mer Ribbingska manér till svenska folket önskar jag nu. Och då syftar jag faktiskt inte på LCHF-are, utan personer som säger "Nämen, ska du ha en bebis?!" eller varianter på detta tema.

Har nämligen fått frågan om jag är gravid igen av två olika personer på ganska kort tid. (Nu senaste av en glad kvinna som själv var väldigt rund om magen. Dock något förbi fertil ålder...). Det ironiska är att jag nu väger mindre än för ett år sen och tom mindre än före min graviditet, 2009. Alltså, jag har aldrig varit trådsmal utan ligger på runt 22-23 i BMI. Jag tycker faktiskt att det är bra att jag som dietist föregår med gott exempel och visar att det är helt okej att äta god och bra mat som ger en sund och normal vikt. Att vara supersmal, typ BMI 18 hade kanske passar in i mallen för hur vissa tycker att en person som jobbar med kostråd ska se ut. Men så tycker inte jag. Det finns så många tjejer, kvinnor och tanter med ätstörningsproblem som jämför sig förgäves med photoshoppade modeller. Hade varit så mycket bättre om de såg sig om i omklädningsrummen på gym och badhus (som de förmodligen undviker) och fick upp ögonen för hur de flesta av oss faktiskt ser ut.

Det verkar inte bara vara jag som råkar ut för gravid-frågorna, här skriver Underbara Clara lite ilsket om samma tema. Och även tunna Amanda Schulman får ofta frågan om "nr två är på väg?"

Kanske är det kombinationen ålder (runt 30-35) och att man redan har ett barn som är 1-2 år, enligt samhällsnormen är det ju lagom med 2,2 barn med 2,5 års mellanrum, eller nåt sånt. Men ändå! Nu är det inte så i mitt fall, men stackars alla icke-gravida som får den här frågan och kanske i hemlighet genomgår sitt femte IVF-försök... Så skärpning, alla gravid-frågare!

6 kommentarer:

Anna sa...

Å, vad jag känner igen det där! Blir galen på ohyfsade gravid-frågare. Jag är inte heller pinnsmal men vanlig storlek 36-38. Har lust att svara "nej, är du?" nästa gång. Eller "nej, inte nu men jag har nyss genomgått ett svårt missfall" (lite väl brutalt kanske...)

Anonym sa...

Stina om du testar Lchf lovar jag att du slipper gravidfrågor. Risken finns dock att du hamnar under BMI 18-sträcket i rask takt men då får du försöka hejda dig i tid.

Nettan sa...

Nu tror jag faktiskt att Amanda Schulman ÄR gravid igen. Men håller med om att det har varit ett himla tjat om detta tidigare i hennes blogg (folk som frågat och pikar) trots att hon var trådsmal (och då var hon inte gravid).

Anonym sa...

Amanda Sculman gick just ut med att hon är gravid, så det var ju ett mindre bra exempel. :-)

Men men, frågan är hemsk, och jag får den ofta... och jag är inte ens mullig, bara i nån form av barnafödande ålder. Lagom kul. :-(

Stina Nordqvist sa...

Japp, då gick alltså Amanda S ut med att hon ÄR gravid, just idag- vilken tajming ;) men som Nettan skriver, hennes kommentarsfält fylldes av gravidfrågor redan för ett år sen...

Anonym sa...

Till anonym: nej, så enkelt är det faktiskt inte. Vi är alla så olika. Själv har jag ett mycket lågt BMI, men efter två graviditeter i "mogen" ålder har kroppen förändrats. Och visserligen är jag betydligt "tajtare" i midjan sen jag får två år sedan började äta LCHF, men gravid finns det säkert de som fortfarande skulle kunna tro att jag är. Speciellt eftersom jag är så smal i övrigt.