måndag 5 mars 2012

Blir vi olyckliga av Facebook?

Idag skriver DN att drygt en miljon svenskar mår dåligt om de inte regelbundet får använda Facebook. Just lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor är mindre lyckliga och mindre nöjda, visar den första stora svenska studien av Facebook.

– Facebook skapar ett omedvetet vanebeteende, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet till Dagens Nyheter.

Han har tillsammans med kollegorna Isak Barbopoulos och Ida Nilsson, kommunikationsstrateger på reklambyrån Valentin&Byhr, tagit reda på hur vi blir påverkade av Facebook. Sedan i somras har de med hjälp av elever vid högskolan i Skövde enkätintervjuat 1000 svenska Facebookanvändare i åldrarna 14–74 år i den första stora studien som genomförts i landet.

– Att var fjärde person säger att de mår dåligt om de inte får logga in på Facebook regelbundet, att de känner att de halkar efter, känns lite som ett uppvaknande, säger Ida Nilsson till Dagens Nyheter.

Min kommentar
Jag tänker att det här egentligen inte handlar om beroende av Facebook utan beroende av bekräftelse. Det är ju därför Facebook har blivit så stort- vi vill ha bekräftelsekickar genom att "bli gillade" eller gilla andras statusar och bilder. (Här tror jag för övrigt att Instagram, som är som Facebook fast med bara bilder, snart kommer ta över).

Börjar man må dåligt av att vara "socialt medial" finns det väl egentligen bara två saker att göra: 1. koppla ner datorn/telefonen och engagera sig mer i det verkliga livet istället. 2. fundera igenom ditt eget bekräftelsebehov, vad är det du saknar? Hur kan du bekräfta dig själv istället?

3 kommentarer:

Erik Nilsson sa...

Håller verkligen med. Bekräftelse och självkänsla handlar det om ju.

Har man dålig självkänsla och jämför sig med alla perfekta föräldrar/roliga singlar på Facebook blir ju livet rätt jobbigt...

Monalisa sa...

Mycket bra skrivit!

Anonym sa...

Intressant och bra kommentar från dig Stina. Har själv inte tänkt på att det blir en bekräftelsekick att även gilla andras inlägg på facebook.