tisdag 20 mars 2012

Surdegar


Bild: Surdegsbrevet
Nu har OBH Nordica lanserat världens första digitala surdegsbrev. Lite svårt att få grepp om vad det hela handlar om men verkar vara fråga om någon slags degförmedling. Här kan du hitta surdegar som du får hemskickat i brevlådan, sedan kan du registrera degen och följa spridningen i surdegarnas släktträd. Se hur din surdeg får syskon, kusiner och släktingar.

Tydligen ett samarbete med Urban Delis surdegshotell (som jag länge trodde var ett skämt men nej, här kan alla söderhipsters lämna in sin kära surdeg för kärleksfull omvårdnad medan de sticker på långhelg till New York).

Alltså jag är ingen surdegsfantast, har bara testat någon enstaka gång och känner inte riktigt att jag hinner baka bröd överhuvudtaget utan väljer köpebröd (osötat fullkornsbröd). Men visst är surdeg entligen en "fattigmansvariant" av vanligt jäst? Så skulle väl i alla fall min mormor ha sett det och övriga ur hennes generation (födda typ 1920-1930). De har nog väldigt svårt att förstå surdegshajpen med digitala brev och surdegshotell. Istället trodde de nog att framtidens mat skulle vara enkel, snabb och mer färdigfixad from scratch, för att frigöra mer tid åt annat.

Men kanske är surdegsbakning ändå värt en extra ansträngning med tanke på: 1. Hur gott det blir. 2. Att surdegens låga pH-värde spjäklar futinsyra som annars försvårar järnupptaget från fullkornsbröd, surdegsbröd blir därför mer järnrikt. En tjej som verkligen kan det här med surdegsbakning är dietiststudenten Karin Dahlqvist. Om jag någon gång ska ge mig på ett surdegsbak ska jag utgå från det här inlägget, om inte annat för namnen på surdegarna: Gaston och Vetis :)

5 kommentarer:

Jennifer sa...

Haha, ja alltså surdegshotell är ju bara sååå 2000-tal (kanske lite väl 2010 när jag tänker efter...)

Stina Nordqvist sa...

Jaa, verkligen väldigt 2010, Jennifer. Men som Urban Deli skriver "surdegar behöver både näring och kärlek" här vårdas de ömt. Och från början verkar det ha varit ett slags konstfacksprojekt:

http://www.levandearkivet.josefinvargo.com/#home

(borde ju eg länkat till den bloggen i inlägget)

Maria A sa...

Tycker verkligen att du ska testa att baka eget bröd Stina. Godare, nyttigare och billigare. Och så funkar det som terapi- själv längtar jag efter min bakdag, varje Söndag. Älskar att baka bröd!

Anonym sa...

Hej Stina!
Vad fint att du hänvisar till mig! =)
Ska se till att det dyker upp lite mer surdegsinspiration framöver! Har skrivit ett litet inlägg idag faktiskt, men det kommer mer!
Himla kul att läsa din blogg också, tycker jag!

Stina Nordqvist sa...

Roligt Karin! Jag blev riktigt inspirerad till surdegsbak av dina inlägg. Du får ju till så fina bröd som ser supergoda ut!

Maria, låter som rolig och nyttig söndagsterapi :)