fredag 9 mars 2012

Tebud


Efter mitt inlägg om te fick jag ett bud från Anna som driver En kopp te. Hon märker tydligt att alltfler börjar bli nyfikna på kvalitetste. Lite som trenden med att alla blev små "hemmabaristor" och skummade perfekt tempererad mjölk till sin espresso.

Oolongte är ett exempel på en finsmakarsort som brukar kallas halvgrön, just för att tillverkningsprocessen är ett mellanting mellan svart och grönt te, inte lika oxiderade som svarta teer men mer oxiderade än gröna (som rostas eller ångas direkt efter skörd). Ofta skakas tebladen så att kanterna blir stötta och därmed oxideras snabbare än bladets mitt. Att ett te oxideras innebär att de plockade tebladen utsätts för syre och mörknar (och ordet antioxidant kommer just från att det är ämnen som skyddar mot syrets fria radikaler). Smaken varierar från sort till sort, men är ofta fyllig och aningen jordig. Ju mer oxiderat ett oolong är, desto tyngre smak och rödare färg. Oolongte, liksom grönt och svart te, innehåller en relativt stor mängd antioxidanter, i det här fallet mest polyfenoler.


Jag testade Ginseng Oolong igår som jag drack till maten. Väldigt gott och enkelt att bara koka upp vatten och lägga i några knyten, som Anna beskrev (tesil behövs alltså inte). Jag åt en sallad med fetaost och granatäppelkärnor och ville ha något varmt till. Att dricka te till maten är ju vanligt i tex Japan. Jag tänker mig att en varm dryck till en kall sallad ger bättre mättnadskänsla eftersom mättnadscentrum i hjärnan reagerar på lagom varm temperatur- i kombination med rätt balans av nedbrutna näringsämnen och energi.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Framförallt blir du ju väldigt mätt av nedbrutet fett...

Anna sa...

Anonym, som Stina skriver är det ju en BALANS av fett, kolhydrater och protein (och enrginivå- kalorier) som registreras av mättnadscentrum i hjärnan. Inte bara fett.

Eva sa...

Den där salladen låter spännande, recept på den kanske?

Stina Nordqvist sa...

ja Eva, den är urenkel: krispsallad, fetaost och granatäppelkärnor + ett gott bröd till. Man kan lägga till lite rökt skinka + lök också.

Eva sa...

Tack! :-)