måndag 16 april 2012

Dagens hälsonyheter

Idag skriver jag nyhetsbrev för Netdoktor och tycker framförallt att de här är intressant:

Dödlighet i folksjukdomar sjunker
För första gången presenterar Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut gemensamt statistik över hälsoutvecklingen i landet. Rapporten ”Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2012” visar att dödligheten i de stora folksjukdomarna fortsätter att minska.

Bland högutbildade kvinnor har dödligheten i cancer respektive hjärt- och kärlsjukdomar minskat med 28 respektive 49 procent sedan 1990, men bara med 12 respektive 22 procent bland dem med förgymnasial utbildning.

Enligt rapporten finns det även tecken på att fetma men inte övervikt har blivit vanligare. Fetma är vanligare bland personer med kort utbildning än bland personer med längre utbildning.

4 kommentarer:

Stina Nordqvist sa...

Och nu fick "min" nyhet (som även publicerades på Netdoktor Pro- medicinskt verktyg för läkare) en väldigt intressant kommentar:

Glädjande, förstås, att mortaliteten i folksjukdomarna sjunker! Det stora orosmolnet hos mig personligen, är den allt populärare (iallafall om man skall tro bloggar och löpsedlar) LCHF-kosten.

"Jag befarar att hjärtkärlsjukdomarnas goda trend är på väg att brytas, pga av ett ökat intag av mättade fetter, och att dödligheten i CVD därigenom kommer att öka på sikt.

Dessutom har jag en känsla, utan att ha kollat statistiken, att andelen rökare i yngre åldersgrupper är på väg uppåt.

Dags för riktade folkhälsokampanjer, kanske!

Vad säger ni andra?"

Är du läkare och vill ge dig in i just den här debatten? Bli medlem på Netdoktor Pro:
http://netdoktorpro.se/

se fliken "Medlemmar"

(kommentarsfunktionen kräver att man är medlem. Och läkare då.)

Thomas sa...

Kul med lite positiva nyheter. Men måste väl liksom läkaren som lämnade en kommentar, undra om inte LCHF bidrar till drastisk ökning av hjärt-kärlsjukdom etc i ett längre perspektiv...

Anonym sa...

Om "hjärtkärlsjukdomarnas goda trend är påväg att brytas" betyder det ju att trenden har varit negativ tidigare, ergo vi har sett en ökning av dessa under tidigare år. Eftersom LCHF först etablerats på senare dagar kan det väl ändå för guds skull inte vara den dieten som orsakat den tidigare ökningen av hjärt- och kärlsjukdomar, eller hur resonerar ni? Så vad beror då tidigare sjukdomar på, utgår ni från att tallriksmodellen är optimal för att förhindra detta sjukdomsförlopp? Är som sagt bara nyfiken hur er tankegång löper!

Ankhan sa...

Att dödligheten i de stora folksjukdomarna är på nedåtgång känns väl inte så främmande med tanke på hur många männikor i vårt land som äter LCHF eller LCHF-inspirerat och har gjort det under en stor del av 2000-talet. Det borde rimligen börja avspegla sig i statistiken, eller hur?
Jag tycker inte att det är ett dugg förvånande